Algoritmul secret prin care FACEBOOK controlează ce postări vei vedea pe propria ta pagină

| 04 aug, 2014

Facebook postări. Chiar dacă puţini utilizatori îşi dau seama, Facebook nu arată toate postările care ar fi normal să apară pe pagina unui utilizator. Nu este vorba doar de paginile la care acesta a dat LIKE, ci şi de multe din postările prietenilor săi.

Algoritm secret. Facebook foloseşte un algoritm secret, prin care curăţă automat fiecare News Feed, selectând doar o parte din postările care vor apărea pe paginile prietenilor sau ale fanilor.

Karrie Karahalios şi Cedric Longbort de la Universitatea Illinois şi Christian Sandvig de la Universitatea Michigan au încercat să afle care sunt regulile acestui algoritm secret.

Pentru asta, ei au realizat o aplicaţie numită FeedVis, prin care un utilizator poate vedea tot ce postează prietenii săi. Este vorba de fotografii, statusuri, dar şi comentarii şi like-uri care în mod normal nu apar pe pagina utilizatorului.

Comparând cele două pagini, Feed-ul oficial, cel pe care îl curăţa Facebook, pare de-a dreptul gol.

Cercetătorii au mai aflat că 62% dintre utilizatorii Facebook nu ştiu că pagina lor este curăţată automat prin algoritmul acesta. Multe postări ale rudelor sau prietenilor apropiaţi nu erau vizibile, iar mulţi au fost uimiţi să afle asta.

În urma studiului, experţii au aflat că pentru a vedea pe pagină cât mai multe postări ale unui prieten, de exemplu, utilizatorul trebuie să comenteze la o postare a acestuia.

O altă variantă este vizitarea paginii respectivului prieten. Prin acest gest, utilizatorul arată că este interesat de persoana aceea, iar Facebook îl va lăsa să vadă mai multe postări.

Deşi au aflat aceste trucuri, cercetătorii precizează că algoritmul Facebook se schimbă permanent.

Sursa: New Scientist

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ