Alimentele de bază s-au ieftinit în fiecare lună de la începutul anului (STUDIU)

| 12 mai, 16:32

O analiză comparativă desfăşurată pe parcursul mai multor luni de revista Progresiv demonstrează că alimentele care compun coşul de bază nu numai că nu s-au scumpit în vederea contracarării reducerii TVA, ci din contră, coşul de cumpărături este mai ieftin în luna mai faţă de lunile trecute.

Analiza comparativă de prețuri în comerțul modern Shopping Basket, realizată de revista Progresiv în parteneriat cu agenția Mercury360, aduce răspuns la unul dintre cele mai fierbinți subiecte din retailul local: au crescut sau nu prețurile la alimente în hypermarketuri, în așteptarea reducerii TVA-ului?

Contrar declaraţiilor făcute de guvernanţi și de o parte din patronatele din industria alimentară, care au acuzat reţelele mari de comerț că au crescut artificial preţurile înainte de scăderea TVA-ului la alimente de la 1 iunie, preţul mediu al coșului de cumpărături din aceste magazine monitorizate în studiul Shopping Basket a scăzut uşor în luna mai faţă de luna aprilie, cu 0,2%. Faţă de luna ianuarie, coșul de cumpărături s-a ieftinit, în medie, cu 0,6%.

Citeşte şi: Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA

Coșul de cumpărături cuprinde 13 produse alimentare lider de categorie (sau aflate în Top 3 în categorie) în segmentul de comerț modern. Cele două sesiuni de cumpărături au fost realizate la distanță de o lună: pe 6 aprilie și pe 6 mai, în aceleași magazine, fiind acoperite categorii relevante pentru consumul zilnic al românilor și toate rețelele mari de hypermarkturi, supermarketuri și magazine cash&carry de pe piață.

Cele mai semnificative creșteri de preț în luna mai faţă de aprilie au fost înregistrate la berea Neumarkt la PET (5%) aflată în portofoliul Heineken şi la tableta de ciocolată Africana (7,2%) produsă de Mondelez. La polul opus, cele mai mari scăderi de preț în același interval au fost sesizate la făina Boromir (-3,4%) şi la iaurtul Danone (-6,4%).

Analiza Shopping Basket, publicată lunar în revista Progresiv, este un studiu de tip mystery shopping realizat de agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360, la cererea Progresiv. Studiul monitorizează prețurile din rețelele internaționale de magazine alimentare din România, fiind cuprinse în total 13 lanțuri de retail.

Citeşte studiul complet AICI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ