Amânarea dezbaterilor în plen – un pas înainte pentru Constituție

| 19 iun, 2013

Prelungirea dezbaterilor privind modificarea Constituției peste vară va asigura premisele suplimentare pentru ca preocuparea electoratului față de modificarea Constituției să sporească și mai mult.

Odată cu dezbaterile din Comisia parlamentară de modificare a Constituției, se încheie o etapă foarte importantă a procesului de revizuire, la finalul căreia vom avea o primă formă a viitoarei Legi Fundamentale.

Această formă a pornit de la circa 400 de propuneri de modificare centralizate de către Forumul Constituțional, în urma consultărilor pe care acesta le-a organizat pe parcursul a trei luni. La acestea s-au adăugat nenumăratele propuneri venite din partea partidelor parlamentare, precum și o multitudine de amendamente formulate de către instituțiile vizate, precum CSM.

Comisia a pornit așadar la drum având o sarcină dificilă și a început să cearnă amendament după amendament. Dacă este să tragem linie, vom observa că în majoritatea cazurilor, Comisia a respins propunerile de modificare prezentate, pe motive dintre cele mai variate: unele dintre amendamentele luate în discuție depășeau limitele revizuirii, altele aveau serioase probleme de logică juridică sau erau pur și simplu incompatbile cu un stat democratic modern.

Atât în aceste cazuri, precum și în cele, sensibil mai puține, ale modificărilor adoptate, deciziile Comisiei au stârnit, după cum era și firesc, dezbateri aprinse. Ca urmare, pe parcursul perioadei în care Comisia și-a desfășurat activitatea, modificarea Constituției a devenit treptat principalul subiect de pe agenda media și, implicit, o temă de interes pentru tot mai mulți cetățeni, care au putut să se convingă de importanța pe care revizuirea o are pentru viața lor.

Or, stimularea interesului cetățenilor pentru modificarea Constituției este esențială pentru reușita procesului de modificare a Legii Fundamentale, care trebuie să se finalizeze cu un referendum valid, în care majoritatea să se pronunțe în favoarea adoptării. Privită din această perspectivă, prelungirea dezbaterilor privind modificarea Constituției peste vară va asigura premisele suplimentare pentru ca preocuparea electoratului față de modificarea Constituției să sporească și mai mult.

Totodată, amânând dezbaterea finală asupra viitorului text constituțional pentru la toamnă, se oferă timp suficient pentru rafinarea formei adoptate de către Comisie. Iar aici un rol important vor avea atât Consiliul Legislativ și CCR, care sunt chemate să-și spună punctele de vedere, cât și dezbaterile din media asupra diferitelor subiecte ”nevralgice” de revizuire. Acestea vor continua desigur peste vară și vor ajuta la cristalizarea unor soluții care să beneficieze de un acord cât mai larg.

La întoarcerea din vacanță, parlamentarii vor putea valorifica în cadrul plenului rezultatul acestor dezbateri, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul viitoarei Constituții. Iată de ce amânarea cu două luni a demarării dezbaterilor în plen privind modificarea Legii Fundamentale poate fi considerată, în mod paradoxal, un pas înainte pentru procesul de revizuire.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ