Ambasadorul român la Budapesta, în AUDIENŢĂ la sediul MAE al Ungariei

| 11 aug, 15:54

Ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Micula a cerut luni o audienţă la MAE al Ungariei şi a mers marţi la sediul ministerului pentru a exprima dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare, a precizat Biroul de Presă al MAE de la Bucureşti.

MAE român a reacţionat public luni faţă de afirmaţiile ambasadorului Ungariei, convocându-l la discuţii pe Nagy Károly Zoltán, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Potrivit unui comunicat de presă emis luni de MAE, partea română a atras aten?ia, printre altele, că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României, criticând şi afirmaţiile referitoare la premierul Victor Ponta. 

Ambasadorul Alexandru Victor Micula a transmis oficialilor de la Budapesta mesajul Ministerului român al Afacerilor Externe. 

Presa maghiară susţine, însă, că ambasadorul român a fost convocat de MAE al Ungariei pe tema unor declaraţii făcute luni de premierul Victor Ponta, când a spus că Ungaria încearcă să provoace România şi a făcut referire la unele declaraţii ale ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Potrivit MTI, secretarul de stat din cadrul MAE al Ungariei, Levente Magyar, l-ar fi pus pe ambasadorul român să explice "acuzaţiile inacceptabile" lansate de Ponta. Magyar ar mai spus că remarcile premierului român încearcă să folosească "agitaţie anti-maghiară pentru a acoperi criza politică din ţară", iar "ieşirile" recente ale Guvernului român pe tema relaţiilor cu Ungaria sunt diametral opuse relaţiilor bilaterale.

Luni, într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Romania TV, că Ungaria încearcă să provoace România, dar că ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi-a făcut treaba. ?Încearcă să ne provoace, sunt acuzaţi de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, încearcă să atragă şi România în scandal", a spus Pon

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ