Amendamentul la Constituţie privind familia îngrijorează Amnesty International

| 07 iun, 2013

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este problematică, ea putând duce la discriminare faţă de partenerii de acelaşi sex sau cei necăsătoriţi.

Amnesty International îşi exprimă îngrijorarea faţă de amendamentul la Constiuţia României prin care familia este definită ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, spune Marco Perolini, cercetător în domeniul discriminării în cadrul programului pentru Europa şi Asia Centrală al AI. "Dreptul de a întemeia o familie face parte din drepturile omului protejate de tratate internaţionale la care România este parte, inclusiv Convenţia internaţională cu privire la drepturile civile şi politice. Drepturile omului, inclusiv dreptul de a întemeia o familie, trebuie respectate în cazul oricui, fără vreo discriminare pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen", arată Marco Perolini.

Expertul mai spune că viaţa de familie reprezintă un concept mult mai larg decât căsătoria. Astfel, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că acest concept se aplică inclusiv partenerilor de cuplu de acelaşi sex, celor necăsătoriţi sau familiei monoparentale. "Aproximativa echivalare a noţiunii de familie cu cea de căsătorie este problematică, în special atunci când apare un tratament diferenţiat în funcţie de statutul marital sau orientarea sexuală în alte zone, precum adopţia sau accesul la servicii şi beneficii sociale", mai arată Marco Perolini.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ