Ameninţarea ÎNTUNERICULUI este mai APROAPE decât credem

| 19 mai, 2014

Penele de curent care  provoacă întreruperi în milioane de case sunt o ameninţare iminentă la adresa societăţii. Pe 14 august 2003, nord-estul Statelor Unite şi regiunea Ontario din Canada au fost paralizate de o întrerupere gigantică de curent care a afectat 50 de milioane de oameni

Navetiştii s-au luptat să ajungă la lucru, bancomatele s-au oprit, 36 de fabrici de automobile au fost închise, rezultatul fiind pierderi de milioane de dolari. Cauza a fost găsită mai târziu: o eroare de software din camera de control din Ohio.

Câteva săptămâni mai târziu, întreaga Italie a fost decuplată de la sistemul energetic european, după ce nişte copaci au căzut pe liniile de înaltă tensiune din Elveţia vecină.

Suntem înclinaţi să privim astfel de evenimente drept căderi ocazionale neplăcute. Dar, de fapt, ele devin din ce în ce mai obişnuite şi vor fi tot mai frecvente şi mai grave. Asta deoarece sistemele noastre energetice sunt mai fragile decât se crede şi devin tot mai uşor de afectat. Dacă nu se iau măsuri, întreruperile vor deveni o parte obişnuită şi extrem de deranjantă a vieţii zilnice.

Electricitatea ne alimentează existenţa. Ea ne pune în mişcare sistemele noastre de obţinere a hranei, de eliminarea deşeurilor, de alimentare cu apă, transporturile şi comunicaţiile. Viaţa modernă este imposibilă fără ea.

Totuşi, întreruperile sunt inevitabile. Sistemele energetice sunt ansambluri complexe de o înaltă tehnologie în care mici defecte pot acţiona în moduri neaşteptate şi adesea de neînţeles.

De exemplu, sistemul energetic al Americii de Nord este fără îndoială cel mai mare din lume, dar e puternic fragmentat. El trece peste graniţele şi zonele geografice şi nu are un singur proprietar sau manager. El este compus din peste 3.100 de companii de utilităţi publice. Alte reţele continentale au slăbiciuni similare.

Vulnerabilitatea unor astfel de sisteme e demonstrată de marea pană de curent din Italia din 2003. Evenimentul a avut loc când un copac a rupt o linie de înaltă tensiune în Elveţia şi când un al doilea copac a căzut peste altă linie elveţiană, conectorii spre Italia s-au declanşat şi câteva centrale electrice italiene s-au defectat. Virtual, toată ţara a rămas fără energie. Spune ceva faptul că o ţară e paralizată de doi copaci care cad undeva, în afara graniţelor ei...

Astfel de defecţiuni provoacă un haos general şi instantaneu. În Italia au fost lipsiţi de curent peste 50 de milioane de oameni, în timp ce o întrerupere neprevăzută din India în 2012 a afectat 600 de milioane de persoane.

Noi prevedem că astfel de întreruperi vor apărea cu o mai mare frecvenţă şi o mai mare gravitate din cauza tendinţelor manifestate atât în cerere, cât şi în ofertă. Oferta va deveni din ce în ce mai precară din cauza epuizării combustibililor fosili, infrastructurii neglijate şi a trecerii la energii regenerabile mai puţin sigure. Între timp, cererea va creşte datorită creşterii populaţiei şi abundenţei.

Epuizarea resurselor are deja efecte asupra ţărilor care se bazează pe combustibili fosili cum e cărbunele pentru generarea electricităţii. Nici ţările cu energii regenerabile semnificative nu sunt imune. Vremea e imprevizibilă şi e probabil să devină şi mai puţin previzibilă datorită schimbărilor climei: în ultima decadă seceta a făcut ca hidrocentralele din Kenya, India, Tanzania şi Venezuela să provoace întreruperi.

Liberalizarea şi privatizarea au dus la o şi mai mare slăbire a ofertei, deoarece nu au stimulat întreţinerea şi îmbunătăţirea reţelelor. Aproape trei sferturi din liniile de înaltă tensiune şi staţiile de transformare au o vechime de peste 25 de ani, iar vârsta medie a centralelor este de 30 de ani.

Ameninţarea iminentă a întreruperilor nu poate fi totuşi pusă doar pe seama vulnerabilităților în generare. şi consumul exagerat este un factor. Între anii 1940 şi 2001, consumul casnic de energie electrică a crescut cu 1.300 la sută, provocat mai ales de creşterea folosirii aerului condiţionat. şi o astfel de cerere e prevăzută să crească cu 22 la sută în următoarele două decade.

Cererea de curent pentru aerul condiţionat creşte pretutindeni. În China posesorii de aparate de aer condiţionat au devenit de trei ori mai mulţi, constituind 20 la sută din consumul de electricitate al ţării. Un model asemănător se vede în India. Încălzirea globală duce şi ea la creşterea cererii.

Un alt motor al creşterii par să fie vehiculele electrice. Banca mondială prevede că acestea ar putea ajunge la 10 la sută din totalul de vehicule noi până în 2020, ducând la o creştere de 15 până la 40 la sută a cererii de curent electric.

În general, între 2008 şi 2035 cererea de curent electric se aşteaptă să crească cu 80 la sută pe plan mondial. Nimeni nu ştie cum va fi generat acest curent.

Aceste tendinţe convergente au deja un impact asupra integrităţii sistemului. În Statele Unite întreruperile au crescut în toate cele trei cincinale dintre 1995 şi 2009. Un raport scris pentru Biroul Executiv al Preşedintelui  recunoaşte că incidenţa întreruperilor majore e în creştere.

Merită să repetăm ce este aici în joc. Am analizat aproape 50 de întreruperi de curent din 26 de ţări. Ele au avut numeroase cauze, de la defecţiuni tehnice la sabotaj. Cu toate acestea au apărut aceleaşi probleme.

Penele afectează computerele, microprocesoarele, frigiderele, iluminatul stradal şi stopurile de la intersecţii, trenurile şi retranslatoarele pentru telefoanele celulare cu grave consecinţe pentru societate. Pierderile financiare sunt deja estimate la 180 de miliarde de dolari în Statele Unite.

Pe măsură ce lumea devine tot mai dependentă de tehnologia digitală în care o întrerupere de a 60-a parte dintr-o secundă poate duce la căderea serverelor şi calculatoarelor, efectele negative se vor multiplica.

Problema n-a trecut neobservată. Societatea Americană a Inginerilor Civili a avertizat că fără o investiţie de 100 de miliarde de dolari, sistemul de producţie a energiei electrice se va prăbuşi până în anul 2020. În Marea Britanie, reţeaua naţională OFGEM, Departamentul energiei şi Academia Regală de Inginerie au avertizat toate că integritatea sistemului poate fi serios redusă până în iarna lui 2015. Societăţile trebuie să dea atenţie acestor atenţionări sau vor avea de înfruntat un viitor foarte sumbru.

 

Sursă: scientia.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ