Americanii de la OmniTRAX contestă procesul de vânzare a CFR Marfă

| 17 iun, 2013

Compania americană OmniTRAX a depus la finele săptămânii trecute o contestaţie la procesul de privatizare al CFR Marfă invocând faptul că este imposibil pentru o singură firmă să depună toate actele necesare.

”OmniTRAX contestă procedura de privatizare derulată până la data de 05.06.2013 şi finalizată cu o înştiinţare emisă de Ministerul Transporturilor, prin care aceasta a fost decăzută din dreptul de participare la etapele ulterioare ale procesului de privatizare. Această înştiinţare este dovada unui proces netransparent și a unui calendar de privatizare care nu oferea nici unui investitor de bună credinţă ocazia să depună o ofertă legitimă şi argumentată, deoarece procedura permitea doar o săptămână pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date în format neprelucrabil. Printre altele, OmniTRAX a solicitat accesul la situații contabile precise, pe care CFR Marfă SA are obligația să le întocmească lunar sau anual, cum ar fi: bilanţuri, balanțe sintetice și analitice, fișe contabile ale unor conturi, semnate de reprezentanții societății, situații uzuale în procedurile de audit. Deși aceste informații nu sunt confidențiale și trebuiau puse la dispoziția participanților, OmniTRAX nu a avut acces la ele”, se se spune într-un comunicat al OmniTRAX.

 

Americanii au cerut prelungirea cu 45 de zile a termenului de depunere dar au fost refuzaţi de Ministerul Transporturilor.

 

”În aceste condiții era imposibil pentru orice investitor de bună credinţă cum este OmniTRAX să depună până la data de 05.06.2013, conform cerințelor procedurii de privatizare, atât o ofertă neangajantă reală (adaptată nevoilor de dezvoltare ale CFR Marfă), cât și comentariile privind contractul de vânzare-cumpărare, alături de un plan de restructurare pe cinci ani, care să transforme o companie de stat plină de datorii și ineficientă într-o companie feroviară profitabilă care să aducă beneficii economiei şi cetăţenilor României. OmniTRAX are un lung istoric în parteneriatele cu guvernele și crearea de operațiuni de succes în beneficiul acestora şi a publicului larg. Pentru a putea repeta acest succes în România, OmniTRAX are nevoie de o mai bună întelegere a situației reale a CFR Marfă astfel încât să găsească metodele prin care să poată oferi cea mai bună propunere de optimizare a companiei. Pe scurt, OmniTRAX are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist.

 

OmniTRAX doreşte suspendarea procesului de privatizare până la rezolvarea contestaţiei. ”Compania OmniTRAX își exprimă în continuare interesul de a participa la procesul de privatizare a CFR Marfă SA. OmniTRAX este un operator feroviar cu experienţă, care, dacă i se permite efectuarea unei proceduri de audit şi i se acordă un interval de timp suficient pentru pregătirea ofertei, poate fi un partener puternic şi pe termen lung al Guvernului României în operarea unui sistem de transport feroviar de marfă profitabil. OmniTRAX dispune de experienţa tehnică şi capacitatea financiară pentru a adăuga valoare reală societăţii CFR Marfă şi, în general, sectorului transporturilor din România. Scopul OmniTRAX este să transforme CFR Marfa într-o companie care să ofere servicii feroviare la cele mai înalte standarde din Europa şi să extindă operațiunile comerciale ale companiei în România şi în străinătate”, se mai spune în comunicat.

Doar doi investitori au mai rămas în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, respectiv Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, după încheierea procedurii de verificare a documentelor depuse de companiile înscrise pe 'Lista scurtă' în etapa de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, informează, joi, Ministerul Transporturilor.

 

În urma analizării documentelor, s-a constatat că Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH au depus ofertele preliminare şi neangajante şi comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, conform anunţului şi dosarului de prezentare, în timp ce plicul depus de compania americană OmniTRAX Inc. nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă şi nici comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ