Ana Blandiana, George Banu şi Dan Sociu, printre câştigătorii premiilor Observator cultural 2014

| 08 apr, 2014

Scriitorii Ana Blandiana şi Dan Sociu şi teatrologul George Banu s-au numărat printre câştigătorii celei de-a opta gale a premiilor Observator cultural, care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală.

La gala Observator cultural au fost acordate opt premii la şase categorii, în valoare de 2.000 de lei fiecare, precum şi premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia, în valoare de 6.000 de lei.

La începutul galei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria poetului Andrei Bodiu, care a murit pe 3 aprilie, la vârsta de 49 de ani, în urma unui infarct, şi al cărui volum "China - jurnal în doi timpi" a fost nominalizat la categoria "Memorialistică".

La categoria "Debut" au fost desemnaţi doi câştigători, premiile fiind înmânate de Paul Cernat şi Adrian Lăcătuş, membri ai juriului. Ştefan Baghiu, autorul volumului "Spre Sud, la Lăceni" (poezie), apărut la editura Cartea Românească, şi Vasile Mihalache, care a scris "«Noli me tangere»? Despre legitimitate şi autonomie în literatură" (teorie literară), carte apărută la editura Tracus Arte, au fost desemnaţi câştigători. La această categorie au mai fost nominalizate volumele "3 ml de konfidor" (poezie), de Ion Buzu (Casa de pariuri literare), "Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş" (critică literară), de George Neagoe (Cartea românească), şi "«Nici mănuşi, nici milă». Trei pamfletari interbelici" (istorie literară), de Magda Răduţă (Editura Universităţii Bucureşti).

De asemenea, volumul "Amazoanele. O poveste", de Adriana Babeţi, publicat la editura Polirom, a câştigat premiul categoriei "Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară". Volumul laureat a fost prezentat de Claudiu Turcuş, iar autoarea nu a fost prezentă în sală pentru a-şi ridica premiul, însă a transmis un mesaj de mulţumire.

"(...) Doresc ca suma ce reprezintă contravaloarea premiului acordat mie să fie virată în contul asociaţiei noastre (Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România, ALGCR, n.r.) pentru instituirea unui premiu în memoria lui Andrei Bodiu, un premiu destinat debutului în cercetarea literară. Asociaţia pentru Literatură Generală şi Comparată din România a acordat anual premii pentru cele mai bune volume din domeniul cercetării literare apărute în România. Premiul în memoria lui Andrei Bodiu ar fi decernat astfel unui tânăr autor şi volumului său de literatură comparată, teorie literară, critică sau istorie literară", a transmis Adriana Babeţi în acest mesaj.

La categoria "Eseistică/ Publicistică", laureatul a fost Gabriel Andreescu, cu volumul "Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii", apărut la editura Polirom. La această categorie au mai fost nominalizate volumele "Afacerea Roşia Montană", de Mihai Goţiu (Tact), "Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului", de Vintilă Mihăilescu (Cartier), "Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi", de Ioan Pop-Curşeu (Polirom), "Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară", de Andreea Răsuceanu (Humanitas), şi "Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice", de Victor Ieronim Stoichiţă (Humanitas).

În ceea ce priveşte categoria "Memorialistică", au fost desemnaţi doi câştigători: Ana Blandiana, autoarea volumului "Fals tratat de manipulare", apărut la editura Humanitas, şi Ştefan Agopian, autorul volumului "Scriitor în comunism - nişte amintiri", apărut la editura Polirom.

În ceea ce priveşte categoria "Poezie", câştigător a fost ales Dan Sociu, pentru volumul "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", apărut la editura Tracus Arte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ