Analiștii financiari, previziuni sumbre pentru curs. Euro va depăși 4,85 de lei

| 23 apr, 12:49

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut uşor în martie, faţă de luna anterioară, cu 0,5 puncte până la 34,9 puncte, dar analiştii estimează că euro ar putea depăşi pragul de 4,85 lei în următoarele 12 luni, arată datele publicate, marţi, de CFA România.

Luni, Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de 4,7584 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

În martie, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,4 puncte, până la 47,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,1 puncte).

Totdată, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1 punct până la 28,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scăzut cu 10,5 puncte).

”În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541”, se arată în comunicat.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.

”Sunt de remarcat anticpaţiile de majorare a dobânzilor pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanţi anticipând această evoluţie, precum şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, peste 88% dintre participanţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ