ANALIZĂ: Peste 4 milioane de turişti vor cheltui pe litoral şi în Deltă 1,4 miliarde de lei pe cazare şi masă

| 29 iul, 12:49

Vara anului 2016 se anunţă a fi cea mai profitabilă din ultimii 10 ani pentru turismul românesc, când peste patru milioane de turişti ar urma să cheltuiască mai mult de 1,4 miliarde de lei pe servicii de cazare şi masă, conform unei analize realizate de o companie de specialitate, remisă vineri Agerpres.

Pe fondul situaţiei internaţionale, mulţi dintre turiştii români, dar şi străini, s-au reorientat către litoralul românesc şi Delta Dunării.  

Potrivit datelor Keysfin, realizatorul studiului, numărul turiştilor care au vizitat Dobrogea (litoral şi Delta Dunării) a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul dezvoltării ofertei de servicii de calitate. Dacă, în 2010, erau înregistraţi oficial 3,04 milioane de turişti români, numărul acestora a crescut susţinut în următorii ani la 3,23 milioane în 2011, 3,57 milioane în 2012, 3,27 milioane în 2013, 3,37 milioane în 2014 respectiv 3,80 milioane de turişti în 2015. 

'Perspectivele sezonului 2016 sunt extrem de pozitive. Semnalele din piaţă indică faptul că gradul de cazare în staţiunile de pe litoralul românesc a atins 100% în ultimele trei săptămâni, luna august este la capacitate maximă, iar perspectivele lunii septembrie sunt, de asemenea, îmbucurătoare, vremea urmând să fie propice extinderii sezonului', spun experţii de la Keysfin care estimează că numărul turiştilor români şi străini să treacă în acest an de graniţa de 4 milioane. 

Conform analiştilor, datele privind numărul turiştilor iau în calcul numai cifrele oficiale, raportate de operatorii din turism autorităţilor. 
'Este cunoscut faptul că există o piaţă alternativă de turism, aşa-numitele cazări la particulari, acolo unde numărul locurilor de cazare este cel puţin egal cu cel din structurile fiscalizate. Dacă luăm în calcul şi faptul că multe dintre datele trimise de operatori autorităţilor nu sunt cele mai fidele, avem perspectiva unui an 2016 cu un număr record de turişti', au spus aceştia. 

Datele statistice arată că, de la an la an, afacerile din sectorul de HORECA au crescut spectaculos pe litoral. Dacă în 2010, business-ul total din zona Dobrogei, incluzând aici litoralul şi Tulcea (Delta Dunării) era cifrat la 713,3 milioane de lei, în anii următori a crescut de la 662,7 milioane lei în 2011, la 805,1 milioane lei în 2012, la 832,6 milioane lei în 2013, la 948 milioane lei în 2014 şi, respectiv, 1,14 miliarde lei în 2015. 

Datele de la Ministerul Finanţelor, analizate de Keysfin, arată că cei mai importanţi jucători din sectorul turismului litoral sunt Blaxy Premium Resors Hotel în domeniul hotelier, Georgio Fast în sectorul restaurantelor, Undergroud Group în domeniul barurilor, Tabăra Năvodari şi Stihll în segmentul taberelor, campingurilor şi parcurilor de rulote. 

Cele mai mari afaceri în sectorul de cazare de pe litoral, în 2015, au fost realizate de Blaxy Premium Resors Hotel (18,41 milioane de lei), urmată de Vega Turism (18,4 milioane de lei) şi de Voila (14,5 milioane de lei). 

Turiştii români încep, treptat, să redescopere litoralul românesc, creşterea calităţii serviciilor de cazare şi masă fiind una evidentă, spun cei de la Keysfin. 

'Renovarea hotelurilor din Mamaia, Neptun, Olimp, Venus, Saturn şi adoptarea unui management similar cu cel din Grecia, Turcia şi Bulgaria au făcut ca firmele de turism să înregistreze rezultate excelente în acest an. Un cuvânt greu de spus l-a avut climatul de insecuritate extern, atentatele din Turcia, Franţa şi Germania influenţând decizia turiştilor români', spun experţii. 

Marea miză pentru hotelierii români o reprezintă dezvoltarea ofertelor pentru turiştii străini, mai ales pentru cei din ţările fostului spaţiu sovietic şi tinerii occidentali. 

'Numărul turiştilor străini este în creştere, de la an la an, însă sub potenţial. Dezvoltarea unor oferte de servicii turistice şi de distracţie competitive, cu focus pe plajele de calitate, oferta de cluburi şi gastronomia românească, dar mai ales pe climatul de siguranţă din România, trebuie să determine o creştere a afluenţei turiştilor străini în următorii ani', au mai spus analiştii KeysFin. 

Potrivit datelor Keysfin, în 2015, au fost pe litoral 191.093 de turişti străini, iar în Deltă au fost înregistraţi 33.815. Spre comparaţie, în 2010, litoralul românesc a atras 133.900 turişti străini, iar în 2014 au fost 162.914.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ