ANAT dă în judecată MAE dacă nu transmite informaţiile oficiale despre litoralul bulgăresc. Ce răspunde MAE

| 06 iul, 2014

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) va da in judecata Ministerul Afacerilor Externe daca institutia nu va transmite luni populatiei ultimele informatii despre litoralul bulgaresc ale autoritatilor de la Sofia, care arata ca apa marii nu reprezinta risc pentru sanatate.

"Avem o problema cu MAE pentru ca ne creeaza prejudicii si transmite catre cetatenii romani numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sanatatii din Bulgaria care arata ca pe o plaja din Varna s-au depasit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis ca toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial in care arata ca restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat aceasta comunicare, sa clarifice situatia.

Noi speram ca luni sa o transmita, daca nu, marti avem consiliu, iar miercuri dam in judecata ministerul. Consideram ca afecteaza interesele economice a peste 1.000 de agenti economici care vand Bulgaria. Daca nu suntem in stare sa clarificam, mergem in instanta", a declarat prim vicepresedintele ANAT, Alin Burcea.

Intr-un comunicat transmis anterior, ANAT cere autoritatilor romane o reactie ferma care sa confirme situatia din Bulgaria pentru a putea informa si actiona corect fata de romanii care si-au cumparat vacante pe litoralul bulgaresc.

"Informatiile oficiale venite din Bulgaria in urma monitorizarii calitatii apelor pentru imbaiere in zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt in conformitate cu cele legale, nereprezentand un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile in tara vecina", se arata comunicatul ANAT.

Sursa citata mentioneaza ca o singura zona, Plaja Ofitereasca din orasul Varna, a inregistrat depasirea normelor admisibile, autoritatile bulgare impunand interdictia temporara de imbaiere in acest loc.

Agentiilor de turism din Romania le-au fost deja trimise adrese oficiale cu aceasta instiintare de catre Inspectoratele de Sanatate din zonele cercetate, tocmai pentru a-si anunta turistii. Mai mult, in 5 iulie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presa cu privire la starea apelor din 23 de statiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin si Elena, Sunny Day si Riviera, arata ANAT.

"Anuntam ca informatiile aparute in presa si ipotezele privind riscul de imbolnavire lansate de anumite persoane nu au la baza niciun studiu de caz ale carui rezultate sa provina de la institutii oficiale. Asa cum am anuntat, potrivit rezultatelor monitorizarii, nu exista nicio contaminare care sa puna in pericol turistii pe coasta bulgareasca a Marii Negre", se arata in comunicatul oficial al celor doua institutii din Bulgaria.

In ceea ce priveste declaratiile privind infestarea cu hepatita A, autoritatile bulgare nu au confirmat aceasta informatie. Atat agentiile de turism romanesti, cat si turoperatorii europeni si-au informat turistii cu privire la zonele in care scaldatul este permis.

"Este inceput de sezon si avem sute de mii de turisti romani care au deja contractate si platite vacante pe litoralul bulgaresc al Marii Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacante in Bulgaria agentiilor romanesti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat pana acum ca ar fi de acord sa anuleze rezervarile turistilor romani fara penalitatile de retragere prevazute in contracte, neidentificand motive serioase si legale in acest sens. In aceste conditii, agentiile de turism membre ANAT se afla intre solicitarile turistilor panicati care isi cer banii inapoi si conditiile contractuale care ar impune penalizari platibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria", spune Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Astfel, pentru anularea vacantelor trebuie sa existe o situatie de risc acceptata oficial de autoritati sio comunicare corecta si dublata de documente, astfel incat turistii sa se simta in siguranta sau vacantele sa fie anulate cu restituirea integrala a banilor platiti. "Este o problema de responsabilitate si asteptam reactia ferma a autoritatilor din Romania", a aratat Morariu.

Răspunsul MAE

Avertismentul privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la Spitalul 'Sf. Ivan Rilski' din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare la 30 iunie, precizează MAE.

'Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014', se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe duminică.

Potrivit sursei, MAE a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare. Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a Spitalului 'Sf. Ivan Rilski' din Sofia, cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară, însă, până la publicarea 'Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre' a Ministerului bulgar al Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate.

Conform ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, subliniază MAE.

Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri, mai arată MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie - Alerte de călătorie.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a solicitat 'o reacţie fermă' a autorităţilor române care să confirme o stare de fapt oficială în privinţa pericolului de îmbolnăvire cu hepatita A pe plajele din Bulgaria, pentru a putea informa şi acţiona corect şi legal faţă de turiştii români care au rezervat şi achitat vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ