Angela Merkel: Rusia a pierdut ''încrederea'' ţărilor membre ale NATO

| 07 iul, 13:20

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi că întărirea apărării NATO în Est, care urmează să fie decisă la summitul Alianţei Nord-Atlantice prevăzut pentru vineri şi sâmbătă la Varşovia, este justificată de atitudinea Rusiei în Ucraina ce a dus la pierderea ''încrederii'' Alianţei, relatează AFP.

''Acţiunile Rusiei în criza ucraineană i-au zguduit profund pe aliaţii noştri din Est, când prevalenţa dreptului şi inviolabilitatea frontierelor sunt puse în cauză prin cuvinte şi fapte, atunci încrederea scade'', a declarat dna Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), cu o zi înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din capitala poloneză. 

Reuniunea de la Varşovia va avea loc ''într-o etapă în care situaţia din domeniul securităţii în interiorul şi în jurul Europei s-a transformat într-un mod semnificativ'', a adăugat ea. 

Desfăşurarea de batalioane în ţările din estul Europei la frontiera cu Rusia, exerciţii şi bugete militare în creştere, acestea sunt obiectivele cu care liderii NATO reuniţi la Varşovia vor completa întărirea Alianţei faţă de Rusia decisă la începutul crizei ucrainene. 

Întărirea este fără precedent de la destrămarea fostei URSS şi Germania este chemată să aibă un rol important. Ea va participa la formarea a patru batalioane (între 600 şi 1.000 de soldaţi) care vor fi desfăşurate prin rotaţie începând din 2017 în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Aceste măsuri intervin ca urmare a anexării Crimeii şi a ofensivei separatiste proruse în estul Ucrainei în primăvara lui 2014. 

În acelaşi timp, cancelarul german i-a întins mâna Moscovei afirmând că măsurile sunt disuasive şi ''profund defensive'' şi adăugând că NATO vrea să reia firul dialogului cu Rusia. 

''O securitate durabilă în Europa nu poate fi realizată decât cu Rusia, nu fără ea'', a declarat Merkel. ''Disuasiunea şi dialogul, angajarea clară în favoarea solidarităţii faţă de partenerii noştri din Alianţă (...) şi mâna întinsă pentru dialog, acestea nu sunt elemente contradictorii, ci, dimpotrivă, indisociabile'', a mai spus cancelarul german.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ