ANPC: Aproape 42.000 de operatori economici au fost verificaţi în 2015. Amenzile au depăşit 47 de milioane lei

| 31 mar, 23:18

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat anul trecut, în cadrul acţiunilor tematice de control, 41.788 operatori economici, din care 25.000 au fost sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar cea a produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei.

Conform unui comunicat al ANPC a desfăşurat anul trecut 56 de acţiuni tematice de control la nivel naţional, respectiv 30 în domeniul produselor şi serviciilor alimentare (54%) şi 26 în domeniul produselor şi serviciilor nealimentare (46%). Pe lângă aceste acţiuni, au fost efectuate şi controalele la nivel local (regional sau/şi judeţean), controale în cadrul comandamentelor de vară şi iarnă, cercetarea reclamaţiilor primite de la consumatori precum şi extinderea controalelor în urma abaterilor constatate. 

Potrivit reprezentanţilor ANPC, anul trecut au fost desfăşurate 4.620 de controale la supermarketuri şi hypermarketuri şi au fost încheiate 1.607 procese verbale de constatare a contravenţiei. 

Pe parcursul anului trecut, au fost desfăşurate 30 de acţiuni de control cu privire atât la conformitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare, cât şi cu privire la calitatea serviciilor de alimentaţie publică şi colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte şi produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao şi ciocolată etc), constatându-se la circa 8% dintre acestea neîncadrarea în prevederile legale în vigoare- umiditate, conţinutul de grăsimi,conţinutul de sare. 

Prin acţiunile tematice naţionale au fost controlaţi circa 29.880 operatori economici din care au fost sancţionaţi peste 16.975 operatori economici, valoarea amenzilor contravenţionale fiind de 31,207 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare este de 2,9 milioane lei (din care 2,6 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare)', se menţionează în comunicatul ANPC. 

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin atribuţiile conferite de lege, controlează respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi a serviciilor. 

'ANPC desfăşoară acţiuni de control asupra produselor existente la comercializare pentru a verifica condiţiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici (umiditate, conţinutul de grăsimi, conţinutul de sare) cu cei prevăzuţi de actele normative în vigoare sau cu cei declaraţi prin etichetare, a încadrării în data durabilităţii minimale, a încadrării în prevederile legale privind etichetarea, a modului de afişare a preţurilor. Odată cu acţiunile de control, ANPC consiliază operatorii economici cu privire la înţelegerea legislaţiei în domeniu în beneficiul atât al consumatorilor, cât şi al comerciantului. Prin acţiunile de informare şi educare a consumatorilor, ANPC conştientizează participanţii actului comercial- consumatori şi operatori economici la responsabilizarea acestora si prevenirea eventualelor nereguli', se mai menţionează în comunicat. 

Aceste precizări ale ANPC vin în urma declaraţiilor ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, apărute în presa centrală, conform cărora în România intră produse expirate, la mâna a doua, iar instituţiile statului nu îşi fac datoria. 

'Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?', a spus ministrul Irimescu, într-un interviu pentru ZF. 

Ulterior, Ministerul Agriculturii preciza, într-un comunicat de presă, că afirmaţia ministrului Achim Irimescu "conţine informaţii privind unele situaţii punctuale relatate recent în mass-media şi în cazul cărora organele de control au întreprins acţiuni pentru stoparea unor asemenea practici ilegale, eliminând riscul unor situaţii care ar putea lăsa loc unor interpretări generalizatoare. Au fost, desigur, cazuri izolate".

În acelaşi context, declaraţia ministrului Achim Irimescu se referă la întărirea capacităţii de control operată de autorităţile statului (prin necesitatea creşterii numărului de controale prin eşantionare care se fac conform legislaţiei în vigoare) astfel încât riscul de comercializare a unor produse neconforme să fie diminuat cât mai mult.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ