Antonescu: Nu pot admite că România are, din senin, de plătit despăgubiri

| 11 sep, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat mirat că România are de plătit despăgubiri companiei care intenţionează să exploateze minereurile de la Roşia Montană, aşa cum a afirmat premierul Victor Ponta, suma vehiculată fiind de două miliarde de dolari.

"Nu pot să admit ideea că România are aşa, din senin, de plătit nişte despăgubiri. Pentru ce? Ce a făcut România? Drepturile cui le-a încălcat? Ce angajament şi-a încălcat? Asta mi se pare o discuţie pur şi simplu ştiinţifico-fantastică", a afirmat Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului.

Liberalul liberal a spus că nu cunoaşte o clauză în acest sens, arătând că nu este nici şeful Guvernului, nici ministru.

"Eu nu am încheiat niciun contract, eu sunt parlamentar, sunt preşedintele Senatului, am o temă de legiferare, sunt pe parcursul unui proces de legiferare normal. Parlamentul României n-are nicio obligaţie faţă de nimeni în afară de alegători. Parlamentul României este suveran în deciziile sale şi nu văd de unde vine şi pe ce se bazează o astfel de ameninţare. Singurul lucru pe care eu îl ştiu, dar e suficient, este că Parlamentul acestei ţări nu va vota niciodată o lege sub acest gen de ameninţări", a subliniat preşedintele Senatului.

Crin Antonescu a remarcat că vehicularea despăgubirilor către RMGC a început după anunţul său privind faptul că se opune proiectului Roşia Montană.

"Eu am fost reticent de când am văzut vehiculându-se asemenea idei şi, reamintesc, în mod suprinzător, că asemenea idei au apărut nu de când discutăm în opinia publică sau în Parlament de Roşia Montană. Au apărut la o oră după ce eu am făcut un anunţ cât se poate de normal şi legitim, şi anume că un partid, un grup parlamentar s-a decis să voteze împotriva acestui proiect. Cum a apărut deodată problema asta, pe ce se bazează cifrele, eu nu am de unde să ştiu şi nu e de datoria mea să ştiu. Am făcut un apel la premier şi la toţi cei care pot aduce clarificări să ofere opiniei publice elementele, dacă ele există, ale unei asemenea discuţii", a mai spus Antonescu.

În opinia copreşedintelui USL, "este normal" ca premierul sau alţi membri ai Executivului să dea explicaţii publice pe această temă.

"Nu este niciun fel de atac, vreau să punem discuţia în nişte termeni normali. Aici este Parlamentul României. Parlamentul României este alcătuit din parlamentari care au primit un vot de la cetăţeni, care nu se află sub mandat imperativ şi care sunt chemaţi să voteze într-un fel sau altul, după procedurile parlamentare pe un proiect. Dacă avem asemenea elemente, nu e normal ca şi parlamentarii să le ştie?", a argumentat Antonescu.

Crin Antonescu a mai declarat că a vorbit cu miniştrii Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian şi Daniel Chiţoiu, despre aceste despăgubiri, însă aceştia i-au replicat că nu cunosc amănunte, întrucât, "dacă există obligaţii ale statului român, este evident că ele nu au fost contractate de guvernul Ponta".

Preşedintele Senatului a exclus o influenţare a votului din Parlament pe proiectul Roşia Montană. "Parlamentul acestei ţări, ca şi această ţară, se bucură de suveranitate şi de independenţă. Totdeauna contează cum votăm, dar este profund incorect să vehiculeze unii o ameninţare care nici măcar nu este fundamentată, întemeiată, pentru a influenţa votul parlamentarilor. Asta e ceva care nu s-a mai întâmplat şi sper să nu se întâmple", a arătat Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat marţi că, în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.

El a precizat că licenţa de exploatare există încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la 2 miliarde de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ