Aplicaţia smartphone care va spune românilor dacă au intrat în contact cu un bolnav COVID-19 e aproape gata

| 27 aug, 20:29

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (parte a centrului de stat de la Măgurele) este aproape de finalizarea aplicaţiei pentru smartphone-uri care va putea oferi românilor informaţii legate de intrare în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus în ultime 14 zile.

Aplicaţia urmează să fie predată Ministerului Educaţiei la jumătatea lunii septembrie şi a costat 165.000 euro. Aceasta nu va anunţa autorităţile, ci doar utilizatorul că a interacţionat cu o persoană infectată.

"Este o aplicație de contact tracing care îți spune, ca utilizator, dacă în ultimele 14 zile ai stat în preajma unui infectat. Primul pas este, firește, descărcarea aplicației pe telefon. Odată cu activarea acesteia, vei permite și accesul la utilizarea bluetooth, sistemul pe care îl va folosi pentru a intra în contact cu alte telefoane mobile. Doar cele care au și ele activată aceeași aplicație.

La un interval de câteva secunde, telefonul tău va emite în eter cheile de expunere, adică un cod. Telefoanele cu care intră în contact, la un supermarket de exemplu, vor înregistra acest cod. Telefonul tău înregistrează, la rândul său, toate codurile emise de telefoanele cu care se intersectează. Aceste coduri sunt generate aleatoriu și nu au nicio legătură cu numărul de telefon, nici cu orice alte elemente care ar putea conduce la identificarea persoanelor”, a explicat Mugurel Bălan, reprezentant Romanian Inspace Engineering (RISE) SRL, pentru Libertatea cum funcţionează aplicaţia.

Alături de ISS, care este instituție coordonatoare, în proiect au fost cooptați Romanian Inspace Engineering (RISE) SRL, Institutul Național de Sănătate Publică și Administrația Națională de Meteorologie.
"Să presupunem că la câteva zile după ce ai fost în supermarket, unul dintre cei cu care te-ai intersectat merge la spital și e detectat cu COVID-19. În acel moment, doar cu acordul pacientului, medicul introduce într-un server codul generat de aplicație persoanei infectate. Nici nume, nici număr de telefon, nici un alt fel de date care să poată ajuta la identificarea acestuia. Doar acel cod digital. Odată introdus codul, aplicația îi va avertiza automat pe toți cei cu care a intrat în contact în ultimele 14 zile", spune Mugurel Bălan.

 

Puteţi urmări în video de mai jos cum funcţionează aplicaţia

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 22:47
JimmyDyedy
Short-term Bitcoin investments. Guaranteed minimum profit of 10% in just 2 days.
The leader in short-term investing in the cryptocurrency market.  
The leader in payments for the affiliate program.  


Investment program:

Investment currency: BTC.
The investment period is 2 days.
Minimum profit is 10%

Registration here: https://bit.ly/3gr3l6q    

Get + 10% every 2 days to your personal Bitcoin wallet in addition to your balance.

For example: invest 0.1 bitcoins today, in 2 days you will receive 0.11 bitcoins in your personal bitcoin wallet.


The best affiliate program - a real find for MLM agents  

5% for the referral of the first level (direct registration)
3% for the referral of the second level
1% for the referral of the third level

Referral bonuses are paid the next day after the referral donation.
The bonus goes to your BTC address the day after the novice's donation.
Any reinvestment of participants, the leader receives a full bonus!

Registration here: https://bit.ly/3gr3l6q 

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ