Aproape 900 de mii de bucureşteni trebuie să meargă la urne pentru a valida referendumul

| 06 sep, 2013

Aproape 900 de mii de bucureşteni trebuie să participe la referendumul convocat pentru 6 octombrie în Capitală, pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân, astfel încât scrutinul să fie validat, în condiţiile în care în ultimii patru ani, doar la prezidenţiale a fost prezenţă la urne puţin peste 50%.

Conform prevederilor Legii referendumului, pentru validarea consultării populare este necesară prezenţa a peste 50% din bucureştenii cu drept de vot. Validarea referendumului din 6 octombrie, convocat prin votul Consiliul General al Municipiului Bucureşti, depinde de participarea a "cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente", conform Mediafax.

Conform datelor Biroului Electoral Central de la ultimele alegeri, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente la nivelul Capitalei este de 1.787.918. Prin urmare, pentru validarea scrutinului, la urne trebuie să se prezinte în 6 octombrie aproape 900.000 de persoane.

Prezenţa la urne în ultimii ani, la nivelul Capitalei, a fost în mod constant sub pragul de 50%. Astfel, alegerile parlamentare din 2012 au adus la urne 39,36% din bucureşteni, în vreme ce alegerile locale din acelaşi an au beneficiat de o prezenţă de 44,26%.

La prezidenţialele din 2009 au venit la vot în Bucureşti, în primul tur, 50,09% din alegători, în timp ce la referendumul organizat concomitent cu scrutinul pentru funcţia supremă în stat au ajuns 46,02% din bucureşteni.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a adus la urne mai mult de jumătate din alegătorii Capitalei, respectiv 54,9%.

La europarlamentarele din 2009 au venit la vot doar 15,92% din votanţii din Bucureşti, în vreme ce la parlamentarele din 2008 - 30,37%, iar la locale - 31,47%.

CGMB a convocat, vineri, referendumul local pentru 6 octombrie, bucureştenii urmând să răspundă cu "da" sau "nu" întrebării: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege?". Pentru scrutin au fost alocaţi şase milioane lei.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ