Arafat: Carantina va fi de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi de 10 zile pentru restul

| 07 ian, 18:32

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

 

 

Arafat a menţionat că regulile de carantină se aplică pentru persoanele care vin din ţări roşii.
“Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat, dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este zece zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU.
Adriana Pistol a explicat şi care este definiţia contacţilor direcţi.
„Definiţia contactului direct nu a suferit nicio modificare, ea este cea pe care o cunoaştem de la începutul pandemiei, ea reprezintă un contact prelungit, minim 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri şi fără să poarte mască sau echipament de protecţie, dacă vorbim de personalul sanitar. Acest lucru nu înseamnă un gest de salut pe stradă sau aşa ceva. Este nevoie de o distanţă mai mică, de o perioadă de contact mai îndelungată de 15 minute şi fără mijloace de protecţie”, a precizat Adriana Pistol.
Ea a precizat şi de ce a fost luată decizia de reducere a carantinei la cinci zile
„Sunt şi alte state care au scăzut această perioadă de carantinare. (...) Având în vedere observaţiile că tulpina Omicron pare să aibă o perioadă de incubaţie mai mică, mai scurtă, faţă de tulpinile anterioare, atunci s-a luat această decizie de cinci zile. Dacă după cinci zile persoana respectivă sănătoasă rămâne sănătoase şansele să mai dezvolte o infecţie sunt foarte reduse”, a afirmat Adriana Pistol.
Știre inițială:
„În urma discuţiilor care au avut loc la nivelul CNSU, ieri domnul ministru Alexandru Rafila vă spunea de faptul că vor fi modificate perioadele de carantină şi regulile de carantinare. Decizia este următoarea: deci avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeaşi regulă va fi, dacă e persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioada de carantină de 10 zile. Persoanele contact direct, aici sunt definite prin acte ale MS şi care se cunosc cum este definiţia lor şi cum se identifică o persoană care a fost contact direct sau nu”, a afirmat Raed Arafat, vineri la Palatul Victoria.
El a vorbit şi despre o excepţie pentru personalul navigant maritim român, potrivit News.ro.
„Introducerea excepţie de carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României, ca să rezolvăm una dintre problemele care au apărut pe parcurs şi vrem să o clarificăm acum în cadrul hotărârii. Şi foarte important – reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărârii şi aplicarea termenelor pe care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat de exemplu ieri şi a primit decizie de carantină de 10 zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici, în momentul când se publică această hotărâre. Această hotărâre urmează să fie publicată în Monitorul Oficial astăzi, deci de mâine ea va fi valabilă”, a mai explicat Arafat.
La rândul ei, Adrian Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a fost întrebată câte zile transmite boala o persoană vaccinată şi una nevaccinată.
„Persoanele vaccinate şi persoanele care sunt foarte bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad de protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru am hotârât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură care este aplicabilă persoanelor pozitive, care dacă este vaccinată şi fost bolnavă, va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări. Persoanele care sunt nevaccinate şi devin pozitive vor fi izolate pe o perioadă de zece zile, evident dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară, medie, care permite această perioadă, pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât e necesar”, a afirmat Adriana Pistol.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ