Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a murit cu cinci zile înainte de împlinirea vârstei de o sută de ani

| 04 noi, 2014

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Eftimie Luca, a murit marţi, cu doar cinci zile înainte de împlinirea vârstei de o sută de ani.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Ioachim Băcăuanul, a declarat că Eftimie Luca, cunoscut drept "ierarhul cel bun şi cu suflet mare, cu dragoste şi râvnă pentru Biserica Ortodoxă Română", în slujba căreia s-a aflat peste 80 de ani, "lasă în cugetul românilor amintiri frumoase, compasiune şi multă dragoste".

"S-a născut şi a crescut în preajma muntelui Ceahlău, zonă plină de farmec, de poezie, dar şi de istorie şi de evlavie românească, fiind educat în crezul dragostei faţă de muncă, precum şi în respectul faţă de comorile pe care istoria le-a plantat pe respectivele locurile strămoşeşti şi binecuvântate", a spus Ioachim Băcăuanul.

Trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în Catedrala Arhiepiscopală, pentru ca toţi preoţii, monahii şi credincioşii care l-au cunoscut să poată să-i aducă un ultim şi pios omagiu.

Slujba de înmormântare, ce va fi precedată de Sfânta Liturghie, va avea loc în Catedrala "Sf. Cuv. Parascheva", joi, 6 noiembrie, la ora 11,00.

"Până la alegerea noului 'chiriarh', potrivit rânduielilor bisericeşti, Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va exercita slujirea de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, urmând a fi pomenit ca atare la slujbe", a precizat pentru AGERPRES părintele Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Eftimie Luca s-a născut pe 9 noiembrie 1914, în satul Schitul, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ.

În perioada 1921-1928 a urmat şcoala primară în satul natal, iar apoi cursurile Şcolii de cântăreţi din Iaşi. La vârsta de 20 ani a devenit călugăr la mănăstirea Slatina, judeţul Suceava. În această calitate s-a înscris la Seminarul Teologic Monahal din mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în anul 1941. În anul 1945 se înscrie la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea să le termine la institutul Teologic din Bucureşti în anul 1949, unde va obţine titlul de licenţiat de teologie având calificativul "Magna cum laudae".

Între timp a fost hirotonit ierodiacon în 1941 şi ieromonah în 1947.

La 1 aprilie 1949 i s-a încredinţat stăreţia mănăstirii Bistriţa-Neamţ pe care avea să o conducă până în 1966, iar între anii 1951 şi 1960, concomitent a funcţionat exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Huşilor, şi în această calitate s-a ocupat de reorganizarea vieţii monahale atât pe linie gospodărească, cât şi de trăire spirituală.

În 1966 este numit Arhimandrit şi Stareţ la mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, unde iniţiază lucrări de restaurare la catedrala "Sf. Gheorghe", la stăreţia şi chiliile din incinta lăcaşului de cult.

"Buna gospodărie a celor două mănăstiri pe care le-a condus peste 22 de ani, grija pentru desfăşurarea activităţilor călugăreşti, precum şi experienţa şi meritele adunate de-a lungul anilor în diferite însărcinări au făcut cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să-i acorde demnitate de Arhiereu - Vicar la Eparhia Romanului şi Huşilor, fiind hirotonit în ziua de 30 ianuarie 1972. După şapte ani, dând dovadă de adevăr, vieţuire în Hristos şi vrednicie pilduitoare, a fost ales şi instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor la 23 aprilie 1978", a precizat părintele Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Potrivit acestuia, activitatea Episcopului Eftimie Luca însumează mănăstiri şi schituri noi, biserici parohiale, restaurarea în întregime a Catedralei episcopale şi a picturii murale realizată în sec. XVI şi XVIII, acoperişul fiind reconstruit în stilul moldovenesc ştefanian, restaurarea casei 'Veniamin Costache', consolidarea fabricii de lumânări, amenajarea unui paraclis cu hramul 'Sf. Cuvios Antipa de la Calapodeşti', redeschiderea Seminarului Teologic 'Sf. Gheorghe', amenajarea complexelor muzeistice de la Centrul Eparhial şi mănăstirea Bogdana.

"Cuvintele de învăţătură adresate clerului şi credincioşilor cu ocazia vizitelor pastorale, la hirotonii, la conferinţe preoţeşti, pastoralele şi numărul impresionant de articole publicate în revistele central bisericeşti şi mitropolitane, în diferite ziare şi reviste, reeditarea revistei de teologie cultură şi spiritualitate a Eparhiei 'Cronica Romanului', sunt o altă parte din strădaniile Prea Sfinţiei Sale la viaţa culturală a Eparhiei, dar şi a ţării", a menţionat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Tag-uri: eftimie luca
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 noi, 2014
Preafericitul Daniel Trafaleteanul
Comunicat public din partea Patriarhiei Române

Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de ċăċat!

Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de ċăċat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat ċăċat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.

Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit să consume ċăċat în timpul slujbelor, ci şi-au luat şi câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat ċăċat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.

Pasiunea pentru consumul de ċăċat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce ċăċat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de ċăċat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de ċăċat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce ċăċat în afara ţării, chiar şi prin moschei, sinagogi sau temple.

Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de ċăċat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!
05 noi, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ