ASF a avizat numirea fostului şef al bursei de la Varşovia ca director general al BVB

| 21 aug, 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat miercuri numirea în funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fostului preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF responsabil de piaţa de capital, citat de Mediafax.

Ludwik Sobolewski preia conducerea executivă a BVB la aproape două luni de la numirea în funcţia de director general de către Consiliul de Administraţie al Bursei. El a fost desemnat director general al BVB la începutul lunii iulie.

"Am acceptat această provocare pentru că am încredere în potenţialul de dezvoltare al pieţei de capital din România. Mulţumesc Consiliului Bursei şi Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru oportunitatea de a demonstra că Bursa de Valori Bucureşti merită un loc mai bun în economia românească şi pe pieţele de capital internaţionale", a declarat Sobolewski, într-un comunicat transmis de BVB.

"Am promovat permanent modelul polonez în care cred cu tărie, iar domnul Sobolewski este cu siguranţă cel mai potrivit pentru a-l replica şi a-l implementa la Bursa de Valori Bucureşti prin adaptarea cunoştinţelor şi experienţei dobândite la Varşovia la stadiul de dezvoltare şi la particularităţile specifice pieţei de capital şi mediului economico-social din România. Îi urăm bun venit şi îl asigurăm încă o dată de sprijinul nostru în îndeplinirea obiectivelor stabilite", a declarat miercuri Lucian Anghel, într-un comunicat al BVB.

Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 - 2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.

Între 1994 şi 2006, Sobolewski a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.

De asemenea, el a fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Depozitarului Naţional al Valorilor Mobiliare, al Bursei poloneze de energie şi al Bonspot, o companie care administrează tranzacţionarea obligaţiunilor de stat. Sobolewski a fost decorat de două ori de către preşedinţii Poloniei cu una din cele mai înalte distincţii, acordată pentru meritele sale în dezvoltarea pieţei de capital din Polonia.

Sobolewski a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal.

Un colaborator apropiat al lui Sobolewski a trimis email-uri companiilor listate pe piaţa alternativă NewConnect a bursei din Varşovia, în care le propunea să finanţeze filmul.

Sobolewski a negat că ar fi avut un comportament lipsit de etică.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin câte 5% din acţiuni, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,22% din titluri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ