Asociaţia pentru Energie Eoliană cere intervenţia lui Ponta în activitatea Departamentului pentru Energie

| 02 sep, 2013

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită intervenţia directă a premierului Victor Ponta pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislativă în domeniul energetic, potrivit unui comunicat al RWEA.

"Ca urmare a apariţiei unui nou proiect de HG prin care numărul de certificate verzi va fi redus nu de la 1 ianuarie anul viitor, cum era prevăzut de lege, ci mai devreme, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită respectuos intervenţia directă a premierului, Victor Ponta, pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă, încă o dată, consternarea faţă de politica energetică promovată de ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă", se arată în comunicat. 

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Ionel David, recalcularea numărului de certificate verzi este parte din regula jocului impusă de legislaţia română şi de acordul cu Uniunea Europeană, însă data de la care se doreşte aplicarea noii reglementări stârneşte indignarea întregii industrii eoliene din România.

"Recalcularea numărului de certificate verzi este parte din regula jocului impusă de legislaţia română şi de acordul cu Uniunea Europeană, prin urmare nu punem în discuţie acest lucru. Ceea ce stârneşte indignarea întregii industrii eoliene din România este data de la care se doreşte aplicarea noii reglementări, adică imediat după publicarea HG în Monitorul Oficial şi nu de la 1 ianuarie 2014, în linie cu prevederile Legii 220/2008 privind tehnologiile regenerabile şi cu înţelegerile scrise cu Uniunea Europeană", a precizat Ionel David.

Potrivit comunicatului, pentru a legitima decizia, ministrul Constantin Niţă invocă, între altele, angajamente asumate de România în martie 2013 în urma negocierilor cu DG Competition, Direcţia Generală pentru Concurenţă a Uniunii Europene.

"Se dă astfel senzaţia că aceste angajamente au fost aprobate de partenerul european, dând astfel girul onorabilităţii din partea Uniunii", adaugă David.

El aminteşte că, în iunie, DG Competition a trimis o scrisoare autorităţilor române pentru a atrage atenţia că toate modificările aduse Legii energiei trebuie notificate iniţial Comisiei Europene şi că este incorect că CE ar fi aprobat amendamentele din proiectul de ordonanţă care modifică această lege.

"Comisia Europeană (CE) a ţinut să facă această observaţie ca reacţie la declaraţiile publice venite din partea Ministerului Energiei la data 23 mai a.c. potrivit cărora a avut acordul CE pentru a opera modificările respective în legislaţia privind tehnologiile regenerabile. Tot pentru a-şi legitima graba prin care reduce numărul de certificate verzi înainte de 1 ianuarie 2014, cum ar fi fost legal, ministerul suţine că energia electrică din România este mai scumpă decât în restul ţărilor Uniunii Europene din cauza certificatelor verzi. Însă ministerul nu publică niciun fel de date care să sprijine afirmaţia. Pentru adevăr, invităm cititorii să consulte portalul oficial al Uniunii Europene (www.energy.eu) unde se poate vedea clar că în România şi în Bulgaria energia electrică este cea mai ieftină din întreaga Uniune Europeană", mai spun oficialii RWEA.

Ei subliniază că ministerul nu a luat până acum în consideraţie punctele de vedere ale RWEA în cadrul procesului de consultare publică a documentelor privind legea energiei.

"Este clar pentru oricine că acest tip de politici impredictibile, în care legislaţia este modificată peste noapte, provoacă mari deservicii României. Un singur exemplu: pe primul semestru al acestui an, investiţiile străine au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Relansarea economică reală pe care România şi Guvernul actual şi-o doresc rămâne o simplă iluzie atâta vreme cât amatorismul şi reaua credinţă reprezintă elemente repetabile în actul de guvernare. Premierul Victor Ponta ar trebui să ştie că, în cele din urmă, proasta funcţionare a unui minister urmează a fi decontată de guvern în ansamblul său. În cazul de faţă se traduce printr-o lipsă generalizată de atractivitate a României în materie de investiţii străine consistente", se mai arată în comunicat.

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică săptămâna trecută un proiect de hotărâre de guvern ce prevede că producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditaţi după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi mai puţine certificate verzi. În nota de fundamentare se precizează că hotărârea va fi aplicată din momentul aprobării şi publicării sale în Monitorul Oficial, deşi Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), care a monitorizat piaţa, propusese reducerea certificatelor de la 1 ianuarie 2014.

Proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau 2 certificate pentru cele retehnologizate. În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitorii vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 0,75 certificate din 2018. Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică: numărul certificatelor se reduce cu 3, astfel că producătorii vor primi doar 3 certificate verzi, faţă de 6.

Proiectul de HG iniţiat de Ministerul Economiei vine în urma recomandării ANRE, care a monitorizat piaţa pe parcursul anului trecut şi a ajuns la concluzia că există o supracompensare, adică producătorii primesc prea multe certificate verzi în raport cu costurile lor. Iniţiatorii HG argumentează că, după reducerea numărului de certificate, va scădea şi contribuţia consumatorilor finali de energie pentru producţia de electricitate din surse regenerabile.

"Reducerea numărului de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat din centrale/grupuri electrice, acreditate după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, pentru tehnologiile eolian, solar şi hidro, conduce la scăderea contribuţiei pentru energia regenerabilă din facturile consumatorilor finali şi prin aceasta la creşterea competitivităţii produselor industriale în special a produselor energointensive supuse unui risc major de relocare", mai explică iniţiatorii actului normativ.

Ei au făcut şi calcule privind impactul energiei verzi în factură. Aşadar, acreditarea a 100 MW instalaţii fotovoltaice cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 6, cu factorul de capacitate 16% şi preţul certificatului verde de 45 euro conduce pe durata de viaţă de 15 ani la scăderea contribuţiei plătite de consumatori cu circa 95 de milioane de euro.

Acreditarea a 100 MW instalaţii eoliene cu 1,5, respectiv 0,75 certificate verzi din 2018 pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 2, respectiv 1 certificat verde, cu factorul de capacitate 25% şi preţul certificatului verde de 45 euro, conduce la scăderea contribuţiei plătite de consumatori cu circa 47 de milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

114 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 oct, 17:53
AhrrMouse
dmqeghjrbygthnthdOpisp atorvastatin recall 2015
atorvastatin savings card atorvastatin causing diabetes atorvastatin 10mg
18 oct, 16:44
Enwcaxopy
nsfjdesgxdyqrilergjvgheessuchexvo
synthroid heart failure bee pollen synthroid diferença synthroid e puran
15 oct, 18:24
AxeMouse
dmqegnsqdbygthnthdOpisp tamoxifen eetlust
metformin glucophage wiki metformin er image when does glucophage start working
15 oct, 04:00
NwnmSeeta
zxsrgregehnddOpispBtjunurnq
lisinopril dizziness lisinopril weight gain lisinopril use
15 oct, 02:40
Ebtvclife
tsnivswxhofbldOpispBtjunurnx
best research chemicals nolvadex nolvadex on cutting cycle tamoxifen beer

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ