ATENTAT LA NISA. Zeci de morţi după ce un camion a intrat în plin în oamenii care participau la Ziua Franței

| 15 iul, 01:33

Un camion a lovit un grup de persoane care participau la un spectacol organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în oraşul francez Nisa. Potrivit informațiilor lefigaro.fr, care citează parchetul, cel puţin 60 de persoane au murit.

UPDATE 18.34 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, John Kerry, s-au deplasat împreună vineri la ambasada Franței din Moscova pentru a depune flori și a scrie un mesaj de condoleanțe în memoria victimelor atentatului comis joi la Nisa, relatează AFP.

Cei doi lideri au discutat timp de câteva ore în cursul dimineții cu privire la dosarul sirian, în care Washington-ul cere Moscovei o cooperare militară mai strânsă, înainte de a se deplasa spre ambasada Franței.

Ei au început întrevederea vineri dimineața cu un minut de reculegere în memoria victimelor atacului, care s-a soldat cu cel puțin 84 de morți și zeci de răniți în stare gravă la Nisa.

În fața ambasadei Franței, cei doi responsabili au depus flori — roșii, Lavrov și albe, Kerry — în mijlocul celor depuse deja de locuitori ai Moscovei în cursul zilei, înainte de a semna la ambasadă o carte de condoleanțe în prezența ambasadorului Jean-Maurice Ripert.

'Rusia este solidară cu poporul francez. Vă împărtășim durerea', a scris Lavrov, exprimându-și speranța într-o 'determinare comună de a nu ceda în fața terorismului'. John Kerry a transmis cele mai 'sincere condoleanțe poporului francez'. 'Fie ca noi noi toți să dovedim forță și determinare pentru a pune capăt flagelului terorii', a scris el în cartea de condoleanțe.

 

UPDATE 18.30 Procurorul din Paris Francois Molins a anunțat vineri, că 202 persoane au fost rănite, în total, în urma tragediei de la Nisa, de joi seară. Din aceste 202 victime, 52 sunt în stare critică, mai menționează sursa citată.

De asemenea, din cele 84 de decese, 10 erau copii.

"Ancheta va încerca să stabilească dacă suspectul a beneficiat de complicitate, dacă a avut legături cu organizaţii teroriste islamiste, pentru că, trebuie să reamintesc, acest tip de acţiune se înscrie în apelurile făcute de astfel de organizaţii", a declarat François Molins, citat de ziarul Liberation.

Molins a explicat că polițiștii francezi l-au urmărit pe șoferul camionului alb aproximativ 300 de metri până au reușit să îl prindă din urmă, de-a lungul promenadei și să îl neutralizeze.

Conform procurorului, suspectul avea cazier, dar pentru infracțiuni minore. Anterior, acesta a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru infracțiuni cu violență.

Totuși, suspectul nu a fost niciodată subiectul unei anchete teroriste.

 

UPDATE 18.02 Procedura de vânzare a aeroportului de la Nisa, cel mai mare aeroport regional din Franţa, a fost amânată din cauza atentatului terorist care a provocat decesul a 84 de persoane, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Economiei, transmite Reuters

'Având în vedere circumstanţele, procedura de vânzare a aeroportului de la Nisa a fost amânată pentru opt zile', a precizat purtătorul de cuvânt.

Conform calendarului iniţial, investitorii aveau timp până luni să trimită oferte în cea de-a treia rundă de depunere de oferte înainte ca decizia finală să fie luată în luna august.

Potrivit surselor, până la data de 4 iulie au fost depuse cinci oferte, printre care una făcută de grupul italian Atlantia în cooperare cu EDF invest, precum şi una depusă de un consorţiu format din Vinci, banca de stat Caisse des Depots et Consignations şi Predica, divizia de asigurări a băncii Credit Agricole.

Vânzarea unor pachet de 60% din acţiunile aeroporturilor regionale din Nice Cote d'Azur şi Lyon-Saint-Exupery ar puea aduce 1,6 miliarde de euro la bugetul statului francez.

Aeroportul din Nisa

 

UPDATE 18.01 Autoritățile franceze au făcut prima arestare după atentatul de la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Fosta soție a atacatoruluia  fost reținută de anchetatori și dusă la audieri, au declarat surse din cadrul poliției franceze, potrivit news.ro.

Oamenii legi încearcă să stabilească motivele care l-au făcut pe bărbatul de 31 de ani să omoare zeci de oameni și, de asemenea, vor să știe dacă acesta a acționat de unul singur sau există și complici.

UPDATE 17.56 Aplicația SAIP (Sistemul de Alertă și de Informare a Populației) a fost prezentată cu mare fast de către Guvernul francez pe 8 iunie, scopul ei fiind acela de a avertiza imediat oamenii în caz de atac terorist. Departe de a-și îndeplini misiunea, aplicația a trimis primele notificări la câteva ore după comiterea atentatului din Nisa. Întârzierea a fost aspru taxată de utilizatorii rețelelor de socializare, informează bfmtv.com.

Lansat cu fast pe 8 iunie, SAIP are rolul de a le transmite utilizatorilor, pe smartphone, să fie în alertă pentru că există suspiciuni privind un atac sau un eveniment excepțional de securitate civilă.

Totuși, SAIP a trimis primele notificări despre atacul din Nisa abia la 01.30 ora locală, deși tragedia s-a produs la ora 22.30.

În jurul orei 23.00, prefectura din Alpes-Maritimes a informat despre producerea unui atac terorist și a sfătuit locuitorii să rămână în case. Prin urmare, alerta putea fi declanșată mult mai devreme.

Un posibil răspuns pentru această întârziere poate fi găsit într-o declarație a hackerului Gael Musquet dată la începutul lunii trecute:  "Când știi dinainte că vor exista prea multe apeluri în timpul unui eveniment, instalezi antene suplimentare pentru a acoperi riscul de saturație. Acest lucru se va întâmpla, de exemplu, la Campionatul European de fotbal. Dar, în cazul unei crize neprevăzute, infrastructura nu va rezista, nici pentru apeluri sau pentru SMS-uri, nici pentru datele mobile".

 

UPDATE 17.51 Sean Copeland, de 51 de ani, și fiul său, Brodie, de 11 ani, din Texas, sunt doar două dintre cele 84 de victime ale atacului de la Nisa, locul pe care îl aleseseră să petreacă Ziua Franței, într-o vacanță de vis pe care o petreceau în Europa.

Tatăl și fiul au fost uciși în masacrul de pe Promenade des Anglais chiar în fața celorlalți membri ai familiei, soția șicele două fiice.

Moartea celor doi fusese anunțată încă de dimineață de către Departamentul de Stat al SUA, însă nu le fusese confirmată identitatea.

Ziarul „Statesman” a anunțat că familia Copeland își petrecea o vacanță îndelung pregătită prin mai multe țări europene. Soarta a făcut ca Sean și Brodie să ajungă mai întâi în Spania si, pentru că o rudă apropiată a vrut să-și sărbătorească ziua de naștere la Nisa, au mers pe Riviera Franceză.

Sean Copeland era vicepreședinte al unei companii multinaționale de software, iar Sean era un talentat jucător de baseball. Făcea parte dintr-o echipăm locală, care, uneori îl avea atrenor chiar pe tatăl său.

 

UPDATE 17.50 O femeie însărcinată care se afla pe plaja Promenade des Anglais în noaptea de joi spre vineri, când s-a produs atacul de la Nisa, a născut în bucătăria unui restaurant aflat în apropiere.

Ea s-a prăbuşit din cauza contracţiilor, declanşate de angoasă şi frică. “În pofida a tot ceea ce se întâmpla, noi eram foarte emoţionaţi", a afirmat un martor, scrienews.ro.

În restaurantul Ruhl Plage se mai refugiaseră din calea atacatorului circa 1.500 de persoane.

 

UPDATE 17.39 Cel putin 84 de persoane au fost ucise si peste 100 sunt in stare critica dupa ce un camion a intrat in multimea de oameni care sarbatoreau Ziua Nationala a Frantei in Nisa, potrivit indy100.independent.co.uk.

Atacul a urmat dupa cele  aproximativ 300 de decese din Bagdad, de acum doua saptamani, cand o bomba a explodat in afara centrului comercial Hadi. A fost, de asemenea, si o urmare a atacurilor diin Paris, de acum opt luni, in care 130 de persoane au fost omorate de oameni inarmati.

Twitter-ul este acum plin de mesaje de solidaritate, distribuite de oameni, asa cum se obisnuieste de cand au aparut atacurile din Europa.

Creatorul declaratiei ”je suis epuise” este Charlie Hebdo, care a marturisit in nenumarate randuri ca se simte epuizat dupa atacul de anul trecut, fiind apoi distribuita de Dominique Farrugia, actor si comediant francez si transformata in cele din urma de alti oameni in hastag-ul #JeSuisEpuise.


Vezi imaginea pe Twitter

 

UPDATE 17.27 Măsura perchezițiilor administrative va fi reintrodusă în viitorul proiect de lege referitor la prelungirea cu trei luni a stării de urgență în Franța, în urma atentatului de joi de la Nisa, în care au fost ucise cel puțin 84 de persoane, au indicat surse guvernamentale franceze, citate de postul europe1.

Posibilitatea desfășurării de percheziții administrative (fără mandat judecătoresc) în cadrul stării de urgență fusese suspendată în luna mai.

Ea va fi însă inclusă în noua propunere de prelungire cu trei luni a stării de urgență, începând din 26 iulie, ce va fi înaintată parlamentului, conform surselor citate.

Măsura, decisă de președintele François Hollande și de premierul Manuel Valls după atentatul de la Nisa, va figura în proiectul de lege ce va fi prezentat marți în consiliul de miniștri, urmând să fie examinat miercuri și joi în parlament.

Franța a instituit starea de urgență în urma atentatelor jihadiste din 13 noiembrie de la Paris. Măsura a fost prelungită deja de două ori, ultima dată până la 26 iulie, fiind invocată necesitatea de a asigura securitatea celor două mari evenimente sportive găzduite de Franța în această perioadă, Euro-2016 la fotbal și Turul ciclist.

 

UPDATE 17.06 Autorităţile franceze nu au găsit armamaent la presupusul domiciliu al atacatorului de la Nisa, informează presa franceză.

Poliţia franceză a efectuat percheziţia vineri dimineaţa la domiciliul lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Actele de identitate ale autorului atacului au fost găsite chiar în camionul pe care acesta l-a folosit în atacul de la Nisa.

Nici un fel de arme sau dispozitive explozive nu au fost găsite în locuinţa unde se presupune că îşi avea domiciliul cel care a comis atacul de Ziua naţională a Franţei.

 

UPDATE 16.52 Mai multe festivaluri și spectacole au fost anulate în Franța, în semn de solidaritate cu victimele atentatului care a lovit Nisa în timpul festivităților din 14 iulie, informează AFP.

Municipalitățile Chambery (est) și Marsilia (sud) au anunțat anularea tradiționalelor focuri de artificii, cu ocazia zilei naționale. În Corsica, municipalitatea din Porto-Vecchio a procedat la fel, iar la Saint-Etienne (centru-est), spectacolul de artificii, programat inițial pentru sâmbătă, a fost amânat.

De asemenea, la a 56-a ediție a Festivalul de Jazz din Juan-les-Pins, din apropiere de Nisa, una dintre cele mai vechi din Franța, au fost anulate toate concertele timp de patru zile, de vineri până luni inclusiv, până la sfârșitul perioadei de doliu național, au anunțat organizatorii festivalului AFP.

Un alt eveniment concomitent, "Jazz Off", cu concerte planificate pe străzile și în piețele din Antibes și Juan-les-Pins este la rândul său, complet anulat, pe toată durata festivalului.

În vestul Franței, spectacolul de deschidere al Festivalului de teatru stradal de la Sarlat a fost anulat "din cauza doliului național", iar în sud, concertele de vineri din cadrul Festivalului Nuit de Sud de la Vence, au fost la rândul lor suspendate.

Cu toate acestea, unele festivaluri au decis să nu anuleze manifestările programate, preferând să organizeze un moment de reculegere în memoria victimelor, așa cum s-a întâmplat la Arles (sud) sau la La Rochelle (vest), la festivalul de muzică Francofolies.

La Festivalul de Teatru de la Avignon, organizatorii au ales varianta citirii unui text înainte de fiecare spectacol, pentru a încuraja publicul să se manifeste prin aplauze.

Festivalul Nuits de Fourvičre, în desfășurare până pe 31 iulie la Lyon (centru-est) nu va fi întrerupt. "Măsurile de securitate au fost deja consolidate prin comparație cu edițiile precedente, în urma atacurilor din noiembrie 2015", a declarat un purtător de cuvânt al festivalului.

La Strasbourg (est), spectacolul de sunet și de lumini de pe fațada Catedralei nu va fi anulat, însă măsurile de securitate vor fi îmbunătățite, a indicat primăria.

 

UPDATE 16.33 Le Figaro scrie că un bărbat a cărui identitate încă nu este cunoscută a sărit pe capota camionului şi a încercat să-l oprească pe şoferul camionului care a provocat moartea a cel puţin 84 de oameni. Jurnalistul german Richard Gutjahr a relatat pentru AFP că un motociclist a încercat să oprească, din mers, camionul, străduindu-se să deschidă portiera vehiculului ce circula cu viteză redusă pe Promenade des Anglais, dar a căzut.

Un bărbatul a sărit pe capota camionului şi a încercat să-l oprească, cu mâinile goale, pe şofer, dar nu a reuşit decât să-l încetinească pe atacator, care a scos pistolul ca să-l împuşte pe bărbat, scrie Le Figaro. Acest gest i-a fost fatal atacatorului, tusianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, care a încetinit camionul, iar poliţiştii au tras asupra lui şi l-au omorât. Curajosul bărbat ar fi reuşit să sară de pe capotă şi să scape cu viaţă, potrivit publicaţiei franceze. Bouhlel a fost urmărit pe 200 de metri de trei poliţişti francezi care au alergat pe jos în spatele camionului frigorific trăgând după vehicul fără a putea să-l oprească.   Jurnalistul german Richard Gutjahr a relatat pentru AFP că un motociclist a încercat să oprească, din mers, camionul care a intrat în mulţime joi seara în cursul atentatului de la Nisa, străduindu-se să deschidă portiera vehiculului ce circula cu viteză redusă pe Promenade des Anglais, dar a căzut, potrivit Agerpres.


„Eram în balcon la un hotel cu vedere spre Promenade des Anglais şi am văzut oameni care mergeau să sărbătorească 14 Iulie, apoi dintr-odată un camion s-a îndreptat în direcţia mulţimii“, a povestit pentru AFP Gutjahr, contactat telefonic din Berlin.   „El conducea foarte încet, ceea ce era surprinzător“, a adăugat jurnalistul independent. „După el s-a luat un motociclist, care circula în spatele lui şi care a încercat să-l depăşească şi chiar să deschidă portiera dinspre partea şoferului camionului“, a explicat Gutjahr, care a făcut o înregistrare video cu smartphone-ul său, utilizată de canalul public german ARD. „Motociclistul a căzut însă sub roţile camionului“, a explicat jurnalistul german.   „Am văzut, de asemenea, doi poliţişti care trăgeau asupra camionului“, a precizat martorul. „Şi, în acel moment, şoferul camionului a început să circule cu viteză şi a intrat în zigzag în mulţime. Apoi, timp de 15-20 de secunde, s-au auzit tirurile mai multor arme“, a continuat Gutjahr, precizând că scena la care el a fost martor a durat în total „60 de secunde, nu mai mult“. El a adăugat că a coborât apoi în stradă, unde a văzut cum oamenii erau cuprinşi de panică şi că 12 corpuri neînsufleţite zăceau pe pământ.

 

UPDATE 16.29 Bilanţul provizoriu al atentatului de la Nisa este de 84 de morţi şi 50 de răniţi în stare critică, anunţă preşedintele Franţei, Francois Hollande.

"Bilanţul este de 84 de morţi, iar alte 50 de persoane se zbat între viaţă şi moarte", a declarat François Hollande, citat de ziarul Le Figaro.

Şeful statului francez a vizitat Spitalul Pasteur din Nisa, unde sunt majoritatea persoanelor rănite în atacul cu camion. "Răniţii au în minte imagini înspăimântătoare şi suferă foarte mult la nivel psihologic. Mulţi spun că nu îşi mai aduc aminte nimic în afară de corpuri sfârtecate sub ochii lor", a subliniat Hollande.

UPDATE 16.12 Atacul terorist de la Nisa, în care şi-au pierdut viaţa peste 80 de persoane a pus în gardă şi comunitatea de români din Nisa. Preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Nisa, Radu Totelecan, a declarat că la nivelul bisericii s-a constituit o „celulă duhovnicească de benevolat”.

„Comunitatea românească de la Nisa este foarte vie”, spune preotul Bisericii Ortodoxe Române din Nisa, Radu Totelecan. Potrivit preotului, românii din Nisa au cumpărat şi un teren şi au pus piatra de temelie pentru construirea unei biserici şi a unei şcoli româneşti. Preotul român de la Nisa susţine că vestea atacului terorist a căzur ca un trăsnet. „Nu putem fi deloc de acord cu ce s-a întâmplat ieri. Ne organizăm într-o celulă de criză. Avem diseară (n.r. vineri seara) o slujbă de pomenire pentru victime şi ne organizăm într-o celulă duhovnicească de benevolat, indiferent pentru cine e nevoie de ajutor. Vrem să fim alături de poporul încercat”, a declarat preotul.

Radu Totelecan nu a putut oferi detalii cu privire la victimele atacului terorist de la Nisa. „O radiografie în privinţa originii victimelor nu prea există. Aparent ar fi cineva pentru că noi (n.r. românii) ieşim de ziua Franţei să vedem artificiile. Ar fi cineva, dar nu se ştie încă exact numele. Eu nu am ieşit la artificii, dar am fost în legătură cu evenimentul şi cu tot ce s-a întâmplat. Avem şi prieteni francezi”, a mai declarat preotul. Parohul Bisericii Ortodoxe Române din Nisa a caracterizat evenimentul ca unul „foarte grav”.  „Când un terorist este activat, poate fi oricine  lângă noi care să apese pe un buton şi s-a terminat. Este un lucru înfricoşător. Anormalitatea produce aceste consecinţe asupra vieţii. E foarte grav”, a mai spus preotul român de la Nisa.

UPDATE 16.11 Situatia pe aeroportul din Nisa a revenit la normal. Aeroportul din Nisa a fost evacuat partial, vineri dupa-amiaza, din cauza unui bagaj suspect, anunta Fox News, citand un jurnalist al Associated Press aflat la fata locului. Potrivit sursei citate, cladirea unui terminal al aeroportului a fost inchisa, iar in interior pot fi vazuti reprezentanti ai fortelor de ordine.

UPDATE 15.52 Până acum, doi cetăţeni americani şi o femeie din Elveţia au fost identificaţi ca victime decedate ale atacului de la Nisa. La Nisa au murit şi doi studenţi nemţi, alături de profesorul lor. Cei trei se aflau într-o excursie şi sărbătoreau finalizarea studiilor. De asemenea, guvernul ucrainean a confirmat decesul unui cetăţean al acestei ţări.

Ministrul Afacerilor Externe român a confirmat, de asemenea, că doi români au fost răniţi şi sunt spitalizaţi în Nisa.

Omologul său estonian a spus că şi doi cetăţeni din Estonia se află printre victimele rănite ale atacului.

Între victimele identificate se află Sean Copeland, în vârstă de 52 de ani, a cărui poveste este tragică. În atac şi-a pierdut viaţa şi băieţelul lui în vârstă de 10 ani. Aceştia se aflau într-o vacanţă de familie. Soţia lui Sean şi ceilalţi copii au scăpat.

Băiatul de 10 ani, Brodie, era membru al clubului de baseball Hill Country. Oficialii clubului au postat pe Facebook o poză cu micuţul, prezentând condoleanţe unei „familii minunate”.

Elveţianca moartă la Nisa şi identificată deja avea 54 de ani şi era recunoscută drept prima femeie expert vamal din Ticino, o regiune a Elveţiei.

O altă victimă a terorii de la Nisa este chiar o cetăţeană musulmană, Fatima Charrihi, pe care fiica ei a descris-o ca fiind o practicantă a „islamismului real”. Hamza Charrihi a declarat că mama ei este una dintre victimele atentatului. „Mama purta vălul islamic şi practica o religie adevărată şi echilibrată. Un islamism real., nu cel al teroriştilor”, a declarat tânăra pentru Express.co.uk.

Şi un cetăţean rus şi-a găsit sfârşitul pe străzile Nisei. Este vorba despre o tânără de 21 de ani, Victoria Savchenko. Prietena ei, Polina Serebryannikova, a asistat la momentul în care Victoria a fost zdrobită de camionul morţii.

„Prietena mea şi cu mine ne plimbam. Am văzut camionul având o traiectorie ciudată. Prietena mea a fost lovită şi a murit”, a povestit Polina.

 

UPDATE 15.44 Autorităţile franceze au depistat compania care a închiriat camionul folosit în atentatul de la Nisa, soldat cu cel puţin 84 de morţi, informează site-ul cotidianului le Figaro.

Camionul de culoare albă are greutatea de 19 tone şi a fost închiriat de la o firmă din localitatea Saint-Laurent-du-Var, situată la periferia oraşului Nisa.

Compania a fost sfătuită de Ministerul de Interne să nu comunice cu presa pentru a nu perturba ancheta.

UPDATE 15.43 Cetăţeni din Statele Unite, Ucraina, Elveţia, Germania şi Armenia figurează printre victimele atentatului comis la Nisa, soldat cu 84 de morţi, potrivit presei franceze.

Autorităţile franceze se ocupă de identificarea victimelor străine. Până în momentul de faţă printre acestea se numără: doi cetăţeni americani, doi ruşi, un armean, un ucrainian, un elveţian, trei germani.

Printre răniţi se află un cetăţean de origine ungară, care a suferit răni uşoare, informează agenţia de ştiri MTI.

Guvernul belgian a anunţat că nu deţine încă informaţii legate de 20 de cetăţeni belgieni care s-ar fi aflat la Nisa la momentul atentatului.

UPDATE 15.42 Aproximativ 30.000 de persoane asistau la spectacolul de artificii organizat la Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei în momentul atacului terorist de joi seară, anunţă Primăria oraşului situat în sudul Franţei.

 

Atacul terorist, în care a fost utilizat un camion, a avut loc pe Bulevardul Promenade des Anglais.

"Circa 30.000 de persoane erau adunate în zona turistică Promenade des Anglais cu ocazia Zilei Naţionale", a comunicat Primăria oraşului Nisa.

UPDATE 15.41 La câteva ore de la atentatul terorist, Nisa este pustie. Conform unei imagini publicate pe contul personal al unei românce, plaja este închisă în urma atacului terorist.

 

UPDATE 15.32 Un român își caută disperat fiicele, care se aflau joi seara la focul de artificii de la Nisa, unde a avut loc atentatul terorist, informează Republica.ro.

„Am luat-o în urma camionului, cu telefonul în mână, fugind să caut copiii. Soția nu răspundea la telefon. Filme de groază, am trăit filme de groază. Mergeam pe lângă morți, copii, oameni. Ce să vă mai spun? Că am văzut creierul unui om, era să calc pe el? Nu știu dacă vă puteți imagina așa ceva”, povestește Alexandru Zaharia, care conduce un restaurant din Nisa.

Înainte să ajungă în locul în care camionul a fost oprit de forțele de securitate, soția i-a răspuns. „De abia trecuseră strada. Doar ce apucase să ia copiii, stătuseră chiar acolo unde s-a oprit camionul. Vă dați seama, acolo s-a tras. Au apucat să plece la timp”, povestește Alexandru Zaharia. La fel a reușit și bărbatul pe care îl aștepta.

UPDATE 15.26 Cetăţeanul egiptean Nader El Shafei este unul dintre martorii prezenţi la locul tragediei de la Nisa şi susţine că l-a văzut pe atacator, pe care l-a privit în ochi şi a încercat să-l oprească, potrivit declaraţiilor date jurnaliştilor de la BBC.

Nader El Shafei a povestit jurnaliştilor că şoferul camionului părea foarte agitat. „Am ţipat la el continuu, i-am făcut semne din mâini să se oprească şi am încercat să îi spun că sunt mulţi oameni prinşi sub camionul lui, morţi deja. Dar lui nu i-a păsat de niciunul dintre cei prezenţi acolo”, a povestit bărbatul.

Scena a continuat cu momentul în care atacatorul a luat în mână un obiect care semăna cu un telefon mobil, a povestit egipteanul. „Am crezut că va suna la ambulanţă să anunţe despre accident, dar m-am înşelat, pentru că el a luat în mână o armă şi a început să tragă în poliţişti”, a spus Nader.

„Când a ajuns poliţia la faţa locului, şi-au dat seama că ceva e în neregulă şi au continuat să îl someze şi atunci când el nu a coborât - l-au văzut pe geam cum îşi scoate pistolul. Poliţiştii şi-au dat seama că va continua să tragă şi nu au ezitat să-l împuşte în clipa imediat următoare. Nu au mai aşteptat nicio negociere, ci, pur şi simplu, au deschis focul”, a încheiat Nader El Shafei.

 

UPDATE 15.03 Vecinii presupusului atacator de la Nisa au declarat pentru presa franceză că acesta era un bărbat „solitar” și „tăcut”, care nu prea interacționa cu ei. Mohamed Lahouaiej Bouhlel nu arăta ca o persoană religioasă și purta adesea pantaloni scurți, a declarat un locatar al clădirii în care locuia bărbatul pentru AFp.

Bărbatul folosea o bicicletă pe care o urca în locuinţă sau o lăsa lângă o camionetă de serviciu, a mai spus Sebastien, vecinul lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Vecina lui de palier, Alexia, a relatat că a stat de vorbă cu el o singură dată, când acesta a întrerupt contorul electric.

La etajul superior, o familie numeroasă a povestit pentru presa franceză că tânărul nu răspundea niciodată la salut.

Doar o locuitoare de la parter, Anan, a declarat că era suspicioasă cu privire la acest vecin, „un bărbat frumos, care (îi) fixa prea mult cele două fiice".

O percheziţie a avut loc vineri dimineaţa la un apartament pe numele lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ale cărui acte au fost găsite în camionul cu care a comis joi noaptea, către ora locală 23.00 (vineri, 0.00, ora României),atacul de la Nisa, soldat cu cel puţin 84 de morţi.

 

UPDATE 15.02 Nisa rămâne sub alertă. Poliţia a evacuat aeroportul, după ce a fost descoperit un bagaj suspect potrivit martorilor de la faţa locului. Trupe înarmate sunt în aeroport pentru a închide perimetrul, scrie The Independent. Pe de altă parte, au mai fost evacuate două clădiri din oraş, iar geniştii au detonat un pachet suspect.  Totul la doar câteva ore după ce un camion a intrat în mulțimea care tocmai pleca de la un spectacol cu focuri de artificii, pregătit de Ziua Națională. Şoferul a fost împușcat de forțele de ordine, iar presa locală scrie că este vorba despre un tunisian cu dublă cetăţenie, deprimat din cauza divorțului.

UPDATE 14.54 Carol Davis, un martor al atacului terorist de joi seară din Nisa, a spus pentru RT că forțele de securitate nu au acordat atenția necesară zonei în care a avut loc tragedia. În locul respectiv ar fi fost doar câțiva ofițeri care "doar se plimba pe acolo, majoritatea timpului vorbind între ei"

"Deși sunt sub stare de urgență, nu pare a exista niciun fel de securitate" a spus martora, supărată pe lipsa prezenței poliției de la un eveniment organizat pe una din străzile importante din oraș, la care participau 1000 de persoane.

"Cu doar o zi în urmă, am plecat de pe plajă pentru că am crezut că oricine poate veni aici pentru a ne împușca" a completat ea, adaugând că localnicii sunt furioși pe organizarea forțelor de ordine, "Vedem foarte puțină securitate aici, vedem foarte puțină armată, vedem câteva persoane cu arme automate, doar se plimbă prin zonă, fără a se uita atent, mai mult vorbind între ei".

UPDATE 14.53 Liderii religioși și politici din lumea arabă și musulmană au condamnat atentatul de la Nisa, care s-a soldat cu 84 de morți și peste 100 de răniți. Tunisia a transmis că atacatorul, un bărbat cu cetățenie tunisiană și franceză, a comis un act de „lașitate extremă” și și-a exprimat solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului, relatează The Guardian.

De asemenea, Marele Muftiu al Egiptului a denuțat atacul și a subliniat că „sabatorii care îl urmează pe Satan vor fi condamnați în această viață și în cea viitoare”.

Clericul din Arabia Suadită, Sheikh Salman al-Auda, a spus, de asemenea, că „ucigașul va fi blestemat de Dumnezeu, îngerii lui, și de toți oamenii”. Reacția clericului vine după o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare în care musulmanii erau atacați, notează The Guardian.

Universitatea Al-Azhar din Egipt, centrul principal de studiu al islamului sunit, a transmis că atacul terorist de la Nisa vine în contradicție cu islamul și a făcut un apel la „unirea eforturilor pentru a învinge terorismul și pentru a curăța lumea de rău”.

Arabia Saudită și vecinii din Golf au dat un mesaj comun în care au precizat că condamnă ferm atacul terorist din Nisa. „Consiliul de Cooperare al Golfului este solidar cu Franța în urma atentatului laș (din Nisa n.red)”, a transmis secretarul general al Consiliului.

De asemenea, președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a condamnat în „cei mai duri termeni atacul terorist”.

Șeful Ligii Statelor Arabe Abul Gheit a denunțat atacul terorist, pe care l-a apreciat ca fiind unul „laș”, a anunțat purtătorul său de cuvânt.

 

UPDATE 14.51 Cel mai recent bilanţ al atentatului de la Nisa arată că atacatorul a lăsat în urmă 84 de morţi, dintre care 10 copii, şi peste 100 de răniţi, dintre care 18 sunt în stare gravă. Medicul clujean Anton Florin a povestit, la Radio Cluj, că a scăpat cu viaţă pentru că nu a găsit loc de parcare pe promenadă, locul carnagiului, unde atacatorul a intrat în mulţime la volanul unui camion: "Din nefericire pentru mine şi soţia mea, noi eram chiar acolo. Din fericire, pentru că am plecat mai târziu, nu am găsit loc de parcare pe promenadă şi atunci am încercat să dăm o roată, să căutăm un alt loc, nu am găsit şi atunci am pus maşina pe avarii şi am lăsat-o în apropierea arondismentului şi din maşină ne-am uitat la artificii, care erau chiar acolo.

La un moment dat, m-am dat jos din maşină şi m-am dus să fac nişte poze, apoi m-am întors în maşină şi am intrat pe internet, pe telefon, am pus poze şi am scris "Vive la France!" când am auzit lumea care a început să ţipe, să urle, să zboare tot felul de obiecte, ni s-a părut că trage cineva cu arma, dar de fapt se auzea cum lovea camionul lumea şi am văzut camionul trecând pe pista de bicilete, pe lângă noi, cam la 4-5 m şi apoi a zburat în toate direcţiile.

A fost mai mult decât horror! Dacă nu m-aş fi dus la maşină, la soţie, după ce am făcut fotografiile, sigur eram în mulţimea de oameni care a fost spulberată de camion", a declarat medicul Anton Florin.

El spune că "artificiile au fost la 10:05, cred că au ţinut vreo 20 de minute şi cred că întreaga nenorocire s-a întâmplat în jurul orei 22:30. În primul moment m-am blocat, apoi m-am gândit care ar fi cea mai bună variantă de făcut şi am văzut că toată lumea a ieşit din maşini, am realizat apoi că nu au fost împuşcături ceea ce am auzit noi, ci era camionul care a intrat în mulţime, şi am căutat un moment să ieşim cu maşina, am înaintat, am depăşit ceva, apoi stânga, pe roşu şi tot înainte!

Cred că, pe o distanţă de 2 km de la locul atacului, lumea era întinsă pe jos, lovită de acel camion. Oamenii erau întinşi pe jos în poziţii nefireşti, cred că fuseseră loviţi o grămadă. Apoi au început să vină şi să se audă Poliţia şi salvările", a rememorat medicul clujean.

UPDATE 14.48 Nisa rămâne sub alertă. Poliţia a evacuat aeroportul, după ce a fost descoperit un bagaj suspect potrivit martorilor de la faţa locului. Trupe înarmate sunt în aeroport pentru a închide perimetrul, scrie The Independent. Pe de altă parte, au mai fost evacuate două clădiri din oraş, iar geniştii au detonat un pachet suspect.

Totul la doar câteva ore după ce un camion a intrat în mulțimea care tocmai pleca de la un spectacol cu focuri de artificii, pregătit de Ziua Națională. Şoferul a fost împușcat de forțele de ordine, iar presa locală scrie că este vorba despre un tunisian cu dublă cetăţenie, deprimat din cauza divorțului. Franţa se află încă sub stare de urgență, măsură care a fost prelungită recent pentru a a treia oară, cu scopul de a acoperi Turul Franţei şi Campionatul European de Fotbal.

 

UPDATE 14.41 Polițiștii francezi au fost chemați să verifice un camion suspect la Nisa, a doua zi după atentatul soldat cu 84 de morți. Două clădiri au fost evacuate. Un pachet suspect a fost detonat.

 

UPDATE 14.37 Rusia este dispusă la o cooperare strânsă cu Franţa în toate aspectele luptei împotriva terorismului, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj adresat lui Francois Hollande, după atacul de la Nisa.

„Informaţia tragică despre atacul terorist de la Nisa a venit când începuseră discuţiile dintre Vladimir Putin şi secretarul american de stat John Kerry”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Sputnik News.

 

UPDATE 14.34 Vaticanul a urmărit „cu o enormă îngrijorare” derularea evenimentelor la Nisa şi condamnă în mod „absolut” atacul care s-a soldat cu 84 de morţi din acest oraş din sudul Franţei, relatează AFP. „Am urmărit, în această noapte (de joi spre vineri), cu o enormă îngrijorare, teribilele veşti de la Nisa”, a declarat preotul Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Vaticanului, citat într-un comunicat în franceză. „Exprimăm din partea Papei Francisc participarea şi solidaritatea cu suferinţa victimelor şi a întregului poporfrancez”, într-o „zi care trebuia să fie o mare zi de sărbătoare”, adaugă Lombardi.

„Condamnăm în modul cel mai absolut orice manifestare de nebunie criminală, de ură, de terorism şi orice atac împotriva păcii”, a conchis purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Într-un mesaj publicat vineri la prânz, Papa Francisc a deplâns „violenţa oarbă” care „a lovit din nou ţara, la Nisa, făcând numeroase victime în rândul copiilor”.

„Condamnând din nou asemenea acte, Sanctitatea Sa Papa Francis îşi exprimă profunda tristeşe şi apropierea spirituală de poporul francez”, se arăta în acest comunicat.

 

UPDATE 14.31 Marine Le Pen se declară "foarte furioasă" după atacul terorist de la Nisa şi critică dur Guvernul.

Preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen se declară "foarte furioasă" după atacul de la Nisa pentru le Figaro. "Nimic din ceea ce am propus noi nu a fost pus în aplicare", denunţă ea. "Ţinând cont de noua natură a terorismului, care este de-acum un terorism de oportunitate, adică fără structură ierarhică, este urgent să se atace ideologia pe care se fondează acest terorism", îndeamnă Le Pen. "Iar în acest domeniu nu s-a făcut nimic, absolut nimic: nu s-a reinstituit pedeapsa dublă, nu s-a instituit retragerea cetăţeniei, nici închiderea moscheilor salafiste, nu a fost dizolvat UOIF, nu s-au interzis anumite organisme", a continuat ea.

"În realitate, nu ne aflăm în război", a subliniat ea, referindu-se la declaraţii ale conducătorilor francezi.

"Pentru moment, ne aflăm într-un război al vorbelor", a continuat şefa extremei drepte franceze, denunţând o simplă "comunicare".

"Doliul naţional se va termina, la fel ca starea de urgenţă, în doliu naţional permanent", a apreciat Le Pen.

Ea acuză Guvernul că "nu vrea să lupte" împotriva fundamentalismului islamist. "Acum asta dă bine", a apreciat Le Pen subliniind că "trebuie fapte!", nu vorbe.


Marine Le Pen 

UPDATE 14.30 Doi americani au fost uciși în atentatul comis joi la Nisa, în sud-estul Franței, soldat cu cel puțin 84 de morți, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, transmite AFP.

'În prezent, putem confirma că doi cetățeni americani au fost uciși în atacul de la Nisa pe 14 iulie', a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. După opt luni de la atacurile jihadiste din noiembrie 2015 la Paris, un tunisiano-francez de 31 de ani, la volanul unui camion, a comis un carnagiu joi seara la Nisa, la sfârșitul festivităților de 14 iulie, sărbătoarea națională franceză, omorând cel puțin 84 de persoane și provocând rănirea altor zeci pe Promenade des Anglais.

UPDATE 14.23 Imagini din de joi noaptea în care se poate observa momentul în care camionul unde se află teroristul care a comis atacul soldat cu 84 de morți au fost date publicității de RT.

În clipul video se poate observa cum forțele de ordine înconjoară vehicul și trag focuri de armă ce duc la uciderea teroristului.

Imagini din momentul în care teroristul este ucis

Teroristul, un bărbat de 31 de ani cu origini franco-tunisiene, a intrat cu camionul în mulțimea ce observa focul de artificii ce avea loc cu ocazia Zilei Naționale a Franței. După ce lovit mulțimea, bărbatul a folosit o armă de foc pentru a trage în direcția persoanelor prezente și a forțelor de ordine, dar a fost împușcat de polițiștii ce au înconjurat vehicul acestuia.

 

UPDATE 14.09 Primarul Londrei Sadiq Khan anunţă că va revizui procedurile de securitate în capitala britanică, în urma atacului de la Nisa, relatează The Associated Press.

 

UPDATE 14.05 Preşedintele francez Francois Hollande a sosit vineri după-amiază la Nisa, a doua zi după atentatul soldat cu moartea a cel puţin 84 de persoane în acest oraş din sud-estul Franţei, informează AFP.

Şeful statului urmează să se întâlnească cu reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi de urgenţă mobilizate în timpul acestui atac, comis de un franco-tunisian, care a intrat cu un camion în mare viteză în mulţimea adunată pe esplanada Promenade des Anglais din Nisa pentru a asista la focurile de artificii de Ziua Naţională a Franţei.

UPDATE 14.04 Un român originar din Buzău, aflat la Nisa, a postat pe Facebook imagini cutremurătoare surprinse imediat după atac.

Românul, în stare de şoc, a filmat imediat după ce camionul morţii a trecut pe Promenade des Anglais.  „Copii morţi, Doamne, Doamne”, se aude el pe înregistrare.

„Acest camion s-a aflat la 20 m în faţa mea nevăzândul deoarece vorbeam la telefon privind în astfalt şi neauzind prea bine din cauza concertului .Datorită mulţimi aflate înaintea mea am scăpat cu viaţă deoarece s-a produs acel zgomot de impact şi aşa am ridicat privirea.Ne-am buşit unii de alţii pt a ne feri din calea camionului după care am rămas şocat.

.,,copii ,tineri,vârstnici.....CARNAGIU Dumnezeu să-i odihnească”, a scris el pe Facebook.

Atenţie imagini cu puternic impact emoţional!

UPDATE 13.45 Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, în cartea de condoleanțe deschisă la sediul Ambasadei Franței la București, după atacul care a avut loc, joi seară, la Nisa.

Iohannis a fost întâmpinat de ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul. Șeful statului a aprins o candelă și a păstrat un moment de reculegere, iar apoi a intrat în sediul misiunii diplomatice unde a stat câteva minute.

"Întregul popor român este alături de poporul francez în aceste momente dificile, în care mulți oameni nevinovați, printre care și copii, și-au pierdut viața atât de tragic și nedrept, chiar de Ziua Națională. Gândurile noastre merg către familiile victimelor, care trec prin momente de grea încercare, pe care sperăm să aibă puterea de a le depăși. În egală măsură suntem aproape de cei răniți, cărora le urăm însănătoșire grabnică. Europa, spațiu al valorilor democrației, libertății și drepturilor omului, este lovită încă o dată — în Franța prietenă — de un act terorist abominabil", a scris Iohannis, în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Franței.

El a asigurat Franța de susținerea României în lupta împotriva terorismului.

"Această tragedie ne angajează și mai mult în combaterea flagelului terorismului, prin unirea fermă a efortului tuturor celor care cred în valorile umanității. Asigur Franța — așa cum am făcut-o și ieri, aici, la Ambasadă, cu prilejul sărbătorii de 14 Iulie — că poate conta pe România în acest efort", a transmis Iohannis.

Potrivit reprezentanților Administrației Prezidențiale, Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleanțe omologului său francez, Francois Hollande.

 

UPDATE 13.44 Pe social media, utilizatorii au reacționat la atacul sângeros din Nisa. În topul celor mai distribuite hashtaguri de pe Twitter se află: #Nice06, #prayforNice și #porteouverte.

Utilizatori de Twitter din toată lumea își exprima astfel regretul față de francezi. Una dintre cele mai distribuite imagini pe Twitter este un desen realizat de o cititoare a ziarului Le Monde.

Promenada din Nisa, unde s-a petrecut atacul, apare în culorile Franței, roșul simbolizând sângele vărsat în atacul terorist.


View image on Twitter

UPDATE 13.03 Autorul masacrului a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Boisvert de presa franceză. El este un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, cu un cazier important ce include fapte armate, violenţe conjugale şi ameninţări. El a fost reţinut pentru una dintre infracţiuni în urmă cu cel puţin o lună şi a fost plasat sub control judiciar, potrivit AFP.

Pe de altă parte,Le Figaro afirmă că a fost arestat în martie. El nu era, însă, în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism. Bărbatul are un copil de trei ani, este şofer de camion de profesie, iar apropiaţii săi sunt audiaţi de autorităţi, relatează Nice-Matin.

Bărbatul a fost identificat datorită amprentelor digitale şi a permisului de conducere a fost găsit în camion. Anchetatorii au mai recuperat din vehicul şi un card bancar, dar şi un telefon mobil.

În plus, oficialii l-au identificat pe suspect camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.

Potrivit primelor informaţii, suspectul a forţat gardul metalic care înconjura perimetrul de securitate din jurul Promenade des Anglais, pentru a ajunge în zona unde se afla mulţimea care urmărea focurile de artificii. Acolo a ucis cel puţin 84 de persoane.

Numărul total al răniţilor nu este clar deocamdată. O parte din presa franceză vorbeşte de peste 100 de persoane, restul de circa 60. Cert este că la un spital din apropiere au fost internaţi 54 de copii.

Autorităţile au făcut percheziţii la domiciliul atacatorului.

 

UPDATE 12.55 Donald Trump, după atentatul terorist de la Nisa, a declarat că dacă o să fie ales preşedinte o sa-i ceară Congresului Statelor Unite să declare război ISIS, scrie Daily Mail

"Când o să fiu ales preşedinte primul lucru pe care o să-l fac este să cer Congresului Statelor Unite să declare război reţelei teroriste ISIS", a spus el în cadrul unui interviu pentru televiziunea FOX.

"Alt atac oribil, de această dată la Nisa, în Franţa. Mulţi morţi şi răniţi. Când vom învăţa? E din ce în ce mai rău, a scris pe Twitter candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump.

Acesta a mai spus că amână conferinţa de presă în care anunţă cine va fi preşedinte în cazul în care el va fi ales în fruntea statului.

Declaraţia incredibilă a lui Donald Trump.

 

UPDATE 12.50 Un tânăr de 28 de ani a relatat moartea mamei sale în atentatul de la Nisa, o musulmană care, în cuvintele fiului său, practica islamul moderat, cel adevărat, notează L'Express.fr. Hamza, un tânăr de 28 de ani, a relatat presei franceze că mama lui, Fatima, a murit după ce a fost lovită de camion, la Nisa.

"A fost prima victimă. Nu mai erau cadvare înainte de locul unde a căzut ea", a povestit Hamza.

"Ea era cu nepoții și nepoatele. Fratele meu a încercat să o reanimeze. Dar a murit pe loc, așa ne-au spus medicii", a adăugat tânărul.

"A fost o mamă exraordinară. Ce pot spune este că purta vălul, că practica un islam moderat. Un islam adevărat, nu acela al teroriștilor", a mai spus tânărul.

Cel puţin 84 de persoane, între care şi copii, au fost ucise la Nisa, pe Promenada Englezilor, după ce un camion a intrat în mulțimea care tocmai pleca de la un spectacol cu focuri de artificii, pregătit de Ziua Națională. Zeci de persoane au fost rănite, 18 se află în stare critică.


UPDATE 12.46 Ambasada Franţei la Bucureşti a anunţat că au fost luate măsuri de securitate sporite în jurul tuturor instituţiilor oficiale franceze din România, graţie mobilizării autorităţilor române şi că o carte de condoleanţe va fi deschisă, vineri, de la ora 13.00, la sediul instituţiei.

„Ambasada Franţei în România le mulţumeşte tuturor celor care şi-au exprimat, de ieri seară, condoleanţele şi sprijinul pentru naţiunea franceză, după atentatele teroriste care au avut loc la Nisa, pe 14 iulie 2016. Drapelele franceze de pe teritoriul României sunt în bernă”, transmite reprezentanţa diplomatică, citată de News.ro.

O carte de condoleanţe va fi deschisă în faţa Ambasadei Franţei în România (strada Biserica Amzei nr. 13-15, Bucureşti) începând de la ora 13.00, astăzi, vineri, 15 iulie 2015. În zilele următoare, aceasta va rămâne la dispoziţia publicului între orele 9.00 şi 20.00.

De asemena, un Registru de condoleanţe online a fost deschis pe site-ul Ambasadei Franţei unde au fost deja publicate numeroase mesaje trimise de cele mai înalte autorităţi române, misiuni diplomatice şi numeroşi cetăţeni.

Persoanele care doresc să transmită un mesaj pot face acest lucru pe adresa : [email protected]. Mesajele lor vor fi făcute publice ulterior, transmite Ambasada Franţei la Bucureşti.

 

UPDATE 12.40 Preşedintele Consiliului regiunii franceze Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, prim-adjunct al Primăriei de la Nisa şi fost primar al oraşului, Christian Estrosi, îi transmisese preşedintelui Francois Hollande, cu o zi înainte de atac, o serie de solicitări în numele forţelor de ordine pentru a asigura protecţia acestora în contextul luptei antiteroriste, potrivit Le Figaro online.

Cu o zi înainte de atacul din Nisa, fostul primar al oraşului, Christian Estrosi, i-a adresat o scrisoare directă preşedintelui Republicii Franceze în care îi menţiona doleanţele forţelor de ordine în contextul luptei antiteroriste, solicitându-i instituirea "unui mare plan de urgenţă" pentru a-i proteja pe poliţiştii francezi şi pentru a le asigura acestora posibilitatea de intervenţie prin diferite mijloace.

Tonul sever al expeditorului reiese din cele scrise, notează Le Figaro online.

Acesta l-a invitat pe Francois Hollande "să înlocuiască timpul acordat omagiilor cu cel dedicat acţiunii". Estrosi arată, în cadrul scrisorii, că ameliorarea condiţiilor în care poliţiştii francezi lucrează este mai mult decât necesară, este urgentă. "Lipsa materialelor necesare trebuie să fie soluţionată, într-un final, pentru ca fiecare poliţist să ajungă, de exemplu, să deţină propria vestă anti-glonţ".

Mai departe, fostul primar al Nisei denunţă o uşoară răceală din partea Guvernului de la Paris. "Trebuie să suprimăm frânele de ordin dogmatic şi ideologic care ne împiedică să facem uz de noile mijloace tehnologice", scrie Estrosi, punctând faptul că regretă în fiecare zi că statul francez, în oraşul său, pe timpul desfăşurării Euro 2016, nu a dorit să răspundă propunerii sale de a experimenta sistemul de recunoaştere facială". Fostul primar reclamă, totodată, necesitatea consolidării protecţiei conferite agenţilor, de care ar trebui să beneficieze în cadrul procedurilor care îi expun.

În acelaşi timp, Christian Estrosi îi adresează preşedintelui francez o serie de întrebări care nu şi-au găsit încă răspuns. "Poliţia municipală reprezintă o forţă de securitate internă. De ce să nu îşi regăsească aceeaşi recunoaştere, ca poliţia naţională, când vine vorba de salariu şi materialele de lucru, mai ales că se confruntă cu aceleaşi ameninţări, în special cele teroriste?", se întreabă Estrosi. În acest sens, fostul primar al Nisei subliniază că este necesar să i se permită şi agentului de poliţie din cadrul poliţiei municipale să opereze controale de identitate: "În condiţiile în care ne-am confrunta cu o situaţie cu risc crescut, iar poliţiştii noştri municipali ar fi implicaţi pentru destructurarea conflictului, aceştia nu ar putea solicita prezentarea unor acte de identitate".

Astfel, în lumina celor prezentate, notează aceeaşi sursă, instituirea "unui plan de urgenţă" e cu atât mai imperativă cu cât starea de urgenţă instalată, după atentatele din 13 noiembrie de către executiv, ar fi urmat să ia sfârşit pe 26 iulie. Însă, în urma atacului din 14 iulie, la Elysee s-a luat decizia de a o prelungi cu încă trei luni.

UPDATE 12.23 Germania va înăspri controalele pe aeroporturi, precum şi la punctele de trecere rutiere şi feroviare la graniţa cu Franţa după atentatul terorist de la Nisa, a informat vineri poliţia federală germană, relatează Reuters.


"În coordonare cu forţele de securitate franceze, poliţia federală germană îşi înăspreşte controalele în ceea ce priveşte traficul transfrontalier către Franţa", a precizat poliţia într-un comunicat.

Cel puţin 84 de persane au fost ucise şi zeci au fost rănite joi noaptea, după ce un bărbat înarmat, identificat oficial ca fiind un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, a intrat cu un camion în mare viteză în mulţimea adunată pe esplanada Promenade des Anglais din Nisa pentru a asista la focurile de artificii de Ziua Naţională a Franţei. Autorităţile franceze au afirmat că este vorba despre un atentat terorist.

 

UPDATE 12.09 Şoferul camionului care a lovit joi, 14 iulie, sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, ar fi tras focuri de armă în mai multe reprize înainte de a fi neutralizat de poliţie, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro online. Acesta a fost 'identificat oficial', au anunțat vineri surse polițienești franceze, relatează AFP.

Acest bărbat este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost găsite în camion de către anchetatori. ''Mai multe operațiuni sunt în prezent în desfășurare vineri dimineață, în special la Nisa'', au adăugat sursele citate.

Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă. "În momentul în care a fost împuşcat mortal de poliţie, el trăsese mai multe focuri de armă", a subliniat, la rândul său, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi.

O "grenadă inactivă" şi "arme lungi false" au fost de asemenea găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

 

UPDATE 11.53 Piețele bursiere europene au scăzut vineri dimineață în urma atentatului din Franța, de la Nisa, cele mai afectate fiind acțiunile companiilor din sectorul turismului, inclusiv ale operatorilor aerieni și hotelurilor, transmit EFE și Reuters.

Bursa de la Paris a deschis vineri în scădere cu 0,57%, în primele minute de la debutul tranzacțiilor, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 4.361,66 puncte.

De asemenea, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a coborât cu 0,41%, la 10.026,89 puncte, în timp ce indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a înregistrat un declin de 0,32%, la 6.633,09 puncte, iar indicele pan-european STOXX Europe 600 a înregistrat un recul de 0,3%.

Acțiunile grupului hotelier Accor erau în declin cu 4%, în timp ce titlurile operatorilor aerieni Air France-KLM, easyJet și British Airways înregistrau scăderi de 1,6% — 3%.

 

UPDATE 11.43 Premierul francez, Manuel Valls, a anunțat vineri că în urma tragediei de la Nisa vor fi decretate trei zile de doliu național, potrivit bfmtv.com.

Astfel pe 16, 17 și 18 iulie, drapelele vor fi coborâte în bernă la toate instituțiile publice din Hexagon, în semn de omagiu pentru victimele masacrului comis de Ziua Națională a Franței pe Promenade des Anglais din Nisa.

Mesajul transmis de șeful guvernului de la Paris după ce țara sa a fost lovită de o nouă tragedie a fost acela că Franța nu va ceda în fața amenințării teroriste.

”Ne confruntăm cu un război împotriva terorismului(...) Scopul teroriștilor este de a insufla frica. Franța este o țară mare și o mare democrație, care nu se va lăsa destabilizată”, a declarat Valls a finalul consiliului de apărare, convocat la Palatul Elysee.

”Trebuie să dăm dovadă că suntem solidari. Franța a fost lovită încă o dată, chiar de Ziua Națională. Singurul răspuns demn, responsabil al Franței este acela de a rămâne fideli spiritului zilei de 14 iulie”, a declarat Manuel Valls.

 

UPDATE 11.29 O femeie musulmană ar fi prima victimă a atentatului comis joi seară la Nisa, informează B1 TV, citând presa franceză.

Cel puțin 84 de persoane au murit şi 100 au fost rănite în orașul din sudul Franței după ce un individ înarmat a intrat cu un camion în mulțimea care asista la un foc de artificii dedicat Zilei Naţionale.  Martorii susţin că la faţa locului s-ar fi auzit şi focuri de armă înaintea atacului. Teroristul a fost ucis de poliţie.

De asemenea, doi români au fost răniți în tragedia de la Nisa, a informat ministerul Afacerilor Externe.

 

UPDATE 11.27 O lumea întreagă a fost îngrozită de atentatul care a vut loc în Nisa, de Ziua Franței.

Un camion a intrat la întâmplare între oamenii aflați pe străzile din Nisa, peste 80 dintre aceștia fiind uciși, iar 100 răniți.

Jurnaliștii de la El Pais au realizat o grafică cu drumul parcurs de atacator printre oameni până în momentul în care acesta a fost ucis de polițiști.

De la punctul 1 pornște drumul camionului care a mers în zinzag doi kilometri, pentru ca la punctul 3, atacatorul să fie oprit de împușcăturile poliției.

 

UPDATE 11.18 O turistă din Marea Britanie a declarat, la Sky News, că vacanța ei de cumpărături a fost ruinată, după atentatul terorist de la Nisa, soldat cu cel puțin 84 de morți, scrie Daily Mail.

Lucy Nesbitt-Comaskey a declarat pentru Sky News că ”poate că e groaznic și un pic egoist, dar ne-a stricat vacanța de cumpărături”. "Am cumpărat toate aceste lucruri minunate și acum nici nu mai contează. Nu mai înseamnă nimic acum", a spus ea.

La câteva ore după aceste declarații, Lucy Nesbitt-Comaskey a scris un mesaj pe Facebook în care își cerea scuze pentru afirmațiile făcute, arătând că era ”în stare de șoc” și că nu și-a dat seama ce spune.

 

UPDATE 11.13 "Doar naivii pot gândi că un astfel de atac nu poate avea loc şi în România. Ce s-a întâmplat la Nisa s-a întâmplat în România, ăsta ar trebui să ne fie "feeling-ul". Teroriştii ne lovesc pe toţi. Este o nouă dramă în Europa. A fost aleasă Franţa nu pentru că este mai slab pregătită în lupta împotriva terorismului, ci pentru că este o "ţintă-simbol". Când lovesc Franţa, teroriştii lovesc toată Europa. Bătălia împotriva terorismului trebuie dusă nu numai în ţările islamiste (Siria,<

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

73 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iun, 08:03
DavisUndit
kezzsvxs
tadacip 20 mg
26 iun, 06:08
IvyVen
glowxfqf
zoloft 100mg generic combivent for sale
26 iun, 02:43
JosephGat
vbwjzxaz
herpes medication valtrex propecia online pharmacy singapore cipro 500mg cost buy cialis europe
26 iun, 02:37
ZakVen
cmevqwxf
sildalis in india propecia discount coupon can you buy ventolin over the counter uk celebrex 50 mg doxycycline 200mg price in india generic propecia finasteride 1mg
25 iun, 20:23
Richardjax
rwfojpbc
zoloft 100 mg prices buy tadacip uk wellbutrin without prescription where to buy baclofen 50mg

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ