Audiovizualul se vrea exclus din acordul de liber schimb UE - SUA

| 14 mai, 2013

Treisprezece miniştri ai culturii europeni, între care cei ai Germaniei, Spaniei, Italiei şi României, au co-semnat o scrisoare împreună cu omologul lor francez, Aurelie Filippetti, pentru a cere ca sectorul audiovizual să fie exclus din acordul de liber-schimb care urmează să fie negociat între SUA şi UE.

La iniţiativa Franţei, miniştrii culturii austriac, belgian, bulgar, cipriot, german, italian, polonez, portughez, român, slovac, sloven, spaniol şi ungar au semnat acest text adresat luni preşedinţiei irlandeze a UE şi Comisiei Europene.

În scrisoare, ei cer să fie "menţinută pe deplin poziţia reafirmată constant de UE, care a exclus întotdeauna - în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi în negocierile bilaterale - serviciile audiovizuale de la orice angajament al liberalizării comerciale".

Trei 13 miniştri susţin că trebuie păstrată capacitatea fiecărei ţări de a alege şi de a face să existe legislaţiile şi reglementările fiecăreia în faţa evoluţiilor tehnologice şi economice.

Ministrul francez al culturii, care a cerut şi primit luni un raport cu 80 de propuneri pentru a adapta excepţia culturală în Franţa la revoluţia numerică, va trebui să apere această poziţie comună vineri, în cursul reuniunii miniştrilor culturii din UE, care vor aborda problema unui acord de liber-schimb cu SUA.

Negocierile transatlantice în vederea creării uneia dintre cele mai mari zone de liber-schimb din lume nu au început încă formal. Parlamentul European şi statele membre trebuie să aprobe mandatul discuţiilor în timp ce în SUA mai întâi trebuie consultat Congresul în această problemă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ