Augustin Lazăr cere ca procurorul general să fie numit la propunerea CSM

| 09 feb, 15:31

Augustin Lazăr este de părere că procurorul general ar trebui să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, într-o procedură asemănătoare cu numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazăr a publicat joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Public, punctul său de vedere în legătură cu procedura de numire a procurorului general.

Procedură “în oglindă” pentru numirea în funcție a Președintelui Înaltei Curți și a Procurorului General

În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură “în oglindă” în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Poziția publică a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, dovedește o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public, se arată pe pagina de Facebook a Parchetului General.

Procedura actuală prevede că procurorul general este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

În schimb, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea CSM.

 

Tag-uri: augustin lazar, csm
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ