BAC-ul s-a terminat, începe şcoala. La ce să ne aşteptăm pentru noul an

| 04 sep, 2013

Din fericire, anul şcolar debutează sub auspicii favorabile. Sub conducerea ministrului Pricopie, reformele haotice din anii trecuţi au fost înlocuite cu o strategie etapizată de reorganizare  şi de reformare a sistemului de învăţământ astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să nu fie bulversaţi de repetatele schimbări care induceau o stare de confuzie generalizată.

A doua sesiune a bacalaureatului 2013 a luat sfârşit. Chiar dacă rata promovării a fost relativ scăzută în sesiunea din toamnă, aceasta este rezultatul rigorilor impuse de Ministerul Educaţiei Naţionale care a avut ca prioritate testarea corespunzătoare a absolvenţilor precum şi toleranţă zero faţă de încercările de fraudă. Cumulate, sesiunea din vară a examenului de bacalaureat cu cea din toamnă confirmă că sistemul de învăţământ este pe drumul cel bun, iar cei mai avantajaţi sunt chiar absolvenţii care vor culege mai târziu roadele examinării când vor fi competitivi pe piaţa muncii.

Din fericire, anul şcolar debutează sub auspicii favorabile. Sub conducerea ministrului Pricopie, reformele haotice din anii trecuţi au fost înlocuite cu o strategie etapizată de reorganizare  şi de reformare a sistemului de învăţământ astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să nu fie bulversaţi de repetatele schimbări care induceau o stare de confuzie generalizată.

Vorbim despre o abordare modernă a curriculei în care îşi fac loc e-learning-ul şi manualele digitale astfel încât elevii să fie conectaţi la mijloacele moderne de învăţare, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană unde sunt finanţate programe prin care metodele şi mijloacele didactice sunt ancorate în nevoile şcolii moderne. Aportul noilor tehnologii în procesul didactic nu trebuie neglijat. Manualele digitale sunt în interesul profesorilor şi elevilor, în condiţiile în care agenda digitala încurajează programele de e-learning şi permite un acces mai facil şi mai intuitiv la informaţiile de care elevii au nevoie pentru a-şi însuşi cunoştinţele. Progresul tehnologic şi evoluţia societăţii informatizate reclamă ca şcoala să se adapteze şi ea la provocările secolului XXI. De asemenea, în programa curiculară vor fi introduse disciplinele opționale „Educaţie pentru societate", „Filosofie pentru copii" şi „Educaţie financiară" care vor stimula formare elevilor în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene.

Totodată, crearea condiţiilor pentru studiu în toate şcolile din România reprezintă o preocupare majoră a ministerului de resort. Astfel, s-au făcut eforturi pentru ca toate şcolile să corespundă, iar acolo unde a fost necesar, unităţile şcolare au fost reabilitate. Microbuzele şcoale care asigură transportul elevilor de la şcoală spre casă şi retur sunt pregătite să îşi reia activitatea.

Toleranţa zero faţă de corupţie a fost extinsă la nivelul întregului sistem de învăţământ, fiind o campanie asumată de MEN şi care dă deja roade. Foarte important este că profesorii care vor fi dovediţi cu probleme de integritate vor fi daţi afară din învăţământ asigurânu-se astfel o reformă pe baze sănătoase.

Iar cea mai importantă veste pentru dascăli se referă la posibilitate unor creşteri salariale începând cu anul 2014, care va depinde însă de rezultatele economice astfel încât indexările să se încadreze în anvelopa bugetară şi ţintele de deficit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ