Bacalaureat 2013: 34 de candidaţi eliminați și șase profesori cercetați

| 29 aug, 2013

Un număr de 34 de candidaţi care au susţinut probe scrise la bacalaureat în centre din judeţul Constanţa au fost eliminaţi din examen, după ce inspectorii şcolari au stabilit, pe baza probelor video, că absolvenţii au copiat, materiale informative fiindu-le distribuite chiar şi de profesori.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Raducu Popescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că cinci candidaţi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, la Liceul Economic din Mangalia, au fost eliminaţi din examen, după analizarea imaginilor video, transmite Mediafax.

"Imaginile arătau că absolvenţii aveau ciorne, fiţuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare", a spus Răducu Popescu.

El a precizat că niciunul dintre cei cinci absolvenţi nu a spus că ar fi dat bani profesorilor supraveghetori ca să fie lăsaţi să copieze.

Potrivit acestuia, un caz similar a fost înregistrat şi la centrul de examen de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, unde 16 elevi care susţineau proba obligatorie a profilului, aflaţi în aceeaşi sală de clasă, au fost eliminaţi de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.

"Un număr de 16 elevi au beneficiat de ciornele celorlalţi şi au avut materiale informative distribuite de către cadrele didactice. Elevii au schimbat ciornele între ei sub privirile supraveghetorilor, fără ca aceştia să intervină", a spus Popescu.

Răducu Popescu a menţionat că un singur candidat din sala respectivă nu a beneficiat de ciornele celorlalţi şi nici nu a copiat.

De asemenea, 13 candidaţi din aceeaşi clasă, care au susţinut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa, au fost eliminaţi după ce au copiat, frauda fiind dovedită, joi dimineaţă, în urma analizării imaginilor video.

Şeful ISJ Constanţa a afirmat că va propune Ministerului Educaţiei ca profesorii supraveghetori implicaţi în aceste cazuri să fie eliminaţi din sistemul de învăţământ, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal.

Cei şase profesori supraveghetori de la cele trei centre de examen vor fi cercetaţi disciplinar de către o comisie constituită în cadrul ISJ Constanţa, Răducu Popescu spunând că vor fi luate "măsuri drastice".

"Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de a elimina 34 de candidaţi de la probele de examen din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2013. Hotărârea inspectoratului vine ca urmare a imaginilor surprinse în sălile de examen, pe camerele de înregistrare video, în zilele de 26 şi 28 august, respectiv la proba scrisă de Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, în cazul de faţă, matematică. Cinci dintre candidaţii surprinşi copiind, luni, 26 august, se aflau în centrul de examen Colegiul Economic din Mangalia. În ziua de 28 august, din totalul celor 29 de candidaţi eliminaţi definitiv de la probele de Bacalaureat, 13 se aflau în sălile din centrul de examen Liceul Tehnologic 'Dimitrie Leonida' din Constanţa, iar 16 în Liceul Tehnologic 'Lazăr Edeleanu' din Năvodari", se arată într-un comunicat de presă al MEN.

În judeţul Constanţa, în timpul susţinerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, au fost eliminaţi 21 de candidaţi.

Totodată, poliţiştii DGA Constanţa fac cercetări în cazul unei absolvente de liceu care a fost eliminată, luni, de la proba scrisă de limba română a bacalaureatului, după ce a fost prinsă cu copiuţe, şi care a spus ulterior că a dat 50 de lei supraveghetorilor pentru a o lăsa să copieze.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ