Bacşişul ar putea deveni obligatoriu. Cât va trebui să lăsăm în plus

| 22 apr, 2014

O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajații din industria restaurantelor și barurilor. Bacşişul ar putea deveni obligatoriu şi va fi impozitat.

Patronatele au transmis propunerea către autoritățile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului, scrie Capital.ro. Potrivit propunerii patronatelor, valoarea bacșișului va fi lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta va fi introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

Alin D. are 27 de ani și de trei ani lucrează ca ospătar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacșișul lăsat de clienți.

„Au fost luni în care am câștigat 2.500 de lei numai din bacșiș, bani care rămâneau în buzunarul meu", spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situație pare să fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar așa. În final, cel care pierde este clientul, care va plăti mai mult pentru ceea ce consumă.

Impozitarea bacșișului are și un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câțiva ani, pe modelul practicilor din alte țări.

Chiar de atunci au fost voci care au susținut că acest lucru „va încărca" nota de plată a clientului. „Este neplăcut pentru client să-l obligi să lase ceva în plus. Nu toți clienții lasă bacșiș", spunea Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama. Îndreptățind, într-un fel, spusele lui Mahu, Dana Schițelea, manager Hanul lui Manuc, punctează că, deși sunt o serie de avantaje cu acest proiect, totuși singurul care are de suferit este clientul.

„Pentru că, indiferent dacă primește un serviciu prost sau bun, mâncare proastă sau bună, este obligat să plătească bacșișul venit automat pe nota de plată. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o creștere a prețului cu 10%. Este posibil ca numărul clienților care vor trece pragul unui local să fie mai mic în viitor", detaliază ea. Și tocmai acest lucru ar putea fi și în dezavantajul restaurantelor.

Mai multe aici.

 

Tag-uri: bacsis, restaurant
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ