UPDATE: Baroul Bucureşti amână decizia privind excluderea lui Adrian Năstase din avocatură

| 27 aug, 2013

UPDATE. Decizia privind o eventuală excludere a lui Adrian Năstase din avocatură va fi luată după ce o comisie constituită de Consiliul Baroului Bucureşti va reexamina motivaţia ce a stat la baza menţinerii acestuia în branşă.

"Cu referire la avocatul Adrian Năstase s-a decis de către Consiliul Baroului Bucureşti constituirea unei comisii alcătuite din consilieri din cadrul Consiliului BB care să reexamineze motivaţia ce a stat la baza menţinerii sale în tabloul avocaţilor. Năstase este suspendat din profesia de avocat din cauza faptului că în 2012 a formulat o solicitare personală de suspendare din profesie. La vremea respectivă Consiliul BB i-a admis cererea şi ca atare a procedat la suspendarea sa din profesie. Comisia agreată de către Consiliul Baroului Bucureşti abilitată în acest sens urmează să reexamineze motivaţia ce a stat la baza menţinerii sale în continuare în profesia de avocat", a declarat Ion Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti, citat de Agerpres.

El a precizat că pronunţarea comisiei trebuie să vină în termen de două săptămâni. "Comisia respectivă poate să se pronunţe cu propuneri în termen de două săptămâni. Consiliul Baroului Bucureşti se va pronunţa pe baza acestor propuneri formulate de către comisia respectivă", a spus decanul Baroului Bucureşti.

Totodată, el a precizat că Doru Boştină e radiat din profesia de avocat pe baza hotărârii Consiliului Baroului Bucureşti de marţi, având în vedere o decizie a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

"Consiliul Baroului Bucureşti, cu referire la Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, a hotărât constituirea unei alte comisii care să analizeze situaţia lor în calitate de avocat, dar din cauza faptului că astăzi Consiliul nu a avut la dispoziţie cele două situaţii prezentate în hotărârea judecătorească definitivă evident că nu a putut să se pronunţe cu referire la aceşti avocaţi, a solicitat emiterea unei adrese către instanţa de executare cu referire la hotărârea definitivă ce a condus la condamnarea celor doi avocaţi", a mai arătat Ion Ilie Iordăchescu.

 

Avocatul Ion Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti, a spus că, având cvorumul necesar, marţi se va putea lua o decizie cu privire la excluderea din Baroul Bucureşti a lui Adrian Năstase, a fostului şef al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Florin Costiniu, dar şi a fostului senator Cătălin Voicu, potrivit mediafax.

Iordăchescu a precizat că şedinţa în care va fi luată în discuţie excluderea celor trei din Barou începe la ora 12.00. Decanul Baroului Bucureşti a adăugat că cei trei nu pot participa la şedinţă.

Excluderea celor trei din Baroul Bucureşti trebuia discutată pe 13 august, însă atunci nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a fi luată o decizie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, el primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut CSM să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.

Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie, potrivit Gândul.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentinţa în dosarul "Trofeul calităţii" a fost motivată în noiembrie 2012. De atunci şi până acum, Baroul Bucureşti nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti.

"Şedinţa a fost confidenţială. Au fost păreri pro şi contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năastase să fie menţinut în Baroul Bucureşti. Decizia nu este definitivă", declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucureşti a declarat, iniţial, că UNBR a solicitat ca baroul să "analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat şi care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul Bucureşti".

Vicepreşedintele UNBR, avocatul Haşotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul Bucureşti trebuie revizuită. "În şedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuţie cazul Năstase. S-au cerut informaţii şi documente suplimentare de la Baroul Bucureşti, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate", a explicat avocatul Haşotti.

UNBR a considerat că motivarea deciziei baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. "Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informaţii suplimentare şi documentaţia anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicaţiile baroului nu erau satsfăcătoare", a explicat avocatul Ionel Haşotti. Astfel că Baroul Bucureşti ar putea reveni asupra deciziei iniţiale şi să dispună excluderea lui Năstase din avocatură.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din dosarul "Trofeul calităţii". Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ