Băsescu anunță referendumul său cu o săptămână înainte de cel pentru Constituție

| 18 iun, 2013

Anunțul făcut de președinte luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, conform căruia dorește ca referendumul său să aibă loc cu o săptămână înaintea celui pentru Constituție nu mai lasă loc de îndoială: puțin îi pasă lui Băsescu de Parlament unicameral, el dorește să blocheze revizuirea Constituției!

Lui Traian Băsescu puțin îi pasă de ce vrea poporul. Dacă i-ar fi păsat, și-ar fi dat demisia, deoarece referendumul din 2009, despre care orice om cu capul pe umeri știe că nu a fost decât o diversiune, un fel de „capul lui Moțoc vrem”, în care parlamentarii au jucat rolul lui Moțoc, a avut mai puține voturi pentru Parlament unicameral, decât referendumul pentru demiterea președintelui din vara lui 2012.

Așadar Băsescu nu dă doi bani pe ce vrea poporul, îi pasă doar de propriile jocuri politice, chiar dacă asta ne costă 20 de milioane de euro, bani aruncați degeaba pentru un fel de sondaj de opinie, chiar dacă ne costă viitorul țării, deoarece descentralizarea administrativă și regionalizarea, măsuri care ar duce la o mai bună absorbție a fondurilor europene, nu pot fi aplicate fără revizuirea Constituției. Dar ce mai contează toate acestea când e vorba să îți faci hatârul?

Traian Băsescu dorește ca referendumul său să aibă loc cu doar o săptămână înaintea celui pentru Constituție, deoarece speră că acesta va fi validat și va putea apoi să spună despre proiectul de revizuire că nu respectă voința poporului proaspăt reconfirmată, aceea ca Parlamentul României să fie unicameral și cu maximum 300 de membri.

Ce se va întâmpla însă dacă ambele referendumuri vor fi validate? Practic poporul își va infirma opțiunea inițială. Adică sunt de acord cu un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, dar nici propunerea USL, adică un Parlament bicameral cu 300 de deputați și cam 100 de senatori nu mă deranjează, așa că e în regulă. Indiferent dacă referendumul lui Băsescu va trece sau nu, din punct de vedere juridic, tot inutil rămâne.

El devine util însă din perspectiva comunicării politice. Folosindu-se de o temă populistă, pe care de altfel el însuși a impus-o publicului de-a lungul mandatelor sale, prin demonizarea și desconsiderarea forului legislativ, Băsescu speră la o relansare, la o revenire pe primele locuri în sondaje. Are nevoie de această revenire pentru a putea acționa ca o locomotivă pentru nou creatul partid Mișcarea Populară.

Singurul lucru care îi va reuși lui Băsescu prin această manevră a referendumului v.2 este aruncarea țării în derizoriu, în ridicol. Vom deveni, încă o dată, motiv de glume pentru europeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ