Băsescu, despre noua Constituţie: Nu poţi să schimbi atribuţiile preşedintelui în timpul mandatului

| 29 iun, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, comentând ideea cuplării referendumului pentru noua Constituţie cu prezidenţialele, că unui preşedinte nu îi poţi modifica atribuţiunile în timpul mandatului, el adăugând: "Şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău?".

"Hai să fim serioşi, e foarte directă întrebarea şi răspunsul este extrem de complicat datorită complexităţii a ceea ce se întâmplă într-un caz sau altul, cuplare şi necuplare. Este clar că lucrurile nu mai sunt cum au fost la începutul dezbaterii despre modificarea Constituţiei, pentru că implicaţiile sunt enorme: să ai un preşedinte defrişat de atribuţiuni, dar care să intre în serviciu pe actuala Constituţie - nu poţi să-i modifici atribuţiunile în timpul mandatului - şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău, sau pentru când? Bun, deci e complicat. Nici nu aprob, nici nu dezaprob, dar multe se vor schimba şi nimic nu este cristalizat în mintea liderilor USL, e evident acest lucru, vom vedea", a spus Băsescu, întrebat cum vede ideea cuplării în 2014 a prezindenţialelor cu referendumul de validare a Constituţiei.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CCR.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CCR, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu afirma, în iunie, că în spatele "defrişării" atribuţiilor preşedintelui la revizuirea Constituţiei pare a se ascunde o înţelegere murdară, pe formula "Dacă toată puterea este la prim-ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte, domnule Crin Antonescu".

El spunea că observă la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui: "Deci acesta mi se pare a fi, pentru că observ şi eu, ca un politician experimentat, la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui. Nu poţi să faci un preşedinte ales, să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete şi ceva să mai propună. Dar Parlamentul i le poate da înapoi, când unui preşedinte slab îi spune ?Dacă vrei să îţi treacă, domnul preşedinte, mi-l trimiţi pe X?".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 iun, 2013
pensionar
In perioada madtatului presedintelui nu am vazut atributi care sa duca romani la un trai mai bun, mai calculat, un u=invatamant sanatate in folosul celui care plateste taxe, inpozite sanatatea ci oameni din jurul lui a partidelor care s-ai facut miliardari fara munca.Deci daca avea atributi nu le-a executat in 9 ani de suferinta si circ la televizor.Nu a facut nimic pentru murirorul de rand, caeusecu a lasat cotrooceniul, casa poporului, metro transfagarasanu si mii de intreprinderi care ai FOST FURATE, SI FACUTE BANI DIN EL IN DUBAI, MONTE-CARLO, MIAMI ETC.Atributoia lui era ridicarea poporului sarac, nu clasa ciciocoilr noi creat de toti dupa 1990 printre care el cel mai vinovat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ