Băsescu face din nou declaraţii cu tentă discriminatorie, misogină şi rasistă

| 20 iun, 2013

Discursul „colorat” a lui Băsescu este ceva normal. Pentru Preşedintele României, care teoretic ar trebui să reprezinte toţi cetăţenii acestei ţări, a discrimina, a jigni şi a denigra a devenit o constantă.

După „ţigancă împuţită”, spus cu un patos de zile mari în mai 2007, Băsescu face o nouă gafă prin declaraţiile referitoare la femei, în special la cele de etnie roma. „Cum Dumnezeu femeia roma poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Traian Băsescu marţi, 18 iunie 2013, în cadrul unei întâlniri cu femeile de afaceri. Acestă declaraţie, cum preciza foarte bine Criprian Necula aici, este 3 în 1: discriminatorie, misogină şi rasistă.

Misogină: corpul femeilor nu este proprietatea statului, iar naşterea unui copil nu poate fi un act de patriotism, ci e cu totul altceva. Ce e notabil în declaraţia acestuia este scăderea demografică alarmantă, iar Preşedintele, în loc să vină cu soluţii pentru a sprijini şi încuraja familiile să aibă copii, decretează că vina este a femeilor care nu-şi asumă rolul „patriotic” şi misiunea „fundamentală” de a naşte copii. Mai trebuia să afirme că unica soluţie pentru a le face pe femei să înţeleagă rolul lor în societate este ca guvernul să adopte decretul dat de Ceauşescu. Nu ştiu de ce, dar o asemenea afirmaţie nu m-ar fi mirat abosolut deloc. Trebuie să-i spunem domnului Băsescu că o vină foarte mare în scăderea populaţiei României o are chiar domnia sa. Guvernul PDL, condus de Traian Băsescu, în loc să găsească soluţii pentru a încuraja familiile să aibă copii, nu a ştiut decât să taie de la populaţie, pentru a susţine clientela politică (guvernul Boc a redus în 2010 indemnizaţia pentru creştere a copilului). Mai mult, tot în 2010, Băsescu afirma că nu trebuie „să facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării”.

Discriminatorie: instigă la ură rasială, lucru strict interzis de Constituţie. Deci gafa cu „ţiganca împuţită” din 2007 nu a fost o întâmplare. Mă întreb ce părere au acum distinşii lideri ai UE (Merkel, Barroso, Reding) despre Băsescu, lideri care doresc să fie percepuţi ca apărători ai drepturilor omului. Cred că sunt mândri de ei. Dar până să aflăm părerea lor e drum lung şi mă aştept la o nouă sancţiune din partea CNCD. Preşedintele acestei instituţii, încă respectabile, Csaba Asztalos, a spus că „CNCD nu s-a autosesizat încă, dar este posibil să se întâmple dacă unul dintre membrii colegiului propune sau dacă o persoană sau o organizaţie din societatea civilă se sesizează”. Menţionăm că Traian Băsescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru discriminare şi rasism după episodul „ţigancă împuţită".

Discursul „colorat” a lui Băsescu este ceva normal. Pentru Preşedintele României, care teoretic ar trebui să reprezinte toţi cetăţenii acestei ţări, a discrimina, a jigni şi a denigra a devenit o constantă: în 2006 a zis despre ziaristul Ovidiu Zară că este "găozar"; în 2007, în perioada referendumului, a făcut o remarcă sexistă către o ziaristă „măi, păsărică, n-ai şi tu treabă azi?”, după care a urmat episodul cu „ţigancă împuţită”; în 2011 a recidivat prin declaraţii discriminatorii la adresa romilor şi a persoanelor cu dizabilităţi - „dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?" şi afirmaţia „Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure din autobuze...?". Normal, exemplele pot continua.

Deci, dragi români vă simţiţi reprezentaţi de un asemenea personaj?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 iun, 2013
nik
in mare parte ai dreptate. tot ce spui e politic corect. dar totusi problema ramane. ce facem cu tiganii care traiesc pe spinarea noastra?si daca romancele nu fac copii atunci ii lasam pe tigani sa faca in plus? sa dam un ternen in care Romania va devenii tigania.si daca ma uit la fata ta inteleg de ce te-ai suparat.
20 iun, 2013
Alina
Are dreptate!
In primul rand da-ti doua palme inainte de a mai publica asa ceva. Cred ca nu traiesti in Romania sau ai capul bagat in partea dorsala in mod constant. Omul isi face griji de natalitatea cetatenilor de sine statatori. Cred ca ai uitat ca tiganul traieste boiereste pe spatele nostru, iar noi ne chinuim de ne sar capacele sa muncim.
20 iun, 2013
romanca
daca zice ca tiganca creste mai multi copii e rasism, daca zice ca femeile cu cariera nu fac atatia copii e misogin si discriminator cred ca e lipsa sexului masculin in propozitie nu? Asta e articol platit de Voiculescu banuiesc, nu ? ca e foarte obiectiv :))
20 iun, 2013
gagarin stanescu
tiganrom
so kerez fa ? te simti putin tiganca?vrei sa dai bine la umanitarism? de ce nu veniti voi snobilor cu solutii de integrare a tiganilor si nu va mai dati in stamba ca va doare in cur.Ia-ti banii pentru articolul asta de doi bani cu care intoxicati voi presa si dispari!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ