Băsescu: Hayssam a produs o nouă frenezie a suspendării mele

| 28 iul, 2013

Traian Băsescu a declarat că prinderea lui Omar Hayssam a readus în discuție teoria suspendării sale, în timp ce Victor Ponta a menționat că președintele a "căutat conflictul” vara trecută, dar că şi-a asumat, împreună cu Crin Antonescu, "greşeala" de a nu fi înţeles că votul cetăţenilor nu e de-ajuns pentru înlăturarea şefului statului.

”Domnul Antonescu şi cu mine, noi suntem cei doi vinovaţi că n-am înţeles că nu e suficient votul oamenilor. Noi trăiam într-o perioadă romantică, în care credeam că democraţie înseamnă votul oamenilor. Am crezut că dacă câştigi la un vot democratic cu 90%, se întâmplă. Nu s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta, la România TV, întrebat cine a greşit în criza politică din vara trecută.

El a spus că "nu a căutat suspendarea", dar Traian Băsescu l-a convins să recurgă la această măsură "prin ceea ce a făcut".

"A fost problema cu reprezentarea la Consiliul European, au fost atacurile la CCR împotriva tuturor măsurilor Guvernului, au fost o serie de acţiuni din care ne-a fost foarte clar că Traian Băsescu va face tot ce poate ca să împiedice activitatea noastră până în decembrie. Gândirea domniei sale era legată de alegeri. Faptul că a fost pus la punct nu de mine şi de Crin Antonescu, ci de 7,4 milioane de români este cea mai clară înfrângere a lui Traian Băsescu şi este înfrângerea decisivă. De atunci, din punctul meu de vedere, s-a încheiat povestea omului politic Traian Băsescu", a afirmat Ponta.

Premierul a susţinut că, în perioada următoare, se va "extrage în logica polemicii politice", dar că la criticile şefului statului vor răspunde alţi membri ai USL.

"Cât timp cât preşedintele Băsescu şi consilierii prezidenţiali fac declaraţii politice, vor primi răspunsuri politice. De la mine, cât mai rar, dar de la colegii mei din USL, cât mai des", a adăugat Ponta.

El s-a declarat mulţumit de activitatea Guvernului din ultimul an. În ceea ce-l priveşte, Ponta a mai spus că au existat lucruri care l-au afectat, dar că acestea s-au diminuat "de la stadiul de rană politică la cicatrice politică".

Băsescu: Venirea lui Hayssam a reactivat ideea suspendării președintelui

Șeful statului a spus, de asemenea, că ”cei care au motive să se teamă” de prinderea și aducerea în țară a lui Omar Hayssam ar relua, acum, teoria suspendării sale.

"După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani – aducerea lui Hayssam –doar de dragul de a nu supăra pe cineva. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim. Hayssam a avut legături foarte puternice în interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legături cu Hayssam, nu ştiu PDL cum stă la acest capitol, că dacă aş şti aş spune. După 2004 el a făcut un efort de integrare în Alianţa DA şi-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele aşteptări în legătură cu Omar Hayssam, ci să răspundă în faţa justiţiei", a declarat Traian Băsescu într-un interviu acordat pentru "România Liberă".

Întrebat cui îi este frică de ceea ce ar putea spune Omar Hayssam, Băsescu a răspuns: "Unor politicieni; tot ce ştiu este din presă, dacă aş vrea să-i enumăr pe toţi, sigur aş omite mulţi dintre ei. Ce ştiu cu certitudine este că preşedintele şi premierul României de dinainte de 2004 au primit 86 de informări mari despre Omar Hayssam. Le-am cerut eu când au fost răpiţi ziariştii, fiindcă voiam să aflu ce ştiau statul şi cei aflaţi în fruntea instituţiilor despre el."

Preşedintele Băsescu nu exclude posibilitatea ca aducerea sirianului să dea un nou imbold celor care doresc o a treia suspendare. "Sigur că nu mi-aş dori o nouă suspendare, fiindcă ar arunca din nou ţara în aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare că e un catalizator pe această direcţie. Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi (...) Altfel nu văd de unde această frenezie a suspendării", a spus preşedintele.

Acesta a spus că inclusiv premierul Victor Ponta ar avea motive să se teamă de eventualele confesiuni ale lui Omar Hayssam făcute în faţa procurorilor. "În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor", a spus Băsescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ