Băsescu: Legea privind Roşia Montană va fi respinsă de Curtea Constituţională

| 15 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Legea privind Roşia Montană trimisă de Guvern la Parlament va fi respinsă de Curtea Constituţională întrucât se va constata că este neconstituţională. Şeful Statului a subliniat că nu se poate da o lege care să vizeze o firmă.

"Nu este legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege. Va fi respinsă cu siguranţă de Curtea Constituţională. Este doar un joc politic", a declarat, duminică, la Ţebea, în judeţul Hunedoara, preşedintele Traian Băsescu, conform Mediafax.  Şeful statului a spus că marea problemă este că, după ce se va face o lungă dezbatere în Parlament, se va constata că legea este neconstituţională.

"Nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă. Va fi respinsă de Curtea Constituţională pentru că se va constata că este o lege neconstituţională", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că legea minelor trebuia modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin lege în parlament. Băsescu a opinat că "să faci prin lege exproprieri de interes public unde este capital majoritar privat, asta e strigător la cer", citat de Agerpres.

'Trebuie pus tot pachetul la un loc, adică va fi credibil acela care spune situaţia de la Roşia Montană este asta azi. Ştiţi care e râsul lumii, că problema nu-s cianurile. Problema sunt metalele grele de acolo. Cianurile se distrug chimic foarte uşor în ziua de azi. Marea problemă e ce faci cu mercurul din exploatare cât se infiltrează", a arătat Băsescu.

El a mai spus că prezentarea publică dintr-un singur unghi este o greşeală. Întrebat de jurnalişti dacă era mai bine dacă Guvernul îşi asuma responsabilitatea în ceea ce priveşte proiectul de lege privind Roşia Montană, şeful statului a răspuns că el şi-a declarat neutralitatea publică faţă de proiect.

"Deci, nu vreau să fac aprecieri. Eu doar am semnalat că a merge prin lege în favoarea unei companii este neconstituţional şi toată dezbaterea din parlament poate fi ilegală, neconstituţională", a declarat şeful statului.Şeful statului a mai spus că a citit raportul Academiei Române în ceea ce priveşte Roşia Montană precum şi alte rapoarte. "În primul rând trebuie să pornim de la ce avem acolo acum".  El a spus că 'problema trebuie abordată într-un pachet: realitatea de la Roşia Montană de acum, patrimoniul, locuri de muncă, metale grele şi, în cunoştinţă de cauză să spunem: asta e soluţia", a conchis şeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ