Băsescu nu vrea sub nicio formă să-i retragă decorația lui Tokes

| 21 aug, 2013

Varianta retragerii cetăţeniei române lui Laszlo Tokes pare o soluție excesivă. Însă retragerea decoraţiei Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler pe care Traian Băsescu i-a acordat-o liderului maghiar în 2009 ar fi un minim gest de decenţă. Din păcate, disponibilitatea afişată de premierul Ponta în a contrasemna o eventuală decizie privind retragerea distincţiei în cauză nu l-a determinat pe şeful statului să acţioneze.

Declaraţiile lui Traian Băsescu prin care îl critica pe Laszlo Tokes pentru discursul iredentist şi pentru retorica anti-românească s-au dovedit a fi mult zgomot pentru nimic. De la intervenţia şefului statului de săptămâna trecută ce a avut loc în mijlocul comunităţii maghiare din Transilvania, Traian Băsescu nu a mai întreprins nici un demers, în condiţiile în care acum câteva zile acelaşi şef al statului se întreba dacă pastorul reformat maghiar merită cetăţenia română.

Însă preşedintele Băsescu face ceea ce ştie mai bine, adică pune batista pe ţambal. A lăsat ca tema radicalizării discursului maghiar să dispară treptat de pe agenda publică, după ce, în prealabil, a încercat să câştige câteva puncte electorale printr-o intervenţie fermă în care îşi asuma „leadershipul punerii la punct a Budapestei”.

Desigur, varianta retragerii cetăţeniei române lui Laszlo Tokes pare o soluție excesivă. Însă retragerea decoraţiei Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler pe care Traian Băsescu i-a acordat-o liderului maghiar în 2009 ar fi un minim gest de decenţă. Din păcate, disponibilitatea afişată de premierul Ponta în a contrasemna o eventuală decizie privind retragerea distincţiei în cauză nu l-a determinat pe şeful statului să acţioneze în acest sens, cu toate că prerogativa îi aparţine în totalitate.

Se confirmă astfel că, dincolo de discursul golit de conţinut, Traian Băsescu nu are nicio intenţie în a-şi ostiliza liderii maghiari. Mai precis, pe acei conducători politici – atât din interiorul graniţelor, cât şi pe cei de la Budapesta – care orchestrează cu bună ştiinţă escaladarea tensiunilor interetnice în Transilvania.

La acest moment, există practic două scenarii de evoluţie privind abordarea lui Traian Băsescu în cazul puseelor iredentiste care îl au în centru pe Laszlo Tokes. Fie şeful statului va recurge la o nouă reevaluare, procedeu patentat de Traian Băsescu la Cotroceni şi aplicat şi în cazul altor politicieni, fie va aştepta pe mai departe ca ultimele ecouri ale recentului scandal să se stingă. În oricare din cele două situaţii, de pierdut va avea România. În timp ce reevaluarea nu ar însemna altceva decât cauţionarea lui Laszlo Tokes care nu are nicio problemă în a-şi reactiva discursul extremist ori de câte ori intersele electorale o cer, expectativa în sensul stingerii actualelor tensiuni va alimenta în continuare noi forme ale radicalismului, comunitatea maghiară din Ardeal fiind transformată în masă de manevră.

Din păcate, Traian Băsescu demonstrează că mai vechile prietenii politice sunt mai importante decât imaginea României. Şeful statului ne arată că aceste amiciţii nu merită repudiate doar pentru că etnicii maghiari, care sunt şi cetăţeni români, au căzut la mijlocul unei dispute politice, în timp ce lideri extremişti au găsit în România un teren fertil pentru manifestări radicale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ