Băsescu: Transilvania a costat enorm poporul român. A fost plătită cu sânge, nu cu bani

| 15 aug, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, că poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge şi a făcut din nou referire la afirmaţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, spunând că l-au şocat şi cutremurat.

Preşedinetle Traian Băsescu a susţinut un discurs la ceremonia de comemorare a soldaţilor români căzuţi la Oarba de Mureş în 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Preşedintele a făcut referire la declaraţiile recente ale europarlamentarului Laszlo Tokes, fără a-l nominaliza, adăugând însă că l-au "şocat" deoarece îl considera pe acesta un simbol al Revoluţiei Române.

"Poate că unora, care nu au citit istoria acestei ţări, li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Este, cred, locul în care pe teritoriul României putem evalua cât de scumpă ne este Transilvania", a afirmat Băsescu.

"Atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor. Nu încetez în ultima vreme să evoc această întâmplare pentru că pentru mine, ca şef de stat, a fost un şoc", a spus Băsescu.

El a arătat că de aceea a făcut "o prioritate" din prezenţa la Oarba de Mureş.

"Fiecare cruce este o bucăţică din sufletul nostru, reprezintă sufletul unui român căzut să îşi apere ţara, nu este nimic altceva decât proba că acest popor şi-a dobândit unitatea, şi-a apărat şi mai greu unitatea şi zile ca cea de astăzi de la Oarba de Mureş nu pot fi decât zile în care să ne amintim şi în acelaşi timp să gândim la fel de responsabil la viitor", a evidenţiat şeful statului.

Ulterior, întrebat de jurnalişti dacă s-a referit la Laszlo Tokes, preşedintele a răspuns: "La cine altcineva?".

Întrebat, de asemenea, ce măsuri ar trebui luate, Băsescu a răspuns: "Să ne schimbăm legile".

El le-a mai spus jurnaliştilor că la sfârşitul acestei luni va mai merge şi în Slovacia la o ceremonie de comemorare a soldaţilor români căzuţi pentru eliberarea teritoriului acestei ţări şi a considerat că mai întâi ar trebui să vină la Oarba de Mureş. "Aici au murit 11.000 de militari. La sfârşitul lunii voi participa la o ceremonie în Slovacia unde, de asemenea, au murit 11.000 de militari români pentru eliberarea teritoriului Slovaciei de astăzi. Şi mi s-a părut că trebuie venit mai întâi la Oarba de Mureş şi pe urmă în Slovacia", a afirmat Băsescu.

Totodată, el a subliniat că trebuie acordată atenţie comemorării militarilor români căzuţi pentru ţară. "Uitaţi-vă cum e şi la americani", le-a mai spus el jurnaliştilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 sep, 2013
Profetii
Capitala va fi mutată în Transilvania
Conform unor profeţii mai vechi, versificate de Gavriil Stiharul, un oraş important din Ardeal va deveni capitala României Mari.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ