Bătaie în PDL între prezidenţiabili

| 15 oct, 2013

În PDL s-a încins de o bătaie în toată regula între trei ambiţioşi care vor să candideze la prezidenţialele de anul viitor. Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă, plus ilustra necunoscută Simona Creţu, care vrea să se propulseze din poziţia de Consilier General al Municipiului Bucureşti într-o funcţie o idee mai mare şi importantă …  de preşedinte de stat.

Tabăra Blaga îl are ca principal exponent pe Cătălin Predoiu. Transferul politic al verii, catapultat din outsider în vicepreşedintele democraţilor a avut MeReU un comportament de prezidenţiabil. Noi am spus în repetate rânduri că va candida din partea PDL şi că singura opoziţie pe care o va avea va fi Elena Udrea. Iată că analizele noastre s-au adeverit. Udrea, şi Băsescu evident, şi-au plasat doi pioni pe tabla de şah. Primul pion este Gheorghe Falcă chiar finuţul lui Băsescu care a avut câteva probleme în trecut cu DNA-ul, probleme de care acum nu se mai discută nimic. Al doilea pion este tânăra (Albă ca Zăpada) Simona Creţu, o tinerică proaspăt intrată în politică prin câştigarea unui concurs lansat de echipa lui Udrea în campania pentru Bucureşti din 2012.

Campania internă în PDL începe pe 26 octombrie până atunci bătaia între candidaţi va fi în stare de armistiţiu, Predoiu şi Falcă vor scoate artileria grea puţin mai târziu în luptă, dar gurile rele spun că Predoiu va fi o ţintă sigură atât pentru Traian Băsescu cât şi pentru Falcă şi Udrea. Intersul poartă fesul şi tandemul Băsescu – Udrea nu a întârziat să reacţioneze când PDL a scos în faţă un candidat curăţel, credibil, fost ministru al Justiţiei, fost membru al cabinetului Tăriceanu. Imaginea bunicică a lui Predoiu a dat câţiva fiori pe spinarea actualului preşedinte căruia nu îi convine ca doamna (proaspăt domnişoara Udrea) să nu aibă şansa să candideze în 2014 la prezidenţiale. Dacă cineva mai are încă dubii că ceea ce spun este adevărat îi invit să se uite peste declaraţia lui Băsescu din vară: "Trebuie să ne amintim totuşi că, din punct de vedere al capacităţilor sale electorale, Cătălin Predoiu a pierdut în 2008 alegerile parlamentare în faţa unui om care a ajuns la puşcărie, Marian Ghiveci. Una este să ai o anumită prezenţă şi inteligenţă şi alta e să ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime"

O să fie în mod cert foarte greu pentru Predoiu să câştige într-o luptă atât împotriva USL-ului cât şi împotriva lui Traian Băsescu. Dar, până în momentul de faţă cel puţin, pare cel mai credibil candidat pe care PDL îl poate oferi.

Despre Falcă se pot scrie multe. Primarul Aradului, este unul din liderii PDL care şi-au renegat partidul în campania din 2012. Să începem cu asta. Mişcarea Creştin Liberală şi culoarea verde au fost camuflajele pe care Falcă le-a folosit pentru a mai face rost de un mandat la primărie şi se pare că a reuşit dar în ceea ce priveşte susţinerea pedeliştilor vechi are o problemă. Pe de cealaltă parte Falcă este finul lui Băsescu şi tot ce a făcut până acum a făcut cu binecuvântarea naşului.

Cea de-a treia persoană care s-a înscris, sau mai bine spus a fost înscrisă în cursă este Simona Creţu. Nu trebuie să vă simţiţi prost dacă nu aţi auzit de această duduie, nimeni nu a auzit de ea, nici măcar Cătălin Predoiu. Simona Creţu este o creaţie originală Elena Udrea. Cu certitudine participarea sa la cursa internă din PDL pentru candidatura la prezidenţiale este o surpriză. Simona Creţu nu este deloc cunoscută de activul PDL, nu are experienţă politică şi nici profesională prea multă aşa că pare ca o candidatură menită să saboteze şansele lui Predoiu de a câştiga nominalizarea şi nimic mai mult.

Simona a intrat în politică, ce-i drept întâmplător, după câştigarea unui concurs de idei prin care a dobândit un loc de cinste pe lista PDL pentru CGMB. Aceasta are studii de comunicare şi relaţii publice şi este preşedintele unei asociaţii numită Terra Ecologica. Prea multe detalii despre Simona nu sunt cunoscute dar cel mai important lucru este faptul că este o apropiată a fostei preşedinte a PDL Bucureşti, Elena Udrea. Nu trebuie să cădem în capcană, Simona este cel mai probabil un „iepure” care ştie exact care îi este rolul în această bătălie electorală internă.

Nu trebuie să ignorăm nici mesajele de unificare a dreptei sub egida PDL. Dacă acest lucru se întâmplă toată această cursă internă îşi pierde orice gaj momentan pentru că celelalte forţe MeReU active pe dreapta politicii vor să îşi impună proprii candidaţi. Până acum bătaia este la nivelul de ascuţit cuţite dar pe măsură ce prezidenţiabilele se apropie, bătaia o să fie din ce în ce mai violentă şi se poate democraţii să se scindeze chiar din acest motiv.

Din punct de vedere politic personalităţile de dreapta nu fac altceva decât să se bată pe un joc de miză zero pentru că ignoră cu desăvârşire activitatea de opoziţie, iar USL-ul nu prea scade ba chiar dimpotrivă. Cert este că lupta pentru prezidenţiale o să se ascută pe măsură ce se aproie data limită pentru depunerea candidaturilor pentru această funcţie. Nu este exclus ca până atunci să ne trezim cu Macovei sau cu Udrea înscrise în această funcţie ceea ce ar face lucrurile chiar şi mai interesante pe viitor. Acum pedeliştii au de ales între un traseist, un tip cu imagine patată şi o necunoscută pentru şansa nemaipomenită de a reprezenta PDL în cursa electorală de anul viitor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ