BCE: criza datoriilor a afectat rolul euro ca monedă de rezervă în 2012

| 02 iul, 2013

Gradul de utilizare a euro ca monedă de rezervă pe piaţa internaţională a scăzut anul trecut din cauza crizei datoriilor din Europa, a apreciat Banca Central Europeană (BCE), într-un raport publicat marţi, transmite The Wall Street Journal.

În schimb, monedele care nu sunt utilizate în mod tradiţional ca monede de rezervă, precum dolarul canadian sau dolarul australian, au câştigat teren în condiţiile în care cele două ţări se bucură de o creştere stabilă şi datorii mai mici decât alte mari economii.

În raportul său anual cu privire la rolul internaţional al monedei euro, BCE apreciază că pondere euro în rezervele valutare deţinute de băncile centrale din întreaga lume a scăzut până la 23,9% în 2012 de la 25,1% în 2011. Ponderea dolarului american a rămas nemodificată la 61,9%, în timp ce ponderea 'altor' valute a crescut până la 6,1% de la 5,7%, devansând ponderea yenului japonez (3,9%) şi a lirei sterline (4%). BCE subliniază că aceasta este cea mai mare pondere a 'altor' valute înregistrată de la începutul anilor 1970, când a luat sfârşit sistemul valutar internaţional înfiinţat la conferinţa de la Bretton Woods, din 1944.

De asemenea, pe pieţele internaţionale de obligaţiuni ponderea euro a scăzut cu 0,7 puncte procentuale în 2012, până la 25,5%, 'în condiţiile în care tensiunile de pe pieţele suverane de obligaţiuni din zona euro au redus apetitul pentru noile obligaţiuni denominate în euro', a apreciat BCE.

În ultimul an, ţările din zona euro s-au confruntat cu problema nivelului ridicat al datoriei publice, iar cinci dintre cele 17 state membre ale zonei euro (Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru) au avut nevoie de sprijin extern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ