Bicicliştii i-au călcat pe ecologişti

| 23 sep, 2013

Dacă sunt pasionat de plimbările cu bicicleta, nu înseamnă că sunt în mod automat un opozant al proiectului de la Roşia Montană. Şi nici viceversa.

Aproximativ 5.000 de biciclişti au participat, sâmbătă, timp de câteva ore, la un marş de protest în Capitală, cerând amenajarea pistelor speciale pe carosabil, dar şi demisia primarului Sorin Oprescu, circulaţia auto fiind restricţionată pe traseul lor. Participanţii la marş s-au strâns de la ora 14.00 la intrarea din Piaţa Charles de Gaulle în Parcul Herăstrău, având ca destinaţie Parcul Tineretului. Traseul bicicliştilor a inclus şi înconjurul Palatului Parlamentului, cei care au dorit alăturându-se astfel protestatarilor faţă de proiectul de la Roşia Montană. Protestatarii au format un lanţ uman în jurul clădirii Parlamentului.

Protestele derulate în Capitală, dar şi în ţară, demonstrează, de fapt, mai multe ipoteze. În primul rând, vorbim despre eterogenitatea revendicărilor. În al doilea rând, nu există un corp comun de cerinţe, ci mai degrabă de protestatari de serviciu. Dacă sunt pasionat de plimbările cu bicicleta, nu înseamnă că sunt în mod automat un opozant al proiectului de la Roşia Montană. Şi nici viceversa. Ceea ce arată, în cele din urmă, că vorbim despre minorităţi zgomotoase care se organizează pe reţelele sociale de dragul de a protesta. Elocvent este că toate aceste mişcări sunt organizate exclusiv în weekend-uri, ceea ce arată că protestatarii nu au în mod necesar convingere atunci când îşi susţin acţiunile, ci folosesc timpul liber pentru a se exprima în stradă.

Libertatea protestului este garantată în orice democraţie. Însă, spre deosebire de statele în care oamenii ies în stradă din convingere, în România se afirmă o nouă tagmă, aceea a protestatarilor care manifestă de dragul unui activism greşit înţeles.

De aceea, o asemenea dinamică a protestului susţinut de critici de serviciu, manipulaţi probabil din zona unor grupuri de interese, va consemna o decredibilizare a mişcărilor. Fiindcă nu este de lepădat cine, cum şi de ce protestează, aceastea fiind întrebări fundamentale la care o mişcare de protest trebuie să răspundă adecvat pentru a fi legitimată în spaţiul public. În acest context, devine evident că suprapunerea şi congruenţa protestelor nu este întâmplătoare. În spatele tuturor mişcărilor de stradă din ultima perioadă sunt aceeași oameni – cei mai multi biciclişti au fost şi la Palatul Parlamentului.

Decredibilizarea societăţii civile este un fenomen riscant pentru orice societate democratică. Din păcate, acest risc există şi nu poate fi pus între paranteze. Fiindcă politizarea ONG-urilor, fenomen cu care pare că ne confruntăm într-un registru tot mai pregnant, nu numai că nu ajută la însănătoşirea şi consolidarea democraţiei din România, dar riscă să destrucureze eforturile prin care societatea civilă şi-a câştigat statutul de „paznic” al României democrate.

De aici şi concluzia logică. Pare să ne confruntăm, pe lângă extremism, şi cu tot mai mulţi protestari de serviciu. Cel mai probabil, mişcările de stradă vor cerne protestatarii care militează pentru o cauză din proprie convingere de cei care critică regimul pentru că aşa li s-a spus şi pentru că au fost „stimulaţi” din exterior să mimeze un fals activism. Este un test pe care societatea civilă va trebui să-l treacă singură pentru a nu-şi pierde credibilitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 sep, 2013
Bogza Ionut
Daca esti proasta si dai cu batul in balta te stropesti! Vin-o cu dovezi cand acuzi ca suntem platiti sa protestam! Si daca iesim in numar mare sambata si duminica se intampla ca noi sa avem un servici (12ore/zi). Noi (protestatari) nu avem lider/i tocmai din motivul asta! Si mai coboara si tu din birou(patul sefului tau) sa vezi realitatea strazi impertinenta, platibila fata de Dorobanti ce esti!
23 sep, 2013
Victor
Corect
Va felicit pentru ca aveti curajul sa aratati o alta interpretare a miscarilor de strada.
Indivizii respectivi profita de civilizatie si protesteaza doar de dragul protestului.
Biciclistii care au iesit zilele trecute nu sunt altceva decat o mana de indivizi adunati de politicieni si pusi sa terorizeze populatia.
Minoritatile sunt folosite intotdeauna in democratii pentru a teroriza majoritate.
Aceste grupari au avantajul coeziunii, fata de populatia care este obligata de lege sa nu se adune in grupari.

Putina lumea are curaj sa se opuna curentului eco-terorist in ziua de astazi.
23 sep, 2013
cantautor
valabil si pentru autorii de articole a comanda..autori de serviciu.."stimulati"....
asa cam ca tine...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ