Biriş: România riscă infringement din cauza TVA-ului la încasare

| 13 mai, 2013

Plata TVA la încasare contravine legislaţiei europene şi, din acest motiv, România este în procedură preliminară de infringement, spune consultantul de fiscalitate Gabriel Biriş.

"Întreprinderile mici mor pe capete din cauza plăţii TVA la încasarea facturii. Această măsură contravine inclusiv legislaţiei europene şi ne aşteaptă un infringement", a declarat Gabriel Biriş, la conferinţa "România în tabloul de bord al Uniunii Europene".

Biriş a explicat ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, că, prin această măsură, România încalcă prevederile din tratatele UE

"Suntem în procedură preliminară de infringement, au început să ceară clarificări. Motivul este că în directivă acest regim derogatoriu trebuie introdus opţional. România a decis să nu îl facă opţional. Motivul pentru care a fost pus opţional acolo este exact acesta şi care se întâmplă în România, faptul că anumite companii vor fi scoase din piaţă pur şi simplu de cei mari. Este o operaţiune din ciclu operaţia a reuşit pacientul este mort", a spus avocatul.

Ministrul Maria Grapini a negat intrarea în procedura de infingement, spunând că TVA la încasarea facturii a fost solicitat de mediul de afaceri. "TVA la încasare s-a spus avem două variante: introducem până la cifra limitativă de 500.000 de euro să vedem cum ieşim şi să extindem, sau să introducem voluntar ca în Polonia. S-a luat modelul Polonia şi s-a constat că în Polonia voluntar nu au aplicat decât 2%. Ne întrebăm de ce? Nu ştiu. Am răspuns primei părţi a cerinţei mediului de afaceri să aplicăm până la 500.000 de euro", a declarat Grapini. 

Ministrul a adăugat că, împreună cu Ministerul de Finanţe, va realiza un studiu de impact pentru prima parte a aplicării.

De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la încasare se aplică simultan cu sistemul de TVA clasic. Sistemul de plată a TVA la încasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul în România şi o cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei.

Măsura aplicării noului sistem de TVA a fost luată la solicitarea mediului de afaceri şi a fost menită să lase lichiditate firmelor mici. Pe de altă parte, statul a urmărit să împiedice rambursările fictive de TVA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ