Biserica cu Lună, o construcţie unică în România

| 08 mai, 2014

Biserica cu Lună mai este cunoscută sub numele de Catedrala Adormirii Maicii Domnului și este Catedrala Episcopiei Ortodoxe din Oradea. A fost construită în anul 1790.

Numele ei provine de la mecanismul ce a fost montat pe turla bisericii, de forma lunii, care are rolul de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 3 m, jumătate aurie jumătate neagră. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii. Ceasornicarul, Georg Rueppe a dezvoltat acest sistem, în anul 1793 și de atunci funcționează neîncetat.

Biserica a fost ridicată între anii 1784-1790, după planurile realizate de arhitectul Eder Jakab. Stilul acesteia este baroc cu infulențe neoclasice, iar planul de bază este bizantin. Frații Alexandru și Arsenie Teodorovici au realizat între anii 1816 și 1831 pictura veche și iconostasul. Se remarcă, prin valoarea ei istorică, până în ziua de astăzi, pictura veche pe lemn. Portretul lui Horea, eroul revoluției din 1784, se află deasupra iconostasului.

Fiind detoriată foarte tare, pictura veche murală a fost înlăturată și înlocuită cu o nouă pictură, realizată de renumitul pictor Eremia Profeta între anii 1977-1979 și restaurată între anii 2000-2001 de către pictorul Marian Verza.

Din punctul de vedere al sculpturilor decorative aflate în biserică acum, acestea sunt tipic bizantine cu influențe mici ale barocului și stilului rococo. Biserica deține și o colecție muzeală de obiecte bisericești aflate în muzeul „Roman Ciorogariu” din curtea bisericii.

În Biserica cu Lună, se odihnesc episcopii Roman Ciorogariu, Nicola Popovici și Vasile Coman, alături de ctitorii Mihai Cristof și Mihai Pușpechi.

Prin reînființarea vechii Episcopii Ortodoxe Române a Oradei, Biserica cu Lună a devenit Catedrală Episcopală până la 2 octombrie 1921.

Tag-uri: biserica cu luna
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 mai, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu va lasati ademeniti de falsele moaste, vechi, tari si urat mirositoare ! Va rog sa veniti la biserica pentru ca am sa va poftesc sub patrafirul meu. Aici veti gasi unicele moaste vii, compuse dintr-un organ cilindric, vanjos si lung de 22 de centimetri, cu cap gros, precum si doua bile paroase si mari asemeni unor oua de strut. Sunt fierbinti, primitoare, izvorasc o mireasma dulce de stromeleag si daca le molfaiti alene, veti trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, laptos, fierbinte si reconfortant. Asadar, nu mai asteptati, ci poftiti la coada, la adevaratele moaste facatoare de minuni ale cuviosului Portofenie !
09 mai, 2014
Parintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Bobotează:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, ca vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ? Orice rąhąt pluteşte.
08 mai, 2014
Breaking news de la BOR
BOR a lansat noul Xanax Moaşte pentru credincioşii care vor să simtă aroma moaştelor la orice oră

Anunţul a fost făcut de unul dintre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, Sătănel Iădescu: “Am observat în ultima vreme că foarte mulţi credincioşi simt nevoia gustului de moaşte şi considerăm că este un lucru bine-venit, mai ales în timpul perioadelor reci, când aceştia devin vulnerabili din cauza frigului şi au nevoie de ceva care sa le protejeze trupul si sufletul.”

“Cu toate că Xanax Moaşte este destinat cu precădere persoanelor care manifestă accese de delir mistic, acesta poate fi administrat şi celor care simt nevoia să se închine în timp ce călătoresc cu autobuzul sau şoferilor care au mania de a-şi agăţa la oglinda autoturismului câte un mănunchi de cruci.”, spun producătorii de medicamente.

Noul Xanax Moaşte vine într-o formă atractivă pentru credincioşi, ce-i va face să apeleze fără ezitare la acest medicament. “Ca o noutate, spre deosebire de alte medicamente, acesta poate fi luat cu agheasmă, sau după preferinţă, cu anafură”, a declarat părintele Serafim Zoofileanul.

Peste câteva luni se intenţionează introducerea pe piaţa românească a unui nou remediu psihiatric denumit Distonocalm Tămâie, care, aşa cum îi spune numele, va avea aromă de tămâie şi va fi în principal destinat celor care au un miros neplăcut al gurii din cauza sărutării excesive a icoanelor făcătoare de minciuni. Patriarhul Daniel a declarat că, într-un viitor ceva mai îndepărtat, BOR are în vedere şi lansarea Rudotel Mir, un stimulent pentru cei care vor să participe la proba de lins-viteză a Campionatului de Pupat Moaşte.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ