Bloomberg: România suferă de o grevă a semnăturilor

| 22 ian, 09:27

Oficialii români se tem că ar putea fi acuzaţi de corupţie şi de acea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi alte investiţii, scrie Bloomberg.

Un exemplu este intenţia omului de afaceri Ion Ţiriac, care în luna august a anului trecut anunţa că intenţionează să doneze două milioane de euro pentru a construi un nou patinoar la Bucureşti. Ţiriac a declarat jurnaliştilor că a aşteptat doi ani pentru a obţine aprobările necesare, în condiţiile în care campania anticorupţie i-a făcut pe funcţionari să fie reticenţi în a semna şi documentele de rutină, conform Bloomberg.

Direcţia Naţională Anticorupţie investighează peste 10.000 de cazuri şi sute de funcţionari publici sunt acuzaţi de corupţie, ca urmare a unei campanii susţinută de Laura Codruţa Kovesi, care a fost numită în fruntea DNA în 2013. Operaţiunea a dus la acuzarea mai multor politicieni precum fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi fostul ministru de Finanţe, Darius Valcov. Toţi trei au negat acuzaţiile aduse.

Pe măsură ce ancheta continuă, proiectele de lucrări publice stagnează. Reprezentantul în România al Băncii Europene de Investiţii, Dietmar Dumlich, susţine că instituţia a aprobat credite de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură dar nu poate găsi pe nimeni care să semneze documentele.

'Ne găsim în purgatoriu', a spus Dumlich. România are nevoie de fonduri, Forumul Economic Mondial clasează ţara pe locul 85 din 144 de state în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii, cea mai slabă poziţie a unei ţări din Uniunea Europeană, în condiţiile în care drumurile sale sunt într-o stare mai proastă decât cele din Bangladesh sau Camerun. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, declara anul trecut că primarii din România au intrat într-o 'grevă de semnătură' de teamă să nu fie acuzaţi că încalcă Legea achiziţiilor publice. În schimb, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că orice funcţionar care aplică corect legea nu are de ce să se teamă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ