BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

| 31 mar, 23:23

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, joi, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. 

Potrivit sursei citate, în linie cu evoluţia anticipată, valoarea negativă a ratei anuale a inflaţiei s-a mărit în primele două luni ale anului curent (-2,68% în luna februarie faţă de - 0,93% în decembrie 2015), în principal sub impactul reducerii cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016. 

Rata medie anuală a inflaţiei IPC a fost de -1,1% în luna februarie 2016, în timp ce indicele armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a înregistrat o rată medie anuală de -0,8%. 

De asemenea, dinamica anuală a PIB s-a menţinut relativ înaltă şi în trimestrul IV 2015, consemnând la nivelul întregului an o creştere de 3,7%, cel mai rapid ritm din perioada postcriză. 

BNR precizează că, din perspectiva cererii, consumul privat a constituit în continuare componenta determinantă a creşterii economice în trimestrul IV 2015. A fost vizibilă, însă, şi o accelerare a investiţiilor, pe fondul concentrării execuţiei cheltuielilor bugetare de capital către finele anului. Concomitent, contribuţia negativă a exportului net a crescut. 

"Cele mai recente date statistice relevă menţinerea dinamicii înalte a cererii de consum, sub efectul noii runde de stimulare fiscală şi al creşterii veniturilor populaţiei. Semnale mai puţin favorabile transmit decelerarea ritmului de activitate în industrie şi construcţii, dar şi nivelul uşor mai scăzut al încrederii în economie. La nivelul sectorului industrial se remarcă, de asemenea, continuarea tendinţei divergente a dinamicii productivităţii muncii şi a celei salariale", menţionează Banca Centrală. 

De asemenea, dinamica anuală reală a creditului acordat sectorului privat şi-a prelungit traiectoria ascendentă, pe fondul accelerării creşterii componentei în lei. Ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a atins 51,7% în luna februarie 2016 (cea mai mare valoare înregistrată din iulie 2007 până în prezent), asigurând premise pentru o mai bună transmisie a politicii monetare, precum şi pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare. 

"Evaluările recente anticipează prelungirea până în luna iunie 2016 a valorilor negative ale ratei anuale a inflaţiei, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. În acelaşi timp, se remarcă persistenţa riscurilor asociate mediului intern, datorate, cu precădere, impactului expansionist al conduitei politicii fiscale şi a veniturilor, în contextul anului electoral", se arată în comunicat. 

Potrivit sursei citate, pe plan extern se accentuează incertitudinile legate de redresarea economică a zonei euro induse de tendinţa de slăbire a economiei Chinei şi a altor economii emergente majore, precum şi de tensiunile geopolitice, de natură să inducă riscuri la adresa creşterii economice interne. La acestea se adaugă evoluţia preţului internaţional al petrolului şi creşterea volatilităţii pieţelor financiare internaţionale, precum şi divergenţa între conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii. 

În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

Deciziile Consiliului de Administraţie al BNR vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR apreciază că un mix echilibrat de politici macroeconomice şi continuarea reformelor structurale sunt esenţiale pentru consolidarea economiei româneşti. 

"BNR monitorizează evoluţiile interne şi internaţionale în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare. Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 mai 2016, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei", menţionează Banca Centrală. 

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ