Boagiu încearcă să se scoată în cazul Bechtel

| 31 mai, 2013

Fostul ministru PDL a afirmat că o mare parte a contractului a fost reziliată  încă din perioada în care se afla la minister, în 2011, și că firma americană a rămas atunci să mai construiască două tronsoane, adică 113 de kilometri de autostradă, la un cost de 6,9 milioane de euro/km.

Fostul ministru al transporturilor, Anca Boagiu, a făcut un bilanț al istoriei contractului Bechtel, omițând din această poveste cam 6 ani și jumătate (din cei 9 ani de când există contractul), timp în care dumneai și colegi de-ai dumneai au condus Ministerul Transporturilor și au renegociat contractul, acesta devenind poate cel mai păgubos contract din istoria Statului Român.

Văzând că guvernul USL, prin reprezentantul său, ministrul Dan Șova, a reușit să scape țara de Bechtel contra unei sume mult mai mici decât sutele de milioane vehiculate de pedeliști, madam Boagiu a vrut repede să își asume parțial această victorie tristă. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, fostul ministru PDL a afirmat că o mare parte a contractului a fost reziliată  încă din perioada în care se afla la minister, în 2011, și că firma americană a rămas atunci să mai construiască două tronsoane, adică 113 de kilometri de autostradă, la un cost de 6,9 milioane de euro/km. Atât de convingătoare a fost doamna Boagiu, că n-am văzut să se taie panglica de inaugurare pentru vreunul din acești kilometri făcuți de Bechtel, în schimb am văzut în ce stadiu se află șantierele abandonate. Acele imagini vorbesc de la sine, iar privindu-le ne putem da seama cu ușurință că suma de 25 de milioane de euro, despre care fostul ministru spune că ar mai fi fost necesară pentru ca Bechtel să termine unul din cele două tronsoane cu care a rămas după negocierile din 2011, este o estimare mega optimistă. Poate doar dacă în viziunea doamnei ministru o autostradă nu este asfaltată, ci este doar un drum de țară mai lat.

Doamna Boagiu ar trebui să ne explice cum este posibil ca în 2004, anul semnării contractului, cei pe care dă vina pentru actuala situație, în speță guvernul condus de Adrian Năstase, au plătit 62 de milioane de euro companiei Bechtel, în timp ce în anii în care PDL a condus guvernul prin premierul Emil Boc, iar la Transporturi au fost Radu Berceanu și dumneai, adică între 2009 și 2011, Bechtel a încasat de la Guvern nu mai puțin de 659 milioane de euro, adică de aproape 11 ori mai mult!

De asemenea, ar fi fost mai bine dacă doamna ministru ar fi explicat de ce un contract atât de păgubos, despre care în timpul guvernărilor PDL am auzit doar că nu poate fi reziliat fără ca România să plătească despăgubiri de sute de milioane, chiar miliarde de euro, a putut fi totuși desfăcut în totalitate acum. Cu ocazia acestor explicații ne-ar putea spune și de ce, în 2011, ministerul condus de dumneai nu a reziliat contractul în totalitate, ci a acceptat să lase două tronsoane celor de la Bechtel, care s-au dovedit a fi buni la făcut pagubă, nu autostrăzi. În schimb, Anca Boagiu a preferat să ne plictisească, lăudându-se pe de o parte că ea a fost la originea acestei rezilieri, criticând pe de altă parte această reziliere. Ori e caldă, ori e rece, doamna ministru?

Atitudinea doamnei Boagiu este atitudinea tipic PDL, cea care face ca partidul să se afle în cădere liberă în sondaje. Este aceeași atitudine pe care PDL o are atunci când explică actualului guvern cum e cu absorbția fondurilor europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 mai, 2013
ionel
da
nu puteti da vina pe Boagiu pt un contract pe care nu ea l-a semnat. o puteti acuza doar l-a gestionat prost. dar uitati ca cei vinovati sunt cei de la PSD in frunte cu Adrian Nastase, Mitrea, etc - gasca de infractori care a privatizat tot ce a prins pe sume de nimic. in plus, pana nu vad cu ochii mei contractul reziliat in care sa se specifice suma, eu nu cred ca au fost platiti 37 mil euro.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ