Capitala se blochează. 10.000 de biciclişti cer, astăzi, demisia lui Oprescu

| 21 sep, 2013

Weekend „fierbinte” în Bucureşti. Peste 10.000 de biciclişti din Capitală au anunţat că vor mărşălui, astăzi, pe un traseu de 18 kilometri, cerându-i demisia primarului general Sorin Oprescu. În paralel, protestatarii din Piaţa Universităţii se pregătesc pentru o nouă acţiune de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană.

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România (OPTAR) organizează, sâmbătă, un protest de amploare, traversând centrul oraşului pe o distanţă de 18 kilometri. Organizatorii susţin că adunarea se va face de la ora 14.30, în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Vineri, circa 3.000 de oameni au spus că vor participa la manifestaţie pe pagina evenimentului de pe Facebook. Organizatorii spun însă că numărul de pe reţelele de socializare este, de obicei, dublat de cei care chiar vin la manifestaţii. Protestatarii, care spun că vor cere demisia primarului general Sorin Oprescu, vor milita pentru marcarea benzilor care semnalează accesul bicicliştilor pe carosabil.

Oamenii sunt nemulţumiţi că Oprescu, în cinci ani de mandate, nu şi-a ţinut promisiunea de a rezolva problemele bicicliştilor. „Domnul Oprescu a afirmat că vrea referendum pentru a afla opinia oamenilor. Noi vom ieşi în stradă pentru a spune clar: «Vrem piste pe şosea! Vrem un Bucureşti pentru oameni!» Iar dacă vom fi ignoraţi, vom ieşi din nou în stradă. Mai mulţi şi mai hotărâţi!“, a spus Marius Scarlat, membru fondator OPTAR.

Din cele anunţate pe reţelele de socializare, se pare că o parte dintre bucureştenii care manifestează de peste două săptămâni împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană se vor alătura bicicliştilor.La manifestaţie sunt aşteptaţi circa 10.000 de oameni, dar şi o parte dintre cei care protestează încă de pe 1 septembrie la fântâna din Piaţa Universităţii. „Ne vom solidariza cu ei, mai ales că, printre noi, sunt destul de mulţi biciclişti. Încă ne organizăm, sigur le vom promova acţiunea“, a declarat, pentru adevarul, Mihail Bumbeş, unul dintre reprezentanţii protestatarilor din Piaţă. Începând de vineri, în parcul Izvor, se organizează o tabără de protest a societăţii civile unde toţi cei interesaţi de exploatare minieră de la Roşia Montană sunt invitaţi la workshop-uri ţinute de specialişti.

„Din 20 septembrie 2013, este iminent să ne adunam pentru informare, dezbateri şi decizii în consens privind cerinţele noastre. În parc, lângă Parlamentului României, loc pe care îl ocupăm şi nu-l mai părăsim până când suntem auziţi. Campăm, rămanem, dezbatem democratic şi revendicăm prezentul şi viitorul! Ne strângem laolaltă, oameni inteligenţi, cu expertiză, cu dorinţa sinceră de a reconstrui România şi de a-i da, acum, după aproape 24 de ani de somn, o traiectorie constructivă şi în folosul oamenilor şi necesităţilor lor fireşti“, este prezentată tabăra civică pe pagina evenimentului. Potrivit sursei citate, tabăra va începe de la ora 18.30.

În paralel, în Piaţa Universităţii, se organizează a treia ediţie a „Atelierului pe problemele patrimoniului de la Roşia Montană“, începând cu ora 20.30. Potrivit paginii evenimentului, atelier va fi moderat de Alexandru Dragoman (arheolog, Institutul de Arheologie al Academiei Române "Vasile Pârvan") şi Claudia Apostol (arhitect, Asociaţia ARA).

Tot în cadrul acţiunilor de protest faţă de proiectul de exploatare minieră de la aur şi argint de la Roşia Montană, sâmbătă, se organizează un eveniment inedit la care câteva mii de oameni au anunţat deja că vor să participe. Manifestanţii din Parcul Izvor organizează un flashmob prin care vor încerca să construiască un lanţ uman care să înconjuare întregul Palat al Parlamentului.

La evenimentul de sâmbătă anunţat pe Facebook sunt aşteptaţi şi bicicliştii care protestează pentru marcarea pistelor pe şosea. „Într-un exerciţiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanţ uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclişti vor înconjura preţ de 20 de minute întregul perimetru“, se arată în descrierea acţiunii de pe pagina evenimentului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ