Care este locul nostru în Europa?

| 26 iul, 2013

Ani de zile, România a privit de pe margine la ceea ce se întâmpla în Europa. După ce în perioada comunistă românii doar visau la modelul de dezvoltare occidental, odată cu Revoluția, ne-am angajat într-o cursă de urmărire, sperând să ajungem cât mai rapid din urmă statele avansate din Vest și să ne ocupăm locul pe care îl merităm în Europa atât din punct de vedere politic cât și economic.

Această cursă a fost însă întreruptă brutal în perioada fostelor guvernări PDL-iste. În loc să ne continuăm parcursul de integrare în Uniunea Europeană, prin consolidarea statutului de țara membră, România s-a trezit că este o voce tot mai izolată și care contează tot mai puțin la Bruxelles, ca urmare a politicii externe condusă de către Traian Băsescu.

Nici din punct de vedere economic lucrurile nu au stat mai bine. Desigur, toate statele europene au fost lovite de criză, unele mai puternic, alte mai blând. Dar, România a reprezentat un caz aparte prin duritatea măsurilor impuse de fostele guvernări și girate de Traian Băsescu pentru reechilibrarea macroeconomică a țării. Mai mult, aceste măsuri au vlăguit și mai tare economia care, în timp ce în alte țări europene a început să dea semne de revigorare, s-a zbătut mult timp în zona recesiunii economice.

Situația s-a schimbat însă în ultima perioadă, după cum o dovedesc datele economice. Cu un guvern care a mizat pe o paradigmă de dezvoltare cu totul diferită față de cabinetele anterioare, economia românească a început să înregistreze o rată de creștere solidă, care a depășit prognozele organismelor financiare internaționale. Astfel, după ce FMI prognozase o creștere economică pentru acest an de 1,6%, FMI și-a îmbunătățit recent previziunile până la 1,9%, în linie cu Comisia Europeană. Mai mult, analiștii de la The Economist au publicat un raport de ţară pentru România, care stabileşte cota de creştere economică la nivelul de 2,4%, după ce economia românească a reușit să se claseze pe locul al treilea în Europa la acest capitol, pe primul trimestru al anului. Această creștere s-a datorat pe de o parte majorării producției industriale, care a plecat în bună măsură spre export, generând trecerea pe pozitiv, pentru prima dată din anii ‘90 a balanței comerciale. pe de altă parte, ea reprezintă un rezultat al plusului de resurse obținut prin creșterea nivelului de absorbție al fondurilor europene, care a ajuns să se tripleze.

Un alt motiv de optimism pentru analiștii care se apleacă asupra situației economice a României este legat de gradul scăzut de îndatorare externă. Astfel, conform ultimei analize Eurostat, România figurează pe locul al patrulea în topul țărilor din UE care înregistrează cea mai mică datorie externă, raportat la PIB. De asemenea, nu avem probleme cu finanțarea acestei datorii și nici cu acoperirea deficitului din ce în ce mai mic, în condițiile în care costurile de finanțare pe piețele externe sunt din ce în ce mai mici, iar BNR dispune de rezerve solide.

În sfârșit, nu trebuie ignorat nici faptul că România a reintrat pe harta marilor investiții străine, ca urmare a lobby-ului intens desfășurat de către cabinetul Ponta pentru a scoate România din izolare și a reînnoda parteneriatele externe. Iar investitorii se arată interesați de România, țară care dispune de cea mai ieftină energie și care oferă multiple oportunități de afaceri.

România a depășit astăzi statutul de outsider la care fostele guvernări o condamnaseră în UE. Suntem un membru respectat al Uniunii și am reușit să ne recuplăm cu economia europeană.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 iul, 2013
european
suntem un membru respectat,pentru ca asa sunt cutumele...
ati cititit parerea CE despre planul romanesc de cheltuire a banilor europeni?
s-a ridicat mecanismul MCV?
restul,e gargara...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ