CARE este producţia agricolă a României: ce se plantează în această primăvară

| 04 mai, 13:34

Suprafața agricolă programată pentru însămânțări în primăvara acestui an se ridică la 4,6 milioane hectare, mai mult de jumătate, respectiv 2,61 milioane hectare, vor fi ocupate cu porumb, iar 1,06 milioane hectare cu floarea-soarelui, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Porumbul a fost însămânțat pe 20% din suprafața programată, respectiv pe 575.777 hectare până la data de 20 aprilie, iar însămânțările la cultura de floarea-soarelui au depășit 80% din suprafață, totalizând 857.777 hectare. De asemenea, au mai fost însămânțate 137.520 de hectare cu ovăz de primăvară (80% din program), cu orzoaica de primăvară — 115.770 hectare (78%), soia — 17.957 ha (20%), legume în câmp și solarii — 145.737 hectare (62%), cartofi timpurii și de vară — 23.000 ha (80%), sfecla de zahăr — 17.337 (60%). Au mai fost realizate însămânțări cu mazăre și fasole boabe, plante medicinale și tutun.

Potrivit datelor MADR, suprafața însămânțată în toamna anului 2014 cu grâu, orz, orzoaică și rapiță a fost de 2.876.561 hectare, suprafața nerăsărită fiind de 24.749 ha (1%), iar cea răsărită parțial de 73.913 hectare. Grâul a răsărit pe 97% din suprafața totală de 2,11 milioane hectare, în timp ce suprafața nerăsărită, de 7.188 hectare, se regăsește în județele Vaslui, Dolj, Dâmbovița, Botoșani, Harghita și Brăila, transmite Agerpres.

În cazul orzului, suprafața însămânțată în toamna lui 2014 a fost de 262.203 hectare, din care suprafața răsărită reprezintă 98%, iar suprafața răsărită parțial 1%. Orzul nu a răsărit pe 837 hectare, în județele Brăila, Dolj, Vaslui.

Potrivit datelor MADR, orzoaica a fost însămânțată pe 70.280 ha, iar această cultură a răsărit în totalitate. Suprafața unde cultura a răsărit parțial este nesemnificativă și se regăsește în județele Bihor, Giurgiu și Tulcea.

În cazul rapiței, suprafața însămânțată a fost de 430.827 hectare, din care suprafața răsărită reprezintă 91%, suprafața răsărită parțial 5% (20.828 ha), iar suprafața nerăsărită 4% (16.674 ha). Județele Alba, Bacău, Brăila, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea, Vaslui, au comunicat suprafețe de rapiță nerăsărite, cu băltiri, iar județul Călărași a raportat atac de rozătoare, drept pentru care fermierii au optat pentru întoarcerea culturii și însămânțarea suprafețelor cu culturi de primăvară.

Datele MADR privind caracteristicile agrometeorologice arată că aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Banat, Crișana, Maramureș, pe suprafețe extinse din Transilvania, nordul și estul Moldovei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va fi satisfăcătoare, apropiată de optim și local optimă, în majoritatea regiunilor agricole. În vestul, nordul și centrul țării se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.

Procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de câmp și pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrățire (50-100%) și alungirea tulpinii (10-50%), iar culturile însămânțate tardiv își vor continua formarea frunzei a treia (70-100%) și înfrățirea (40-100%). De asemenea, rapița se va afla în fazele de înfrunzire (8-14 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) și apariția inflorescențelor ( 10-40%).

În plantațiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea și legarea rodului, iar la cele semințoase vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire și apariția butonilor florali. În majoritatea podgoriilor, vița de vie va înregistra faza de "plâns", înmugurire și dezmugurire.

Culturile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) înființate pană în prezent vor fi în primele faze de vegetație (germinare-răsărire) și vor continua lucrările de semănat.

Potrivit datelor MADR, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri și tratamente fito-sanitare în vii și livezi), se vor efectua pe ansamblu normal.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 mai, 13:59
delgado
E atât de important să ajungi în stadiul în care a gândi pozitiv să-ţi devină o a doua natură. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ