Care sunt noile arme în războiul cu evazioniştii

| 23 ian, 2014

La nivelul Cabinetului Ponta există deja un plan de măsuri prin care lupta împotriva evaziunii va continua pe aceleaşi coordonate ca şi în anul recent încheiat.

Lupta împotriva evaziunii reprezintă prioritatea zero a guvernării USL în 2014. După ce cabinetele PDL au lăsat în urmă un adevărat haos în domeniul colectării taxelor şi al luptei împotriva evaziunii, lucrurile sunt reaşezate treptat pe făgaşul normal, în acord cu aşteptările cetăţenilor care îşi doresc pe bună dreptate sancţionarea drastică a celor care păcălesc sau intenţionează să înşele statul.

Imaginea cozilor de la fiecare început de an, cu românii oneşti plătindu-şi contribuţiile către stat contrastează cu metodele tot mai ingenioase ale evazioniştilor care încearcă prin orice mijloace să eludeze obligaţiile fiscale ce le revin în relaţia cu statul.

În acest sens, la nivelul Cabinetului Ponta există deja un plan de măsuri prin care lupta împotriva evaziunii va continua pe aceleaşi coordonate ca şi în anul recent încheiat. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv fundamental, Executivul a implementat un amplu proces de modernizare și restructurare a sistemului de colectare, inclusiv cu sprijin de la Banca Mondială. Iar în centrul măsurilor de reformă s-a aflat în mod firesc ANAF-ul, instituție ce are un rol esențial în gestionarea relației dintre stat și contribuabili.

Pentru 2014, la nivelul Guvernului Ponta, sub coordonarea ministrului Chiţoiu, au fost puse la punct o serie de măsuri care vor avea un impact puternic în combaterea evaziunii şi creşterea gradului de colectare la buget. Astfel, agenţii econimici care nu declară sau declară eronat în mod intenţionat obligaţiile fiscale vor fi penalizate cu 20%-50% din suma nedeclarată. Este o măsură cu caracter punitiv prin care se încearcă stoparea unei practici ce văduvea bugetul de sume importante.

Guvernul nu operează însă numai cu sancţiuni. Astfel, cei care vor plăti în avans impozitele şi taxele vor primi bonificaţii de 5%-10% pentru a stimula colectarea în timp util a dărilor către stat. Este ştiut faptul că un grad de colectare mulţumitor precum şi achitarea în avans a datoriilor va permite Guvernului să îşi calibreze corect şi cu rigurozitate politicile economice şi alocările bugetare, în funcţie de fondurile de care dispune.

Totodată, plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi. Este vizată astfel reducerea tranzacțiilor la negru, care se desfășoară în mod special în comerțul cu amănuntul. Măsura care se dorește a fi implementată de către Cabinetul Ponta îi vizează în mod direct pe comercianții care se îmbogățesc pe seama înşelării statului. De asemenea, sunt luate în vizor și firmele sau persoanele fizice care fac tranzacții de mii de euro în numerar.

Executivul are în plan introducerea în acest an a caselor de marcat cu evidență electronică pentru comercianți, urmând să se renunțe treptat la vechile aparate. Organele fiscale de control vor putea derula controle mai eficient şi mai operativ, diminuându-se totodată riscul evaziunii fiscale. Tranziţia de la echipamentele vechi la noile case de marcat va putea fi dedusă din impozitul pe profit.

Nu în ultimul rând, Executivul intenţionează dublarea plafonului pentru rambursările de TVA fără control fiscal prealabil. Măsura va fi luată în contextul solicitărilor exprese venite din zona agenţilor economici, ştiut fiind că cererile privind rambursarea taxei nu erau soluşionate de fiecare dată cu celelritate. Or, dublarea plafonului va însemna implicit o reducere a volumului de muncă pentru inspectorii fiscali care analizau dosarele privind rambursarea TVA.

Toate aceste măsuri sunt dovezi ale consecvenței USL, care se achită de angajamentele asumate în faţa românilor. Esenţial este ca, în lunile viitoare, evoluția pozitivă din domeniul colectării să continue într-un ritm accelerat, astfel încât la buget să fie asigurate venituri suficiente pentru realizarea obiectivelor legate de investiții, de susținerea creșterii puterii de cumpărare a populației, dar și de implementarea unor noi reduceri de taxe și impozite care să stimuleze dezvoltarea economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 ian, 2014
maduu
Vrei sa cresti in inaltime? Acum poti sa cresti 5-10 centimetri in numai 7 saptamani. Afla cum pe http://www.inaltimeperfecta.com

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ