Cât de independente sunt ONG-urile de la Roşia Montană?

| 07 sep, 2013

Ceea ce invocă protestatarii, că în Uniunea Europeană ar fi interzisă folosirea cianurii, este o minciună care are rolul de a manipula şi de a induce populaţia într-o gravă eroare.

Protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la contestatarii care au tot ieșit în stradă. Aceştia pozează peste tot în protectorii naturii, apărătorii resurselor ţării noastre, adevăraţi sfinţi între oameni. Însă, aceşti aşa zişi ocrotitori ai românilor, cei care se proclamă a reprezenta societatea civilă, au unele nereguli în ceea ce priveşte funcţionarea organizaţiilor din care fac parte.

Unul dintre principalele puncte pe care îl ridică cei care protestează este acela al banilor pe care Roşia Montană Gold Corporation i-ar manevra în România şi de unde îşi atrage această companie finanţarea. O problemă prostească, ţinând cont că vorbim de o companie în cadrul căreia avem de a face cu o firmă specializată în minerit şi care îşi permite să investească bani=

În schimb, apar tot mai multe suspiciuni cu privire la finanţarea organizaţiilor de mediu care se preocupă atât de mult de Roşia Montană şi de locuitorii zonei. Acestea evită să îşi publice sursele de finanţare, dar şi cheltuielile. Semnele de întrebare apar, deoarece aceste organizaţii spun că îşi permit să reabilitateze clădirile de patrimoniu şi să conserve tot ce e în Roşia Montană. Mai mult, aceste ONG-uri îşi permit să organizeze proteste şi multe altele.

Un exemplu elocvent în acest sens sunt declaraţiile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, cel care a adus aminte cetăţenilor că a prezentat în urmă cu ceva timp documente care atestă legături ale Alburnus Maior cu parteneri potenţi financiar. Florin Roman a afirmat că în perioada în care a lucrat ca jurnalist în Alba a publicat facturi care dovedeau implicarea Fundaţiei Soros la Alburnus Maior. Marin spune că în materialele publicate dovedea „implicarea Fundaţiei Soros, pe relaţia Ungaria-Miercurea Ciuc-Roşia Montană, în finanţarea Alburnus Maior. Şi am făcut public aceste dovezi. În aceşti oameni nu voi crede niciodată. Cu cât fac tămbălău mai mare, cu atât finanţarea continuă”.

Însă, toate argumentele folosite pentru a protesta, pe bani sau doar din spirit civic, au fost anulate de declaraţia venită din partea Comisiei Europene, care a spus că proiectul Roşia Montană nu încalcă niciun standard de mediu. Astfel, decizia Guvernului de a trimite proiectul spre dezbatere în Parlament a fost una înţeleaptă, pentru că în acest mod se va lua o decizie reprezentativă.

Ceea ce invocă protestatarii, că în Uniunea Europeană ar fi interzisă folosirea cianurii, este o minciună care are rolul de a manipula şi de a induce populaţia într-o gravă eroare.

Interesele din spatele celor care protestează împotriva proiectului calcă în picioare opinia cetăţenilor din zona munţilor Apuseni, care într-un număr de peste 70 la sută s-au pronunţat pentru începerea exploatării în cadrul referendumului organizat în 35 localități. De asemenea, nu au în vedere şi problemele economice de la nivel local care ar putea fi rezolvate de acest proiect. Demararea lucrărilor ar însemna locuri de muncă în zonă şi creşterea activităţii antreprenoriale. Aşadar, aceste organizaţii care ascund interese mult mai mari decât ele, ar trebui să lase ipocrizia deoparte şi să se gândească într-adevăr la binele românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

13 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2013
Victor
bai nene ziaristule. Vad ca erai chibit pe la tv, prin ziare si asa ti-a venit si matale ideea de a iti asterne opiniile pe net. bati tastele degeaba... nu ai talent deloc, si asta se vede clar, orice fel de idee ai incerca sa impui. Scrii mult si, cel mai important, extrem de prost. Ai un scris obositor si reusesti sa nu spui mare lucru in zeci de randuri. Parca esti scribdac la Congresul PCR, nu alta. Esti nul ca ziarist. Nici nu conteaza ce scrii, intelegi? nici daca ai scrie impotriva proiectului de lege nu te-as citi, m-am lamurit din 3 articole ca iti place sa bati campii.
13 sep, 2013
Ion
neclar
In afara de faptul ca omul n-are talent, bate in taste, scrie extrem de prost etc, ce anume din ceea ce a scris e incorect ? Asa la obiect, daca se poate. Multumesc.
08 sep, 2013
Alex One
Nimic nou
Acum cativa ani dupa prticiparea la un simpozion organizat de Academia Romane avand ca tema Rosia Montana baroana Nicholson in calitate de participanta a declarat ca opozitia cea mai vehementa la exploatarea zacamantului se manifesta din partea Ungariei care considera ca zacamintele aurifere i se cuvin (solicitati de la TVR reportajul) . Asa ca, faptul ca tara vecina si prietena actioneaza prin diverse fundatii gen Soros mai surprinde pe cineva ? Iar ca sa te opui ca Parlamentul, expresia democratiei, sa se pronunte cu privire la un proiect de asemenea anvergura este chiar o imbecilitate.
08 sep, 2013
voda
CINSTE LOR OAMENI CARE STIU CE VOR ,JOS PALARIA
08 sep, 2013
Andreea
Tovarăși
Eu nu înțeleg cum puteți sări în halul ăsta la gâtul unui om care are o altă opinie? Nu vă dați seama că prin asta dovediți doar cât de limitați sunteți? De ce insistați cu atitudinea asta bolșevică prin care anihilați orice dialog dacă partenerul de discuție privește altfel o situație? Dețineți voi adevărul suprem și informații corecte? Nu sunteți voi manipulați? De ce considerați că poți avea o altă opinie doar dacă ești plătit? Voi ați fost acolo? Ați vorbit cu oamenii ăia? I-ați văzut cât de disperați sunt să muncească? Voi știți că în timp ce voi stați pe stradă să-i ”salvați”, minerii stau și ei în stradă de trei zile, cerând să muncească și zbierând, pe bună dreptate, că EI sunt Roșia Montană, nu voi? Vorbiți de moralitate, dar vouă vi se pare că sunteți morali când protestați în numele altora? Voi știți că oamenii ăia vor să se salveze, de fapt, de voi? Aveți idee ce ciudă au roșienii pe voi? Dacă nu, vă povestesc eu cum e acolo și ce vor oamenii din Roșia Montană. Am stat aproape o lună printre ei, în prima vizită, și mi-a venit să vomit când vă auzeam iar gemetele de ”salvatori” pentru situații de urgență... Habar n-aveți cât rău le faceți și ce egoism macabru cultivați, chit că pe bani, sau din prostie...

http://www.info-sud-est.ro/2013/07/exploatarea-politica-de-la-rosia.html

http://www.info-sud-est.ro/2013/02/salvam-rosia-montana-la-o-bere-in.html
08 sep, 2013
Victor
esti o pustoaica, incerci sa patrunzi in ziaristica, dar o faci prost. Deschide ochii, mai, nu e asa greu. Ce facem cu miile de tone de cianura? Chiar asa de bine o sa stea acolo dupa baraj? In toata lumea se protesteaza impotriva exploatarilor astea. Absolut peste tot. Chiar asa destepti sa fim noi sa le permitem? Am citit si ce ai scris pe sudest. Incerci sa faci valuri intr-o galeata. Argumentele tale intra serios la apa. O gramada de aiureli scrii (una din ele, de exemplu, este ca numeni nu ar calca vreodata prin km de galerii romane. Ar fi multi interesati, dimpotriva)
08 sep, 2013
Ioana
Media romaneasca RUSINE!!!
E chiar rusinos ce faceti, nu doar acest articol, ci in general cum tratati subiectul. De ce nu dati imagini de la fostele si actualele exploatari cu cianuri din tara si strainatate. Pe baza lor sa intrebati publicul daca vor asa ceva.

Interventia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de aprox 8 km diametru;
Vom ramane pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri si un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ