Cât de util este un sistem fotovoltaic pentru un proprietar de casă?

| 31 mar, 09:00

Indiferent dacă locuiești dintotdeauna la casă sau te-ai mutat recent, cu siguranță ți-ai pus cel puțin măcar o dată până acum problema dacă merită sau nu să investești într-un sistem de panouri fotovoltaice.

În ultimii ani, sistemele fotovoltaice au căpătat o popularitate ieșită din comun, dar pe bună dreptate dacă ne gândim la avantajele pe care ele le oferă utilizatorilor lor, precum și la impactul aproape minim pe care îl au asupra mediului înconjurător, mai ales în raport cu eficiența lor din punct de vedere energetic.

Sistemele fotovoltaice sunt alcătuite din module fotovoltaice care captează lumina soarelui și o transformă în curent electric ce poate fi apoi utilizat în cadrul unei gospodării. Începând cu televizoarele și calculatoarele și continuând cu mașinile de spălat, frigiderele și oricare alte aparate care își găsesc locul într-o casă, orice dispozitiv poate folosi energia electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, la fel cum folosește energia pe care ne-o oferă furnizorii de curent electric.

În funcție de modul lor de funcționare, există trei mari categorii de sisteme fotovoltaice:

- sisteme fotovoltaice on-grid

- sisteme fotovoltaice off-grid

- sisteme fotovoltaice hibirde

Sistemele fotovoltaice on-grid

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt acele sisteme care se conectează la rețeaua publică de curent electric și atunci când produc mai mult curent decât îi este necesar locuinței tale, ele pompează surplusul în rețea. Iar când nu reușești să produci suficient curent electric pentru cât cosumă aparatele tale, atunci tot ele își trag curentul de care au nevoie din rețea. Din aceste motive, sistemele fotovoltaice on-grid nu îți oferă o independență totală față de furnizorii de energie electrică și marele lor dezavantaj este faptul că trebuie totuși să închei un contract cu un furnizor dacă vrei să le folosești.

Sistemele fotovoltaice off-grid

Sistemele fotovoltaice off-grid sunt dotate cu acumulatori în care stochează curentul electric produs, dar care nu s-a folosit în cadrul locuinței. Astfel, în zilele înnorate, atunci când nu pot produce suficient curent electric pentru nevoile locuinței tale, ele folosesc curentul stocat în acumulatori. Sunt foarte eficiente, dar din păcate, pentru că acumulatorii lor au o capacitate limitată, te pot lăsa fără curent în lunile cu mai puțin soare pe cer și nopți lungi.

Sistemele fotovoltaice hibride

Și în sfârșit, sistemele fotovoltaice hibride sunt cele mai eficiente, dar și cele mai scumpe dintre toate tipurile de sisteme. Ele trag curent electric din rețeaua publică atunci când nu reușesc să producă destul, dar și stochează în proprii acumulatori atunci când produc mai mult decât locuința ta are nevoie.

Cum decizi care este cel mai bun tip de sistem fotovoltaic pentru tine?

Cel mai bun răspuns la o astfel de întrebare ți-l poate oferi un expert în domeniu, ca specialiștii din echipa Viessmann. Compania Viessmann este o companie germană, care a luat ființă în urmă cu un secol, din dorința unui meșter de cazane termice de a-și transforma pasiunea în business.

Viessmann s-a bucurat încă de la început de o reputație excelentă în industria fabricării de cazane termice, mai ales că germanii încă de pe atunci, ca și acum de altfel, își încălzeau locuințele în pricipal cu cazane termice în loc de sobe sau alte dispozitive. Dar în anii 1970, când întreaga planetă s-a confruntat cu o criză de energie de mari proporții, Viessmann și-a diversificat portofoliul de produse și a început să producă și panouri solare, ajungând astfel să aibă multă autoritate și în acest domeniu.

Întorcându-ne la întrebarea de mai sus, primul lucru pe care trebuie să-l verifici pentru a putea stabili care este cel mai bun sistem fotovoltaic pentru locuința ta, este să te asiguri că ai posibilitatea de a te conecta la rețeaua publică de curent dacă este necesar să suplimentezi producția de energie pentru a putea obține cât consumi. Dacă te poți conecta la rețeaua publică de curent, atunci ai de ales dintre un sistem on-grid sau unul hibrid care îți oferă mult mai multă independență. Iar pe de altă parte, dacă nu ai acces la această rețea, singura opțiune care îți rămâne este investiția într-un sistem off-grid. Dar și aici trebuie să fii atent deoarece ca pentru un astfel de sistem să fie eficient, trebuie să calculezi exact câte panouri fotovoltaice îți sunt necesare și să nu cumperi mai puține riscând să rămâi fără curent, dar nici mai multe pentru a prelungi perioada de amortizare a investiției tale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ