Cât ţine PNL de Ovidiu Silaghi şi de ce

| 22 iul, 2013

După revenirea lui Crin Antonescu din SUA, şeful statului i-a solicitat liderului PNL o întrevedere. Principala temă aflată pe agenda discuţiilor dintre cei doi a fost legată de mandatul PNL la Ministerul Transporturilor, din perspectiva nominalizării lui Ovidiu Silaghi.

În urma discuţiei, cele două părţi nu au ajuns la un acord privind evoluţia de la şefia Transporturilor în perioada imediat următoare. Crin Antonescu precizează că şi în urma discuţiei cu Traian Băsescu menţine propunerea ca Ovidiu Silaghi să fie numit la conducerea Ministerului Transporturilor, propunere care încă nu a fost formalizată de către premierul Victor Ponta. Liderul PNL a spus că l-a informat pe şeful statului că menţine această propunere. În plus, Crin Antonescu a precizat că Traian Băsescu nu i-a spus dacă acceptă sau respinge această nominalizare.

Ulterior, preşedintele PNL a relatat că şeful statului i-a spus că îl va lăsa pe Victor Ponta interimar la Transporturi pentru 45 de zile, ca să finalizeze privatizarea CFR Marfă. Băsescu i-a mai spus lui preşedintelui PNL că, după acest interval, va decide ce face în legătură cu propunerea lui Silaghi la Transporturi. "Decizia preşedintelui este, luând act de propunerea noastră, să lase să curgă interimatul domnului prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile, în ideea că va finaliza contactul de privatizare al CFR Marfă. Ăsta este un lucru pe care mi l-a comunicat - nu e niciun secret din asta  - şi că la sfârşitul acestei perioade de interimat va decide asupra propunerii pe care noi am făcut-o, luând act că ne-o menţinem".

Premierul Victor Ponta a clarificat paşii procedurali privind situaţia de la Ministerul Transporturilor, subliniind însă că abordarea lui Traian Băsescu vizează un joc politic neserios: "Este un joc politic, dar extrem de neserios şi sunt destul de îngrijorat pentru că, în ultimul timp, văd o serie de manifestări extrem de neserioase. Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, ca şi acum, de secretarul de stat Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Luni dimineaţa, mă rog, o să plec spre Spania, dar o să trimit la Cotroceni propunerea cu domnul Silaghi de a fi ministru, după care preşedintele, nu ştiu în ce fel, va trebui să se pronunţe", a punctat Ponta.

Concluziile dialogului dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu converg către scenariul unui blocaj instituţional, în condiţiile în care nici şeful statului, nici preşedintele PNL, nu au dat dovadă de flexibilitate în soluţionarea temei privind asigurarea şefiei la Transporturi. Pe de o parte, interesul lui Crin Antonescu este acela de a-l impune pe Ovidiu Silaghi, un apropiat al preşedintelui PNL şi care a mai gestionat acelaşi portofoliu şi in Guvernul Ponta I. Pe de altă parte, şeful statului încearcă să transforme tema într-un nou episod conflictual în interiorul USL. În condiţiile în care liberalii au mai cedat deja un minister partenerilor social-democraţi (portofoliul Justiţiei în urma tensiunilor privind numirea procurorilor), este evident că prelungirea interimatului luiu Victor Ponta la Transporturi ar fi percepută drept o lipsă de autoritate a lui Crin Antonescu, atât în USL cât şi în raport cu propriul partid. Astfel, preşedintele PNL are în spate şi presiunea liderilor formaţiunii care doresc finalizarea cât mai rapidă a situaţiei de la Ministerul Transporturilor.

Dificultatea situaţiei este amplificată de o decizie anterioară a Curţii Constituţionale care prevede că preşedintele României poate respinge nemotivat un candidat propus pentru un portofoliu în Guvern. Prevalându-se de acest drept statuat de către CCR, Traian Băsescu încearcă să-şi maximizeze propriile calcule politice astfel încât să complice cazul în interiorul USL.

În planul imaginii, miza lui Traian Băsescu este dublă: pe de o parte, speră ca prin prelungirea interimatului lui Victor Ponta la Transporturi, premierul îşi va asuma direct eventuale probleme/inadvertenţe în finalizarea procedurii de privatizarea a CFR Marfă. Pe de altă parte, loveşte în autoritatea lui Crin Antonescu fiindcă punctul de vedere al preşedintelui liberal nu are greutate în ecuaţia numirii de la Ministerul Transporturilor.

Pornind de la aceste date, cea mai bună ieşire pentru liberali, dar şi pentru USL în ansamblu, este aceea a unei noi nominalizări a PNL care ulterior să fie propusă de către Victor Ponta lui Traian Băsescu. În acest fel, toate rezervele invocate de şeful statului privind numirea controversată pentru portofoliul Transporturilor vor fi anulate, iar şeful statului va fi pus în situaţia de a accepta noua numire.

Dacă PNL se va încăpăţâna să păstreze nominalizarea lui Ovidiu Silaghi, dinamica acestui caz va depinde in mod fundamental de toanele lui Traian Băsescu. Mai mult, susţinerea ferventă a aceluiaşi Ovidiu Silaghi generează şi o altă problemă pentru liberali. Astfel, este alimentat scenariul conform căruia PNL pare a fi un partid lipsit de cadre, de resursa umană capabilă să suplinească golurile lăsate de astfel de situaţii neprevăzute. Or, această imagine deloc convenabilă pentru formaţiunea liberală nu poate fi contracarată decât printr-o nouă nominalizare a unui membru PNL care să răspundă în mod adecvat criteriilor de competenţă şi profesionalism pe care le reclamă funcţia de ministru al Transporturilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ