Câte gaze din import va consuma România în ianuarie 2016.

| 23 dec, 12:16

Consumatorii casnici și producătorii de energie termică ce livrează căldură populației vor consuma în luna ianuarie 2% gaze de import și 98% gaze de producție internă, potrivit structurii amestecului de gaze aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Consumul total de gaze în ianuarie 2016 va fi de 16,9 milioane de MWh, din care 5,9 milioane de MWh consumul clienților casnici în regim reglementat. Consumatorii non-casnici vor utiliza 8,1 milioane de MWh, iar termocentralele vor consuma 2,1 milioane de MWh, restul fiind consumul propriu tehnologic al companiilor din sectorul de gaze.

Prețul gazelor rusești de import în luna septembrie a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de lei pe MWh, cu doar 15% mai mare decât cel de producție internă, potrivit unui raport publicat luni de ANRE.

Aceasta după ce, anii trecuți, prețul gazelor importate era dublu față de cel românesc. Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar cum cotațiile barilului au început să scadă abrupt anul acesta, și prețul gazelor pe piețele internaționale a fost în picaj.

Citește și: Crește producția de țiței, dar cresc și importurile de gaze naturale (Comisia de Pognoză)

Față de începutul anului, prețul gazelor rusești în luna septembrie a fost mai mic cu 30%. În ianuarie, acesta costa 375 de dolari pe mia de metri cubi sau 136 de lei pe MWh. Cu un an în urmă, în septembrie 2014, prețul gazelor de import era 361 dolari pe mia de metri cubi sau 114 lei pe MWh.

Prețul gazelor românești a fost 79 de lei pe MWh pe piața concurențială în luna septembrie, similar cu cel de pe parcursul întregului an.

Producția internă de gaze naturale în luna septembrie 2015 a asigurat 99,97% din consumul țării. Primii doi producători (Romgaz și OMV Petrom) acoperă 91,72% din această sursă. Importul a fost extrem de mic, respectiv 0,03%, și doar două companii au realizat importuri — WIEE România și Conef Gaz.

Consumul național de gaze în luna septembrie a fost în ușoară creștere, cu 3%, până la 6,2 milioane de MWh, față de aceeași lună din 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ